Laser Μυωπίας, Αστιγματισμού, Υπερμετρωπίας

Συχνές ερωτήσεις για τον καταρράκτη και την αντιμετώπισή του
23 Νοεμβρίου 2016
Προστασία για τα μάτια και τον χειμώνα
5 Δεκεμβρίου 2016
Όλα

Laser Μυωπίας, Αστιγματισμού, Υπερμετρωπίας

Ποιες είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να κάνω Laser ; 

– Να έχετε συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας σας.

– Να μην έχετε χρόνιες παθήσεις του κερατοειδούς ή του αμφιβληστροειδούς .

– Να έχετε τουλάχιστον έναν (1) βαθμό μυωπίας, υπερμετρωπίας ή αστιγματισμού.

– Να μην έχετε διαφορά στη συνταγή των γυαλιών(>0.75) σας για τουλάχιστον έναν (1) χρόνο.

– Εάν είστε γυναίκα, να μην είστε έγκυος και να μη θηλάζετε.

Αν πληροίτε τις προϋποθέσεις αυτές, μπορείτε να προχωρήσετε στον απαραίτητο προεγχειρητικό έλεγχο, όπου θα γίνει μία σειρά από μετρήσεις και εξετάσεις για να διερευνηθεί η γενικότερη υγεία των ματιών σας. Με βάση τα αποτελέσματα του ελέγχου, θα συζητήσετε με τον οφθαλμίατρό σας τις λεπτομέρειες της επέμβασης. Έχετε υπόψη ότι ένα μικρό ποσοστό των υποψήφιων για διαθλαστική χειρουργική, δεν μπορεί να προχωρήσει στην επέμβαση λόγω των αποτελεσμάτων του προεγχειρητικού ελέγχου και γι αυτό θεωρείται απαραίτητος.

Πληροφορίες για τη διαδικασία του laser 

Η επέμβαση κρατάει λίγα λεπτά και είναι ανώδυνη καθώς προηγείται τοπική αναισθησία με σταγόνες. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα και θα μπορείτε να βλέπετε καθαρά χωρίς γυαλιά ή φακούς επαφής. Μετά την επέμβαση καλό θα ήταν για 3-5 ημέρες να αποφύγετε τη βαριά άσκηση, τα καλλυντικά για τα μάτια, το κολύμπι καθώς και περιβαλλοντικούς ερεθισμούς όπως σκόνη και καπνό τσιγάρου.
Για την πλήρη αποκατάσταση της όρασης χρειάζονται λίγες ημέρες για την μέθοδο trans PRK και 24 ώρες για το femto-LASIK.

Να κάνω laser με την μέθοδο Trans PRK ή με την Femto-Lasik ;

Trans PRK 

Ονομάζεται και no touch PRK, καθώς το LASER εφαρμόζεται απευθείας στον κερατοειδή, αφαιρώντας το επιθήλιο με απόλυτη ακρίβεια και τροποποιώντας την καμπυλότητά του. Έτσι, η διαθλαστική ανωμαλία διορθώνεται άμεσα χωρίς κανένα επιπλέον χειρισμό (όπως είναι η μηχανική αφαίρεση του επιθηλίου στο κλασσικό PRK ή η δημιουργία flap στο LASIK). Η μέθοδος αυτή διατηρεί όλα τα πλεονεκτήματα του κλασσικού PRK ενώ έχει πιο μικρή διάρκεια. Επιπλέον, προσφέρει ταχύτερη αποκατάσταση της όρασης, μειώνοντας αισθητά τις ενοχλήσεις των πρώτων 24ώρων μετά την επέμβαση καθώς η επούλωση του επιθηλίου είναι πιο γρήγορη.

 1. Δεν προϋποθέτει κάποια τομή στον κερατοειδή.
 2. Εφαρμόζεται ακόμα και σε κερατοειδείς που θεωρούνται «λεπτοί» ή που έχουν κάποια σημαντική ανωμαλία.
 3. Δεν χρησιμοποιείται για διόρθωση υπερμετρωπίας και μεγάλων βαθμών αστιγματισμού (>2,5).
 4. Η επάνοδος της φυσιολογικής όρασης σε (3-5ημέρες).
 5. Χρησιμοποιείται για μυωπίες κάτω των 9 βαθμών.
 6. Απαιτείται χρήση κολλυρίων για περίπου δύο μήνες. –

Femto-LASIK με LDV-Z4 (LASIK με δημιουργία κρημνού –flap- χωρίς λεπίδα)

Είναι μια άκρως εξειδικευμένη, ιατρική διαδικασία που χρησιμοποιεί την πιο προηγμένη τεχνολογία για την ελαχιστοποίηση των μετεγχειρητικών φλεγμονών με καλύτερα και γρηγορότερα οπτικά αποτελέσματα. Η εμπιστοσύνη στην τεχνολογία αυτή επαληθεύεται από το γεγονός ότι η ΝΑΣΑ συστήνει την αποκλειστική χρήση της νέας τεχνολογίας στους αστροναύτες της και στους πιλότους μαχητικών αεροσκαφών. Πάνω από 30 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο  και πάνω από 12 εκατομμύρια μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες  έχουν επιτύχει άριστη όραση μέσω του LASIK. Άνθρωποι από όλα τα επαγγέλματα και τα κοινωνικά στρώματα, βλέπουν πια καθαρά χωρίς την ταλαιπωρία των γυαλιών ή των φακών επαφής Μπορούμε να διορθώσουμε μέχρι και 12 βαθμούς για μυωπία, 6 βαθμούς για υπερμετρωπία και 6 βαθμούς για αστιγματισμό. Οι ασθενείς που θα χειρουργηθoύν με Femto-LASIK θα παρατηρήσουν  μια σημαντική και άμεση βελτίωση της όρασης μέσα στις πρώτες  ώρες μετά την θεραπεία (12 ώρες). Θα είστε σε θέση να επιστρέψετε στην εργασία σας μετά από μία ημέρα.

 1. Δημιουργία ενός κρημνού (flap), με την νέα τεχνολογία Femtosecond Laser.
 2. Yπαρχει ένας σχετικός περιορισμός, εφαρμογής της μεθόδου, εάν ο κερατοειδής είναι πολύ λεπτός (τότε κάνουμε trans-PRK).
 3. Αποτελεί την κύρια τεχνική που εφαρμόζεται σε υπερμετρωπίες και υψηλούς αστιγματισμούς.
 4. H όραση επανέρχεται σε πολύ καλά επίπεδα μέσα σε λίγες ώρες.
 5. Μπορεί να εφαρμοστεί για μυωπίες από το ελάχιστο όριο, συνήθως 1 μέχρι και σχεδόν 12 βαθμούς.
 6. Είναι ανώδυνη τεχνική.
 7. Απαιτεί πολύ μικρό χρονικό διάστημα θεραπείας με κολλύρια (αντιβίωση και κορτιζόνη), συνήθως δύο εβδομάδες.

 

Ποιο είναι το κόστος για το Laser;

Το κόστος του LASER  είναι υποπολλαπλάσιο του κόστους των φακών επαφής ή των γυαλιών για τη διάρκεια της ζωής μας. Η διαθλαστική χειρουργική συμφέρει σε κάθε περίπτωση σε σύγκριση με το κόστος των φακών επαφής. Επειδή ο ιατρικός σύλλογος απαγορεύει να γράφουμε τιμές στο ίντερνετ μπορείτε να κλείσετε ένα ραντεβού για προεγχειρητικό έλεγχο στο ιατρείο μας κι εκεί θα πληροφορηθείτε για όλες τις  λεπτομέρειες.

Υπάρχουν κίνδυνοι μετά το LASER;

Κάθε χειρουργική επέμβαση ενέχει κάποιο βαθμό ρίσκου. Δεδομένου οτι αυτές οι επεμβάσεις γίνονται σε υγιή μάτια τα περιθώρια ρίσκου είναι πολύ στενά. Υπολογίζουμε πως στην Ελλάδα χειρουργούνται περίπου 20.000 περιστατικά το χρόνο. Οι επεμβάσεις αυτές είναι δημοφιλείς ακριβώς γιατί εάν διενεργηθούν με τις σωστές ενδείξεις και τεχνολογικά εξελιγμένο εξοπλισμο, είναι εξαιρετικά ασφαλείς. Eπεμβάσεις που διενεργούνται σε προσεκτικά επιλεγμένους ασθενείς και με laser τελευταίας τεχνολογίας το ρίσκο συνοψίζεται στην εξαιρετικά σπάνια πιθανότητα λοίμωξης του κερατοειδή. Η πιθανότητα υπολογίζεται σε λιγότερο από 1:5000 που αξίζει να σημειωθεί πως είναι πολλαπλά χαμηλότερη από τον αντίστοιχο κίνδυνο μακροχρόνιας χρήσης φακών επαφής. Ακόμα και αυτή η επιπλοκή ωστόσο είναι αντιμετωπίσιμη με αντιβιοτικά κολλύρια.

 

Ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος Γκουντής Χριστόφορος ΜD χειρουργεί στην υπερσύγχρονη κλινική «ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ» όπου έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 90.000 επεμβάσεις laser. 

Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσετε για να κάνετε Laser Μυωπίας; Δείτε το βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=YGbEqeYCfLA

Τι λένε οι αθενείς μας για εμάς;
http://www.doctoranytime.gr/d/Ofthalm…/Gkoyntis-Hristoforos…

Για να ενημερωθείτε μπορείτε να κλείσετε ραντεβού στο τηλέφωνο 210.97.35.318
Χριστόφορος Γκουντής MD
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Ιατρείο: Λεωφόρος Ανδρέα Παπανδρέου 32 , ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, ΑΤΤΙΚΗ
[email protected]

 

Comments are closed.