Προστασία για τα μάτια και τον χειμώνα

Laser Μυωπίας, Αστιγματισμού, Υπερμετρωπίας
1 Δεκεμβρίου 2016
Επέμβαση Καταρράκτη
28 Δεκεμβρίου 2016
Όλα

Προστασία για τα μάτια και τον χειμώνα

Οι απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας και η ακτινοβολία του ήλιου μπορούν να προκαλέσουν αρκετά προβλήματα τόσο στο δέρμα όσο και στα μάτια. Κοκκινίλες και ερεθισμοί γίνονται εμφανείς στην επιδερμίδα του προσώπου και του σώματος. Τον χειμώνα, το χιόνι και ο πάγος αντανακλούν το 80% των υπεριωδών ακτίνων του ηλίου με αποτέλεσμα τα μάτια να εκτίθενται σε σοβαρό κίνδυνο. Ο κερατοειδής και ο επιπεφυκότας ερεθίζονται προκαλώντας φωτοκερατίτιδα. Τα συμπτώματα που μπορεί να προκύψουν είναι μικρές και επώδυνες «φουσκάλες», ευαισθησία στο φως ή δυσκολία στο άνοιγμα των ματιών.Είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάμε την επίδραση του ήλιου. Η απειλή της φωτογήρανσης εξακολουθεί να υπάρχει και κατά την διάρκεια του χειμώνα. Ο ήλιος ανακλάται σε επιφάνειες όπως το χιόνι και μπορεί να προκαλέσει έως και εγκαύματα. Επίσης ο ήλιος του χειμώνα επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης προκαλώντας παθήσεις όπως καταρράκτη, εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, βασικοκυτταρικό καρκίνο των βλεφάρων, μελάνωμα πιο σπάνια, και φυσικά περισσότερες ρυτίδες γύρω από τα μάτια.Η περίοδος με τον υψηλότερο κίνδυνο είναι κυρίως προς το τέλος του χειμώνα και τις αρχές της άνοιξης, ενώ οι πιο επικίνδυνες ώρες της ημέρας είναι 10 το πρωί με 3 το μεσημέρι και ιδιαίτερα σε υψηλό υψόμετρο.

Γι αυτό η αντηλιακή προστασία είναι απαραίτητη. Η έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία γύρω από τα μάτια εγκυμονεί πιθανούς κινδύνους όπως:

  • προνεοπλασιακές αλλοιώσεις του δέρματος όπως η ακτινική κεράτωση
  • σχηματισμός καταρράκτη στην τρίτη ηλικία
  • αυξημένο ρίσκο για εκφύλιση ωχράς κηλίδας στην τρίτη ηλικία
  • κακαίσθητες κηλίδες από ακτινική βλάβη της ελαστίνης στο δέρμα
  • κακοήθεις νεοπλασίες όπως το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα που συνήθως εμφανίζεται στο κάτω βλέφαρο
  • μελάνωμα, μια πιο σπάνια αλλά πολύ πιο κακοήθης νεοπλασία που σχετίζεται με έντονη έκθεση στον ήλιο. Είναι πολύ πιθανό  να εμφανιστεί στα βλέφαρα σε ασθενείς που έχουν προδιάθεση και δεν χρησιμοποιούν γυαλιά ηλίου ακόμη και τον χειμώνα.

Είναι λοιπόν άκρως απαραίτητο να προστατεύουμε τα μάτια μας και κατά την διάρκεια του χειμώνα. Αυτό επιτυγχάνεται τόσο με την χρήση αντηλιακής αγωγής μεγάλου δείκτη προστασίας για το δέρμα των βλεφάρων όσο και με τα κατάλληλα απορροφητικά γυαλιά ηλίου, που δεν επιτρέπουν στις υπεριώδεις ακτινοβολίες UVA-UVB να έρθουν σε επαφή με τα μάτια και ειδικά με τον αμφιβληστροειδή.

Σήμερα έχουν κατασκευαστεί όχι μόνο γυαλιά ηλίου υψηλής απορροφητικότητας αλλά και ενδοφακοί που χρησιμοποιούνται στις επεμβάσεις καταρράκτη.

Είναι επίσης σημαντικό η επιλογή των γυαλιών ηλίου να γίνεται με τα παρακάτω κριτήρια:

  • Να αισθάνεστε άνετα όταν τα φοράτε και να μην επηρεάζουν αρνητικά την όραση σας
  • ελέγξτε την ετικέτα που επισυνάπτεται ότι αναφέρει 100% προστασία πόα τις ακτίνες UVA-UVB
  • Μάθετε ποια γυαλιά μπορούν να εξαλείψουν μπλε φως και λάμψεις που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού.
  • Τα υπερμεγέθη γυαλιά ηλίου είναι πιο αποτελεσματικά και ευεργετικά καθώς προσφέρουν προστασία σε μια μεγάλη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της περιφέρειας του ματιού σας
  • Ακόμη, καθοριστικό ρόλο παίζει και το χρώμα του φακού. Οι κίτρινοι φακοί είναι κατάλληλοι για χειμερινά σπορ και εξορμήσεις γιατί κάνουν τα χρώματα πιο έντονα και φωτεινά.
  • Ως προς την κατηγορία φίλτρου πρέπει να είναι τύπου 3-4.

Δυστυχώς γυαλιά ηλίου που πωλούνται από πλανόδιους πωλητές δεν προσφέρουν την απαραίτητη προστασία και μπορεί να είναι επικίνδυνα.

Ιδιαίτερα ευπαθής ομάδα είναι τα παιδιά και γι’ αυτό χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή. Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου μπορούν να βλάψουν περισσότερο τα μάτια των παιδιών απ’ ό,τι των ενηλίκων.

Τέλος είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τον χειμώνα εκτός από την χρήση αντηλιακού και γυαλιών ηλίου είναι απαραίτητο να ενυδατώνουμε το δέρμα μας, κυρίως τις εκτεθειμένες περιοχές στο κρύο. Είναι πολύ σημαντική  η προστασία από τον κρύο ξηρό αέρα που ερεθίζει τα μάτια, όπως και το δέρμα. Μπορεί να οδηγήσει σε εγκαύματα και θολή όραση, όπως επίσης στην αίσθηση ξένου σώματος. Γι’ αυτό καλό είναι να γίνεται χρήση τεχνητών δακρύων για την άμεση ανακούφιση των ματιών από τον ξηρό αέρα.  Παράλληλα η κατανάλωση νερού είναι απαραίτητη και τον χειμώνα, αφού το κλίμα μπορεί να προκαλέσει ξηροφθαλμία. Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται και σε χρήστες φακών επαφής, αφού ο ξηρός αέρας δημιουργεί συχνά δυσανεξία και καθιστά δύσκολη την αφαίρεση των φακών. Γι’ αυτό ίσως χρειαστούν συμπληρωματικά δάκρυα.

Comments are closed.