H έγκυος με μυωπία πρέπει να κάνει καισαρική τομή; Μπορεί να κάνει Laser;

Μοντέρνες τεχνικές διόρθωσης μυωπίας με laser
28 Δεκεμβρίου 2016
Επέμβαση Καταρράκτη
31 Ιανουαρίου 2017
Όλα

H έγκυος με μυωπία πρέπει να κάνει καισαρική τομή; Μπορεί να κάνει Laser;

Η εγκυµοσύνη αναμφισβήτητα είναι μια από τις σημαντικότερες περιόδους στη ζωή κάθε γυναίκας. Μέσα σε αυτούς τους 9 µήνες συνήθως παρουσιάζεται μια πληθώρα αλλαγών στον ανθρώπινο οργανισμό αλλά και στο σώµα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζονται επιμέρους συστήματα του οργανισμού, μέσα σε αυτά και η όραση. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι απαραίτητη η συστηματική παρακολούθηση αυτής. Σε μια εγκυμοσύνη, μια συχνή επίπτωση των ορμονικών αλλαγών είναι η εμφάνιση μυωπίας ή και η επιδείνωση προϋπάρχουσας μυωπίας. Μεταβολή στην εστίαση και στην προσαρμογή είναι επίσης πιθανά φαινόμενα. Τα προαναφερθέντα συμπτώματα είναι τις περισσότερες φορές παροδικά και η κατάσταση της όρασης επανέρχεται μετά τον τοκετό.  Δεν είναι αντένδειξη για έναν φυσιολογικό τοκετό η μυωπία, ακόμη κι αν είναι υψηλή. Αυτός ο μύθος έχει βγει, διότι οι άνθρωποι που έχουν υψηλή μυωπία έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν αποκόλληση του αμφιβληστροειδή. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε άνθρωπος που έχει μυωπία παθαίνει αποκόλληση του αμφιβληστροειδή. Ως εκ τούτου, οι γυναίκες που έχουν μυωπία, μπορούν -εάν θέλουν- να γεννήσουν φυσιολογικά, αρκεί να κάνουν συχνά πλήρεις οφθαλμολογικούς ελέγχους. Είναι κάτι που επιβάλλεται. Τα μικροπροβλήματα που υπάρχουν στο βυθό των ματιών, μπορούν να προληφθούν, εφόσον έχουν συγκεκριμενοποιηθεί ύστερα από έναν καλό οφθαλμολογικό έλεγχο.

Πότε πρέπει να γίνεται καισαρική τομή.
Καισαρική τομή πρέπει να γίνεται μόνο σε πολύ σοβαρά περιστατικά.
Δηλαδή, σε γυναίκες που έχουν πολλούς βαθμούς μυωπίας και έχουν ήδη υποστεί αποκόλληση του αμφιβληστροειδή. Σε αυτές τις γυναίκες το πρόβλημα μπορεί να επαναληφθεί. Βεβαίως, τη σημερινή εποχή η αποκόλληση μπορεί να προληφθεί με έναν πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο, καθώς μπορούν να εντοπισθούν οι περιφερικές αλλοιώσεις του αμφιβληστροειδή, που προδιαθέτουν για αποκόλληση.

Μπορώ να κάνω Laser στην διαρκεια της εγκυμοσύνης;

Αξίζει να σημειωθεί τέλος πως οι γυναίκες εκείνες που σκέφτονται να πραγματοποιήσουν διαθλαστική επέμβαση με laser για την διόρθωση διαθλαστικών ανωμαλιών, όπως μυωπία, υπερμετρωπία και αστιγματισμός, θα πρέπει να αποφύγουν την διαδικασία κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης (αλλά και κατά τον θηλασμό). Ο κυριότερος λόγος είναι οι μεταβολές στον κερατοειδή εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών, που καθιστούν το διαθλαστικό αποτέλεσμα μη προβλέψιμο. Μετά και τον θηλασμό, όταν ο κερατοειδής επανέλθει στην φυσιολογική του κατάσταση (και η δακρυϊκή στιβάδα αποκατασταθεί), τότε μια τέτοιου τύπου επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά τον απαραίτητο προεγχειρητικό – διαθλαστικό έλεγχο.

Αν μια γυναίκα κάνει Laser για την αντιμετώπιση της μυωπίας, θα αντιμετωπίσει πρόβλημα όταν μείνει έγκυος; 

Καμία διαθλαστική επέμβαση δεν επηρεάζει την εγκυμοσύνη. Οι γιατροί αποφεύγουν τις επεμβάσεις με λέιζερ στην περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, διότι τότε συμβαίνουν αρκετές ορμονικές αλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο αντιδρά ο οργανισμός σε οποιαδήποτε επέμβαση. Οι επεμβάσεις με λέιζερ για την αντιμετώπιση της μυωπίας απαιτούν μετρήσεις εξαιρετικά μεγάλης ακρίβειας και η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει κάποια απόκλιση. Οι γιατροί συνιστούν τη διενέργεια τέτοιων επεμβάσεων τρεις μήνες μετά το θηλασμό.

Comments are closed.