Συχνές ερωτήσεις για τον καταρράκτη και την αντιμετώπισή του

Femto-Lasik: Ασφαλής επέμβαση για την διόρθωση διαθλαστικών ανωμαλιών
7 Νοεμβρίου 2016
Laser Μυωπίας, Αστιγματισμού, Υπερμετρωπίας
1 Δεκεμβρίου 2016
Όλα

Συχνές ερωτήσεις για τον καταρράκτη και την αντιμετώπισή του

Συχνές ερωτήσεις για τον καταρράκτη και την αντιμετώπισή του

1)Πότε πρέπει να υποβάλλεται ένας ασθενής με καταρράκτη σε χειρουργική επέμβαση; Πρέπει να έχει ‘ωριμάσει’ ο καταρράκτης και πόσο;
H απάντηση είναι όχι. Αυτό πλέον δεν ισχύει. Η χειρουργική αφαίρεση ενός υπερώριμου –σκληρού καταρράκτη με τις νέες τεχνικές φακοφρυψίας/laser κάνει την επέμβαση πιο δύσκολη και τις πιθανές επιπλοκές πιο συχνές.

2)Πώς γίνεται η επέμβαση; Στις μέρες μας ο καταρράκτης αφαιρείται με την τεχνική της φακοθρυψίας. Μέσα από μια μικρή τομή 2,2  χιλ. και με την βοήθεια υπερήχων που θρυμματίζουν και απορροφούν συγχρόνως τον φακό γίνεται η αφαίρεση του καταρράκτη. Στο τέλος, τοποθετείται ένας τεχνητός ενδοφθάλμιος φακός, ο οποίος είναι μόνιμος. Η επέμβαση τελειώνει σε 10-15 λεπτά χωρίς να χρειάζονται ράμματα. H όραση ανακτάται πιο γρήγορα με την συγκεκριμένη τεχνική. Ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του αμέσως μετά την επέμβαση, η δε επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες γίνεται από την επόμενη κιόλας μέρα. Ο ασθενής αρχίζει να βλέπει ήδη καλύτερα μετά την επέμβαση και με την πάροδο των ημερών η όραση καλυτερεύει. Η εγχείρηση γίνεται με τοπική αναισθησία με σταγόνες και ο ασθενής φεύγει από το χειρουργείο χωρίς προστατευτική γάζα.

Ανάλογα με τον φακό που τοποθετείται μέσα στο μάτι, έχει την ικανότητα να διορθώσει την μυωπία, αστιγματισμό ή την υπερμετρωπία αν υπήρχε πριν την επέμβαση, με συνέπεια να μην χρειάζονται συνήθως γυαλιά για μακριά μετά την επέμβαση. Σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών χρειάζεται μια μικρή διόρθωση με γυαλιά για ορισμένες δραστηριότητες (οδήγηση, τηλεόραση).

 

3)Τι ενδοφακό θα τοποθετήσουμε;
Η εξέλιξη των υλικών αλλά και του τρόπου κατασκευής των ενδοφακών μας επιτρέπει σήμερα να έχουμε εξαιρετικά οπτικά αποτελέσματα. Πλέον διαθέτουμε ασφαιρικούς ενδοφακούς για καλλίτερο contrast και καλλίτερη νυχτερινή όραση, πολυεστιακούς οι οποίοι περιορίζουν την εξάρτηση από τα πρεσβυωπικά γυαλιά, τορικούς για διόρθωση προϋπάρχοντος κερατοειδικού αστιγματισμού κ.λ.π. Η επιλογή του κατάλληλου ενδοφακού γίνεται με την προεγχειρητική εξέταση που λέγεται βιομετρία, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και αφού ενημερωθεί πλήρως ο ασθενής για τα τυχόν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του κάθε τύπου ενδοφακού. Ο φακός Acrysof IQ Restor είναι ένας επαναστατικός φακός για επέμβαση καταρράκτη και διόρθωση της πρεσβυωπίας, που επιτρέπει στους ασθενείς να βλέπουν κοντά, σε ενδιάμεση απόσταση και μακριά. Μια καινοτόμα οπτική τεχνολογία που ονομάζεται ‘αποδίωση’ κάνει το φακό Acrysof IQ Restor αποτελεσματικό με μοναδικό τρόπο, ειδικά όταν τοποθετείται και στα 2 μάτια. Μια παρόμοια τεχνολογία χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια σε τηλεσκόπια για να βελτιώνεται η ποιότητα της εικόνας. Οι περισσότεροι ασθενείς με φακούς Acrysof IQ Restor ανακαλύπτουν ότι μπορούν πλέον να δουλέψουν στον υπολογιστή, να οδηγούν αυτοκίνητο μέρα ή νύχτα και να  έχουν ανεξαρτησία από τα γυαλιά. Οι ασθενείς με αστιγματισμό μπορούν επίσης να βιώσουν πραγματικά καλή όραση σε όλες τις αποστάσεις με τον τορικό πολυεστιακό ενδοφθάλμιο φακό Acrysof IQ Restor Toric.

4)Χειρουργείται ο καταρράκτης με Laser;
Μέχρι πρότινος τα Laser δεν είχαν καμία ουσιαστική εφαρμογή στην χειρουργική του καταρράκτη. Τελευταία με την χρήση του Femto-Laser σε κάποιες συγκεκριμένες φάσεις της επέμβασης(όπως στην δημιουργία των κερατικών τομών, στην καψουλόρρηξη του προσθίου περιφακίου και στον κερματισμό του πυρήνα σε 4 ή περισσότερα μικρότερα κομμάτια) σιγά-σιγά μπαίνει και το Laser στην χειρουργική του καταρράκτη. Παρ’ όλα αυτά η βασική φάση της επέμβασης ακόμη γίνεται με τα μηχανήματα φακοθρυψίας δια υπερήχων.

5)Ο καταρράκτης ξαναγίνεται;
Αυτό δεν είναι αλήθεια. Μπορεί να συμβεί μετά από κάποιο χρονικό διάστημα από την επέμβαση, θόλωση του οπισθίου περιφακίου η οποία αντιμετωπίζεται με απόλυτη επιτυχία με ένα ειδικό Laser το Yag Laser στο Ιατρείο(δεν θέλει χειρουργείο). Με τους τελευταίας γενιάς ενδοφακούς αυτό έχει περιοριστεί σημαντικά.

6) Ποιες είναι οι αιτίες του καταρράκτη;

Η πιο κοινή αιτία του καταρράκτη είναι η γήρανση. Συστημικές ασθένειες μπορούν να συσχετιστούν με τον καταρράκτη, όπως ο διαβήτης, φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν καταρράκτη, όπως η κορτιζόνη. Οποιαδήποτε άλλη νόσος στον οφθαλμό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καταρράκτη, π.χ. ραγοειδίτιδα, τραυματισμός στο μάτι, τα παιδιά μπορεί να έχουν γεννηθεί με συγγενή καταρράκτη. Αν έχετε σταδιακή μείωση της όρασης πρέπει να ζητήσετε τη συμβουλή ενός ειδικού. Ένας από τους λόγους για τη μείωση της όρασης δεν είναι μόνο ο καταρράκτης, αλλά θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα που προκαλεί απώλεια της όρασης. Θα μπορούσε να είναι το γλαύκωμα, το σάκχαρο ή άλλα σοβαρά προβλήματα και αυτό είναι πολύ σημαντικό να προσδιοριστεί.

 

Mαρτυρίες ασθενών

Πολυξένη Λυμπριτάκη Χειρουργείο Καταρράκτη
Ενα μεγάλο ευχαριστω στον υπεροχο γιατρό μας Χριστοφορο Γκουντή ο οποίος χειρούργησε τη μητέρα μου για Καταρράκτη.Ολα πήγαν θαυμάσια και εκεινη βλεπει καλύτερα απο ποτε!!Η επέμβαση κράτησε λίγα λεπτά και η μητέρα μου επέστρεψε στις καθημερινές της δραστηριότητες απο την επόμενη μερα..ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!
Froso Iatridis Cataract Surgery Χειρουργείο Καταρράκτη
My mother and I would like to thank you and your team for an amazing job with her operation!! She was so happy with the results and specialy happy with how smooth and painless the procedure was! Thank you very much!!
Zoυπανος Κων/νος, Χειρουργείο Καταρράκτη

«Πριν από λίγους μήνες υποβλήθηκα σε εγχείρηση καταρράκτη. Η επέμβαση ήταν ανώδυνη και είχε μεγάλη επιτυχία. Η πορεία της ανάρρωσής μου ήταν γρήγορη ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες του γιατρού μου κ. Χριστόφορου Γκουντή και μέσα στα πλαίσια του χρονοδιαγράμματος που μου είχε θέσει. Η όραση μου στο εγχειρισμένο μάτι επανήλθε πλήρως και βλέπω χωρίς την βοήθεια γυαλιών. Πολύ σύντομα θα προχωρήσω σε επέμβαση και στο άλλο μάτι. Ευχαριστώ πολύ τον γιατρό μου κ. Χριστόφορο Γκουντή για την αποκατάσταση της όρασής μου». Με εκτίμηση Κωνσταντίνος Ζουπάνος

 

Χριστόφορος Γκουντής MD
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Laser Μυωπίας – Χειρουργείο Καταρράκτη
Λ. Ανδρέα Παπανδρέου 32 Ηλιούπολη
[email protected]
τηλ. 210.97.35.318

Comments are closed.