Πληροφορίες για το Laser μυωπίας, πρεσβυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού

Kεντρική Ορώδης Χοριοαμφιβληστροειδοπάθεια
27 Ιανουαρίου 2016
ASLA (All Surface Laser Ablation) για διόρθωση της μυωπίας
9 Φεβρουαρίου 2016
Όλα

Πληροφορίες για το Laser μυωπίας, πρεσβυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού

Τεχνικές λεπτομέρειες του laser μυωπίας

Η επέμβαση κρατάει το πολύ 10 λεπτά και είναι ανώδυνη καθώς προηγείται τοπική αναισθησία με σταγόνες. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα με το Femto-Z-LASIK και θα μπορείτε να βλέπετε καθαρά χωρίς γυαλιά ή φακούς επαφής από τις πρώτες ημέρες. Μετά την επέμβαση καλό θα ήταν για 2 εβδομάδες να αποφύγετε τη βαριά άσκηση, τα καλλυντικά για τα μάτια, το κολύμπι καθώς και περιβαλλοντικούς ερεθισμούς όπως σκόνη, καπνό τσιγάρου και έντονο φωτισμό.
Για την πλήρη αποκατάσταση της όρασης χρειάζονται 2-3 ημέρες για το Femto-Z-LASIK και 5-10 ημέρες για το trans-PRK, ενώ για τους πρώτους 6 μήνες η διάθλαση είναι πιθανό να έχει μικρές διακυμάνσεις έως ότου σταθεροποιηθεί. Για να μπορεί κάποιος να κάνει την επέμβαση θα πρέπει να είναι άνω των 18 ετών, ο βαθμός της μυωπίας να είναι σταθερός το λιγότερο για 1 χρόνο, να μη πάσχει απο χρόνιες παθήσεις των ματιών και για γυναίκες να μη θηλάζει ή εγκυμονεί. Μπορούμε να διορθώσουμε μέχρι και 10 βαθμούς για μυωπία, 5 βαθμούς για υπερμετρωπία και 5 βαθμούς για αστιγματισμό.

 

Υπάρχουν δύο τύποι επεμβάσεων:

 1. Transepithelial PRK 

Home-Page-Slider-41 (1)

Στην αρχή της επέμβασης laser μυωπίας, χρησιμοποιούνται αναισθητικές σταγόνες για να μουδιάσει η εξωτερική επιφάνεια του ματιού. Στην Transepithelial PRK δε χρειάζεται να γίνει αφαίρεση του επιθηλίου μηχανικά (no – touch technique) Η εφαρμογή του laser στον κερατοειδή χιτώνα είναι ανώδυνη. Στο τέλος της επέμβασης τοποθετείται ένας θεραπευτικός φακός επαφής ο οποίος καλύπτει τον κερατοειδή χιτώνα. Μέσα σε 3 – 5 μέρες αναπτύσσονται νέα επιθηλιακά κύτταρα και επουλώνεται πλήρως η επιφάνεια του ματιού οπότε αφαιρείται ο φακός επαφής.

Χαρακτηριστικά επέμβασης trans- PRK

 • H τεχνική είναι απλή.
 • Δεν γίνεται κάποια τομή στον κερατοειδή.
 • Η PRK μπορεί να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια σε κερατοειδείς που μπορεί ναι είναι πολύ λεπτοί για LASIK.
 • Δεν υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών από τη δημιουργία του κρημνού (flap) κατά τη διάρκεια της επέμβασης laser μυωπίας ή μετά από αυτή, επειδή δε δημιουργείται κρημνός στον κερατοειδή , γενικά είναι ασφαλέστερη σαν μέθοδος.
 • Η διαδικασία επούλωσης ύστερα απο το laser μυωπίας θα διαρκέσει 2-3 εβδομάδες, το ίδιο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί για να επιτευχθεί η βέλτιστη όραση.
 • ‘Aλλες σοβαρές επιπλοκές μετά από PRK είναι σπάνιες και γενικά μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα ή επανεπέμβαση
 • Η προσωπική εμπειρία είναι πολύ καλή γιατί είναι μία μέθοδος εύκολη για τον ιατρό και πολύ αποτελεσματική για τον ασθενή.

Η Trans-PRK είναι σήμερα η μόνη «No-Touch» Excimer-Laser θεραπεία και γίνεται με το νέο SCHWIND-AMARIS Laser με το οποίο προσωπικά χειρουργώ τους ασθενείς μου.

Home-Page-Slider-3

 

Trans PRK ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Πλεονεκτήματα
Κατάλληλο για ασθενείς με λεπτό κερατοειδή
Δεν υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών του κερατοειδικού κρημνού –flap- όπως έχουμε στο Lasik
Μειωμένος κίνδυνος κερατεκτασίας

Μειονεκτήματα
Πιο αργή η αποκατάσταση της όρασης σε σχέση με το LASIK
Περισσότερες ενoχλήσεις κατά την πρώιμη μετεγχειρητική περίοδο, σε σύγκριση με το LASIK

 

 

 

 1. Ζ-LASIK με Femtosecond Laser

Η Z-LASIK είναι η πιο προηγμένη εξέλιξη και ασφαλής μέθοδος διόρθωσης της μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού με laser. Η ποιότητα της όρασης μετά την επέμβαση είναι καλύτερη από ποτέ.

z-lasik

Με το Femtosecond Laser χρησιμοποιούνται μικροσκοπικοί, αστραπιαίοι παλμοί Laser οι οποίοι διαχωρίζουν τον κερατοειδή.
Κάθε παλμός περνά μέσα στο στρώμα του κερατοειδούς και διαμορφώνει μια μικρή κοιλότητα σε ένα συγκεκριμένο και προκαθορισμένο από τον γιατρό βάθος.
Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένα επίπεδο διαχωρισμού στο εσωτερικό του κερατοειδούς, που έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία του flap.
Όλη η διαδικασία είναι εντελώς ανώδυνη και διαρκεί μόλις 15 δευτερόλεπτα. Κατόπιν ο γιατρός ανασηκώνει το flap και προχωρά στο δεύτερο στάδιο της επέμβασης, που είναι η σμίλευση του κερατοειδούς με το excimer Laser. Το LASIK είναι μια επέμβαση που χρησιμοποιείται για τη διόρθωση διαθλαστικών ανωμαλιών  από τις αρχές του 1990. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός πολύ λεπτού κρημνού – flap (σαν καπάκι) στον κερατοειδή χιτώνα  το οποίο ανυψώνεται έτσι ώστε ο χειρουργός να μπορεί να αφαιρέσει επιπλέον ιστό για να αλλάξει το σχήμα του κερατοειδούς. Όταν εισήχθη για πρώτη φορά το LASIK, η δημιουργία του κρημνού γινόταν με ένα μηχανικό μικροκερατόμο το οποίο είναι ένα εξειδικευμένo χειρουργικό εργαλείο, σαν μια λεπίδα. Το 2004 έγινε η πρώτη χωρίς λεπίδα χειρουργική επέμβαση LASIK και πραγματοποιήθηκε με femtosecond laser (FEMTO-LASIK). Aπό τότε έχει γίνει ένα από τα πιο συχνά χειρουργεία για την διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών. Η σύγχρονη τεχνική διόρθωση που εφαρμόζει το Femtosecond Laser LASIK έχει καταργήσει για πάντα τη χρήση λεπίδων των μηχανικών μικροκερατόμων προσφέροντας στον ασθενή απόλυτη ασφάλεια και ακρίβεια. Η εμπιστοσύνη στην τεχνολογία αυτή επαληθεύεται από το γεγονός ότι η ΝΑΣΑ συστήνει την αποκλειστική χρήση της νέας τεχνολογίας στους αστροναύτες της και στους πιλότους μαχητικών αεροσκαφών.

LASIKBanner3-2015

 

 

To  Ζ-LASIK είναι μια άκρως εξειδικευμένη, ιατρική διαδικασία που χρησιμοποιεί προηγμένη τεχνολογία για την ελαχιστοποίηση των μετεγχειρητικών φλεγμονών με καλύτερα και γρηγορότερα οπτικά αποτελέσματα.

 

Femtosecond Laser με LDV-Z4 (Z- LASIK με δημιουργία κρημνού χωρίς λεπίδα).

11228512_640871246056088_4027105097870979314_n

 

 Ποιό είναι το κόστος για το Laser Μυωπίας;

Το κόστος της επέμβασης διαφέρει ανάλογα με την μέθοδο η οποία θα ακολουθηθεί (trans PRK ή Femto -LASIK). Ευκολίες πληρωμής είναι διαθέσιμες έτσι ώστε η επέμβαση να είναι προσιτή σε όλους. Υπενθυμίζουμε πως το κόστος της Διαθλαστικής επέμβασης είναι υποπολλαπλάσιο του κόστους των φακών επαφής ή των γυαλιών για τη διάρκεια της ζωής μας. Η διαθλαστική χειρουργική συμφέρει σε κάθε περίπτωση σε σύγκριση με το κόστος των φακών επαφής.

cost-comparison-contacts-vs-laser-eye

Απόλυτες αντενδείξεις για το Laser

 • Ασταθής διάθλαση
 • Ορισµένες ανωµαλίες του κερατοειδούς (π.χ. κερατόκωνος ή άλλες µορφές εκτασίας του κερατοειδή, λέπτυνση, οίδηµα, διάµεση κερατίτιδα ή νευροτροφική, εκτεταµένη αγγείωση)
 • Ανεπαρκές πάχος του κερατοειδούς για την απαιτούµενη εκτοµή
 • Καταρράκτης
 • Αρρύθµιστο γλαύκωµα
 • Ενεργή εξωτερική νόσο (π.χ., βλεφαρίτιδα, σύνδροµο ξηροφθαλµίας, ατοπία / αλλεργία) Ενεργή αυτοάνοση ή άλλη ανοσο-εξαρτώµενη ασθένεια Μη ρεαλιστικές προσδοκίες του ασθενή

Σχετικές αντενδείξεις

 • Μονόφθαλµη όραση
 • Οφθαλµικές συνθήκες που περιορίζουν την οπτική λειτουργία
 • Υπερβολικά κυρτός ή επίπεδος κερατοειδής όταν χρησιµοποιείται µηχανικός µικροκερατόµος (αυξηµένος κίνδυνος επιπλοκών)
 • Ανώµαλη τοπογραφία του κερατοειδούς που δείχνει εικόνα υποκλινικού κερατόκωνου
 • Σηµαντικός ανώµαλος αστιγµατισµός
 • Σηµαντική δυστροφία στρώµατος ή ενδοθηλίων κερατοειδούς
 • Ιστορικό κερατίτιδας από ιό του απλού έρπητα (HSV) ή ιό ανεµοβλογιάς ζωστήρα (VZV)
 • Μη ελεγχόµενη ξηροφθαλµία
 • Γλαύκωµα Ιστορικό ραγοειδίτιδας
 • Σακχαρώδης διαβήτης Εγκυµοσύνη ή θηλασµός
 • Αυτοάνοση ή άλλη ανοσο- εξαρτώµενη ασθένεια
 • Ορισµένες συστηµατικές φαρµακευτικές αγωγές (π.χ. ισοτρετινοΐνη, αµιωδαρόνη, σουµατριπτάνη, εµφυτεύµατα λεβονοργεστρέλη, κολχικίνη)
 • Ηλικία κάτω των 18 ετών

 

Πρεσβυωπία και Laser

Ο χρόνος περνάει και είναι το ίδιο αμείλικτος με όλους, όσο διάσημοι και αν είναι…

1607004_574985549311325_497975502605861638_n

 

Ακόμα και εάν κάποιος κάνει  διαθλαστική επέμβαση για πλήρη διόρθωση της μυωπίας, υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού με femto-LASIK ή trans-PRK, θα εξακολουθεί να αναπτύσει μια κατάσταση που ονομάζεται πρεσβυωπία.  Η πρεσβυωπία είναι η διαταραχή της προσαρμογής του ματιού και επομένως η αδυναμία να δει κοντά. Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μετά την ηλικία των 40 ετών ή και νωρίτερα αν υπάρχει υπερμετρωπία. Είναι μια φυσιολογική διαδικασία που σχετίζεται με την ηλικία. Η διόρθωση γίνεται με γυαλιά ή με επέμβαση για να δημιουργήσουμε το “monovision”. Σήμερα η μοναδική και η πιο αξιόπιστη τεχνική για την πρσβυωπία είναι το “Monovision”. Υπάρχουν και θα ακούσετε διαφορες τεχνικές αλλά καμία δεν έχει ξεπαράσει ακόμη το monovision. Η τεχνική αυτή διορθώνει την όραση σας για να επιτρέψει να βλέπετε κοντά με το ένα μάτι (το κάνουμε δηλαδή λίγο μυωπικό) και πλήρη διόρθωση για να βλέπει καλά μακριά με το άλλο. Με την τεχνική αυτή, ο εγκέφαλος μαθαίνει να «κοιτάει» ταυτόχρονα σε διαφορετικές αποστάσεις. Δεν είναι όλοι άνετα με αυτή τη διαφορά στην εστίαση. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι προσαρμόζονται αρκετά καλά στο monovision και δεν χρειάζονται γυαλιά ούτε για κοντά ούτε για μακριά. Mια δοκιμή για λίγο καιρό με φακούς επαφής είναι ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβουμε πραγματικά εάν το monovision κάνει για εμάς ή όχι.

 

Αυτή η ενότητα είναι μια συλλογή πληροφοριών αλλά δεν μπορεί να αντικατασταθεί από το διάλογο που θα πρέπει να έχετε με το γιατρό σας. Αν κάποιος αποφασίσει να προχωρήσει σε επέμβαση με Laser, θα χρειαστεί μια πλήρη εξέταση από τον οφθαλμίατρο για να διαπιστώσει αν είστε καλός υποψήφιος για Laser. Πριν το Laser ο ιατρός θα σας πάρει ένα λεπτομερές ιστορικό και θα κάνει έναν ενδελεχή έλεγχο. Εάν είστε χρήστης φακών επαφής, τότε θα πρέπει να μην τους φοράτε για τουλάχιστον 1 εβδομάδα. Θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας για όλα τα φάρμακα που παίρνετε, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων που τυχόν μπορεί να είναι είστε αλλεργικοί. Ο γιατρός σας θα πρέπει να σας εξηγήσει ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι, τα οφέλη, τις εναλλακτικές της χειρουργικής επέμβασης και τι θα πρέπει να περιμένουμε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη χειρουργική επέμβαση. Θα πρέπει να έχετε την ευκαιρία να ρωτήσετε το γιατρό σας και να λύσετε όλες σας τις απορίες για το laser. Δώστε στον εαυτό σας άφθονο χρόνο για να σκεφτεί αύτη τη συζήτηση. Δεν θα πρέπει να αισθάνεστε καμία πίεση από το γιατρό σας, την οικογένεια σας, τους φίλους, ή κάποιος άλλος να λάβει μια απόφαση σχετικά με τη χειρουργική επέμβαση.

Εξετάστε προσεκτικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα. Την ημέρα πριν από την επέμβαση, θα πρέπει να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε: κρέμες, λοσιόν, μεικ απ, αρώματα. Αυτά τα προϊόντα, κατά μήκος των βλεφαρίδων μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβαση. Επίσης, πριν από τη χειρουργική επέμβαση, θα πρέπει να μεριμνήσει κάποιος για τη μεταφορά σας προς το κέντρο που θα γίνει η επέμβαση και για την πρώτη επίσκεψη παρακολούθησης σας. Την ημέρα της χειρουργικής επέμβασης, ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει κάποιο φάρμακο για να σας κάνει να χαλαρώσετε. Επειδή αυτό το φάρμακο μειώνει την ικανότητά σας να οδηγείτε και επειδή η όρασή σας μπορεί να είναι θολή, βεβαιωθείτε ότι κάποιος μπορεί να σας φέρει στο σπίτι μετά την επέμβαση.

Ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος Γκουντής Χριστόφορος ΜD συνεργάζεται με την υπερσύγχρονη κλινική «ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ» Λ. Κατεχάκη 74 όπου έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 70.000 επεμβάσεις laser. Χρησιμοποιούνται οι μέθοδοι Femtosecond Laser με LDV-Z4 (LASIK με δημιουργία κρημνού –flap- χωρίς λεπίδα) και Transepithelial PRK με το SCHWIND AMARIS 750S.

 

Για να ενημερωθείτε μπορείτε να κλείσετε ραντεβού στα τηλέφωνα 210.97.35.318 κιν 6942427744
Χριστόφορος Γκουντής MD
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Ιατρείο: Λεωφόρος Ανδρέα Παπανδρέου 32 , ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, ΑΤΤΙΚΗ
www.cgoudis.gr
[email protected]

Comments are closed.