ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΚΟΛΛΗΣΗ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΗ;
26 Οκτωβρίου 2015
Θεραπεία με Laser στα μάτια: Ποια είναι τα προβλήματα;
10 Νοεμβρίου 2015
Όλα

Τι είναι ο αστιγματισμός;

Ο αστιγματισμός είναι μια ατέλεια στην καμπυλότητα του κερατοειδή ή/και του φακού του ματιού. Ο κερατοειδής και ο φακός έχουν σφαιρικό σχήμα και συνήθως οι καμπύλες τους είναι ομαλές και ίδιες σε όλη την επιφάνεια.Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις οι καμπυλότητες διαφέρουν από άξονα σε άξονα, με αποτέλεσμα οι ακτίνες του φωτός να μη διαθλώνται ομοιόμορφα και να προκαλούν δυο διαφορετικά είδωλα στοναμφιβληστροειδή.

img155

Ποια είναι τα αίτια του αστιγματισμού;

Συνήθως οι άνθρωπο γεννιούνται με αστιγματισμό, με ή χωρίς άλλη διαθλαστική ανωμαλία, όπως μυωπία ή υπερμετρωπία. Στην ενήλικη ζωή ο αστιγματισμός μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας βλάβης στον κερατοειδή (πχ. κερατόκωνος, λοίμωξη, τραυματισμός, χειρουργική επέμβαση).

 

Ποια είναι συμπτώματα του αστιγματισμού;

astigmatism_sim1

Μικροί αστιγματισμοί συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα σε νεαρές ηλικίες, αλλά με την πάροδο της ηλικίας είναι δυνατόν να εμφανιστούν προβλήματα, όπως θολή όραση, παραμόρφωση αντικειμένων (σαν ότανβλέπουμε μέσα σε παραμορφωτικό καθρέφτη τον εαυτό μας και μας φαίνεται πιο ψηλός και πιο αδύνατος ή πιο κοντός και πιο παχύς), κόπωση στο διάβασμα, πονοκέφαλος ή να πρέπει να κλείσει η βλεφαρική σχισμή για να γίνει καλύτερη ηόραση.

Οι υψηλοί αστιγματισμοί στην παιδική ηλικία μπορεί να οδηγήσουν σε αμβλυωπία(τεμπέλικο μάτι)

Comments are closed.