Τι είναι το γλαύκωμα;

Το γλαύκωμα είναι μια πολυπαραγοντική πάθηση κατά την οποία ο κύριος ένοχος είναι η υψηλή πίεση των ματιών. Αυτό προκαλεί μια βλάβη στο οπτικό νεύρο με αποτέλεσμα την μείωση της όρασης. Εάν δεν εντοπιστούν και αντιμετωπιστούν έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη απώλεια της όρασης.

Ποια είναι τα συμπτώματα του γλαυκώματος;

Τις περισσότερες φορές δεν έχει συμπτώματα. Στο οπτικό νεύρο οι νευρικές ίνες αρχίζουν να μειώνονται και να προκαλούν μία μείωση στο περιφερικό οπτικό πεδίο του ασθενή. Οι ασθενείς αντιλαμβάνονται το πρόβλημα μόνο όταν η κεντρική όραση επηρεάζεται. Μερικές φορές, αν οι πιέσεις στο εσωτερικό των ματιών γίνουν πολύ υψηλές (κανονική πίεση είναι από 10 έως 21mmHg) θα μπορούσε να αισθανθείτε μία ένταση στα μάτια, πονοκεφάλους ή να δείτε χρωματιστά φωτοστέφανα γύρω από ένα φως.

Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω γλαύκωμα;

Μόνο η εξέταση από τον Οφθαλμίατρο μπορεί να ανακαλύψει εάν κάποιος έχει γλαύκωμα ή όχι. Τα συμπτώματα αυτής της ασθένειας ποικίλουν, από κανένα μέχρι έντονο πονοκέφαλο, κόκκινο επώδυνο μάτι και με θολή όραση.

Πόσο είναι η υψηλή πίεση;

Η μέση κανονική ενδοφθαλμική πίεση είναι 10 έως 21 mmHg. Πίεση πάνω από 21 mmHg μπορεί σιγά-σιγά να βλάψει το οπτικό νεύρο. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της χρόνιας επίδρασης της πίεσης στο οπτικό νεύρο.

Γιατί η πίεση στο μάτι μπορεί να αυξηθεί;

Για να το καταλάβουμε αυτό, συγκρίνετε το μάτι σας σε ένα μπαλόνι γεμάτο με νερό. Αν το νερό είναι περισσότερο μέσα στο μπαλόνι θα αυξηθεί η πίεση. Παρόμοια, στο μάτι, αν οι πιέσεις γίνονται υψηλές, αυτό επηρεάζει το πίσω μέρος του ματιού, όπου εκεί βρίσκεται το οπτικό νεύρο. Μέσα στο μάτι υπάρχει μια λεπτή ισορροπία που πρέπει να διατηρείται μεταξύ μιας περιοχής που σχηματίζει το υγρό στο μάτι και την περιοχή παροχέτευσης έξω από το ίδιο. Λόγω ορισμένων αλλαγών σε αυτές τις περιοχές το υγρό μέσα στο μάτι είτε παράγεται περισσότερο είτε παροχετεύεται λιγότερο με αποτέλεσμα τις υψηλές πιέσεις.

Μπορώ να έχω γλαύκωμα με φυσιολογική πίεση;

Ναι, κάποιοι άνθρωποι έχουν προδιάθεση για γλαύκωμα ακόμη και με κανονική ή χαμηλή πίεση. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για αυτό το είδος του γλαυκώματος, κυρίως μια αλλαγή στην αγγείωση του οπτικού νεύρου.

Ποιες εξετάσεις γίνονται για τη διάγνωση του γλαυκώματος;

Τακτική εξέταση των ματιών περιλαμβάνει

Τονομέτρηση-για τη μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης

Βυθοσκόπηση- καταγράφει τις μεταβολές της κεφαλής του οπτικού νεύρου

Γωνιοσκοπία- Ο τύπος του γλαυκώματος ανιχνεύεται με την εκτίμηση της γωνίας στο εσωτερικού του ματιού.

Ανάλογα με τα ευρήματα ζητάμε κι άλλες εξετάσεις για επιβεβαίωση της κλινικής υποψίας.

Οπτικά πεδία

Παχυμετρία

Οπτική τομογραφία συνοχής (OCT)

Πως αντιμετωπίζεται το γλαύκωμα;

Θα μπορούσε να είναι με κολλύρια, με λέιζερ ή εγχείρηση. Η θεραπεία συχνά αρχίζει με οφθαλμικές σταγόνες για να μειώσει την ενδοφθάλμια πίεση η οποία βοηθά στην πρόληψη για περαιτέρω αλλοιώσεις. Νεώτερα φάρμακα είναι πλέον διαθέσιμα τα οποία είναι πολύ αποτελεσματικά και με λιγότερες παρενέργειες.

 Ποιος είναι ο ρόλος των Laser;

Ορισμένοι τύποι γλαυκώματος πχ. Χρωστικό γλαύκωμα αντιμετωπίζονται με Laser Trabeculoplasty (ALT ή SLT), ενώ η περιφερική ιριδοτομή (PI) έχει ένα ρόλο στο γλαύκωμα κλειστής γωνίας.

Υπάρχει χειρουργική επέμβαση για το γλαύκωμα;

Με τα νεότερα φάρμακα, η χειρουργική επέμβαση έχει γίνει λιγότερο συχνή. Ωστόσο, σε ασθενείς οι οποίοι έχουν αποτύχει η θεραπεία με λέιζερ ή που δεν ελέγχεται με φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να σκεφτούμε το χειρουργείο σαν την τελευταία λύση για την μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης.

Το χειρουργείο θα βελτιώσει την όρασή μου;

Όχι, η χειρουργική επέμβαση του γλαυκώματος γίνεται για να ελέγξει τις πιέσεις των ματιών και για να διατηρήσει την όραση που έχουμε πριν το χειρουργείο. Οποιαδήποτε απώλεια όρασης εξαιτίας της προηγούμενης βλάβη του οπτικού νεύρου δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Ποιες είναι οι επιπλοκές του χειρουργείου για το γλαύκωμα;

Οι χειρουργικές επεμβάσεις γλαυκώματος απαιτούν ακρίβεια του χειρουργού και την υπομονή του ασθενούς. Όπως και κάθε άλλη χειρουργική επέμβαση, μπορεί να υπάρχουν επιπλοκές, όπως αιμορραγία, μόλυνση, χαμηλή ή υψηλή πίεση κ.λπ. Μερικές επεμβάσεις ενδέχεται να μην λειτουργούν μετά από μήνες ή χρόνια.

 Έχω διαγνωσθεί με γλαύκωμα, τι πρέπει να κάνω για να διασφαλίσουμε ότι η όρασή μου θα παραμείνει φυσιολογική;

Μην ανησυχείτε, θα έχετε καλή όραση, εαν βάζετε τις σταγόνες καθημερινά σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού σας και εάν έχετε τις πιέσεις στο μάτι σας υπό έλεγχο
Υπάρχουν «ΝΑΙ» και «ΟΧΙ» για έναν ασθενή με γλαύκωμα;

Όχι ακριβώς. Δεν υπάρχουν εξωτερικοί παράγοντες που να επηρεάζουν την πορεία του γλαυκώματος. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στη δίαιτα. Συνεχίστε την καθημερινότητά σας και τον τρόπο ζωή σας και απλά να είστε τακτικοί με τα φάρμακά σας και τις επισκέψεις σας στον Οφθαλμίατρο.