Μπορούμε να κολυμπήσουμε με τους φακούς επαφής;
16 Ιουνίου 2015
«‘Ενα στα πέντε παιδιά ηλικίας 5 ετών πάσχει από κάποια οφθαλμολογική πάθηση»
22 Ιουνίου 2015
Όλα

Χειρουργική διόρθωση της πρεσβυωπίας

 

Ακόμα και εάν κάποιος κάνει  διαθλαστική επέμβαση για την διόρθωση της μυωπίας, υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού με LASIK ή PRK, θα εξακολουθεί να αναπτύσει μια κατάσταση που ονομάζεται πρεσβυωπία που συνήθως αρχίζει μεταξύ των ηλικιών 40 και 50. Η πρεσβυωπία είναι η αδυναμία του ματιού να εστιάσει στις κοντινές αποστάσεις.
Δεν συμφωνούν όλοι οι ερευνητές για το τι προκαλεί ακριβώς την πρεσβυωπία. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι είναι μία σκλήρυνση του φακού, άλλοι υποδεικνύουν ότι θα μπορούσε να σχετίζεται με την ατροφία των μυών που ελέγχουν τον φακό.
Στο παρελθόν, η πιο συχνή λύση είναι να φοράει κάποιος γυαλιά ή ειδικούς πολυεστιακούς φακούς (διπλοεστιακά ή πολυεστιακά γυαλιά) για την πρεσβυωπία. Αλλά στη σύγχρονη εποχή, οι χειρουργικές θεραπείες για την πρεσβυωπία είναι επίσης διαθέσιμες για τους κατάλληλους υποψηφίους.
Μία από τις πρώτες και πιο αποτελεσματικές χειρουργικές επιλογές για τη διόρθωση της είναι το γνωστό «monovision» .
Τι είναι το Monovision;
Μονοόραση είναι ένας τρόπος για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας. Κανονικά και τα δύο μάτια πρέπει να μπορούν να συνεργαστούν εξίσου, για να έχουμε αυτό που λέγεται καλή διόφθαλμη όραση. Ωστόσο, η ίδια η φύση μας έχει δώσει ένα κυρίαρχο μάτι, όπου με αυτό κοιτάμε καλύτερα μακριά (οι περισσότεροι δεξιόχειρες έχουν το δεξί μάτι κυρίαρχο). Τυπικά το κυρίαρχο μάτι βλέπει πολύ καλά μακριά και το άλλο μάτι παρέχει καλή κοντινή όραση.
Σε ένα μεγάλο βαθμό η διόφθαλμη όραση διατηρείται στο monovision – έτσι ώστε να υπάρχει καλή αντίληψη του βάθους για την οδήγηση. Αλλά το ένα μάτι βλέπει πιο καθαρά μακριά, και το άλλο μάτι βλέπει καλύτερα κοντά.
Οι περισσότεροι οφθαλμίατροι προτιμούν το monovision σε ασθενείς με πρεσβυωπία, αφήνοντας σκόπιμα στο μη κυρίαρχο μάτι μία μικρή μυωπία, έτσι ώστε οι ασθενείς αυτοί να μπορούν να δουν κοντά χωρίς γυαλιά. Άλλοι χειρουργοί είναι πιο δύσπιστοι όσον αφορά αυτή την τεχνική, επειδή δεν μπορούν όλοι οι ασθενείς να εξοικειωθούν με το monovision.
Μια πάρα πολύ καλή ιδέα είναι να δοκιμάσετε το monovision με φακούς επαφής ή με τα δοκιμαστικά γυαλιά με την βοήθεια του Οφθαλμιάτρου σας, για να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να προσαρμοστείτε σε αυτό, πριν επιλέξετε να κάνετε το monovision.

Καλύτεροι υποψήφιοι για monovision

  • ‘Ανω των 40 ετών
  • Χρειάζεστε γυαλιά ανάγνωσης
  • Διάρκεια χειρουργείου: περίπου 5-15 λεπτά ανά μάτι, ανάλογα με τη διαδικασία
  • Τυπικά αποτελέσματα: καλύτερη όραση σε όλες τις αποστάσεις χωρίς γυαλιά ή φακούς επαφής
  • Χρόνος επαναφοράς: λίγες ημέρες

 

Χριστόφορος Γκουντής
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Επιστημονικός Συνεργάτης Α’ Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής “Γ.Γεννηματάς”
Τμήμα Υαλοειδούς- Αμφιβληστροειδούς
Ιατρείο Λεωφόρος Ανδρέα Παπανδρέου 32 Ηλιούπολη 1ος όροφος

τηλ. 2109735318 κιν. 6942427744

 

 

 

Comments are closed.