Γιατί η εξέταση των ματιών είναι σημαντική για τους διαβητικούς;

Η απώλεια όρασης λόγω διαβήτη μπορεί να προληφθεί, αλλά είναι ζωτικής σημασίας ώστε να διαγνωστεί νωρίς. Αρχικά δεν έχουμε συμπτώματα και μπορεί να ανιχνευθεί μόνο με λεπτομερή εξέταση του ματιού. Ως εκ τούτου οι ετήσιες εξετάσεις των ματιών είναι εξαιρετικά σημαντικές.

Τι είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια;

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια ταξινομείται ανάλογα με τη σοβαρότητα. Τα δύο βασικά στάδια περιγράφονται παρακάτω.

Η μη παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Αυτή είναι πολύ συχνή σε άτομα που έχουν διαβήτη για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Η όρασή σας θα είναι φυσιολογική. Σε αυτό το στάδιο τα αιμοφόρα αγγεία στον αμφιβληστροειδή χιτώνα επηρεάζονται μόνο πολύ ήπια, ενδέχεται να φουσκώσουν ελαφρώς (μικροανευρύσματα) και μπορεί να διαρρεύσει στο αίμα (αιμορραγίες) ή υγρό (εξιδρώματα). Με το χρόνο, εάν η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια γίνεται πιο σοβαρή, η περιοχή της ωχράς κηλίδας μπορεί να εμπλακεί και να επηρεάζει την κεντρική όραση. Μετά από αυτό μπορεί να είναι δύσκολο για κάποιον να αναγνωρίζει τα πρόσωπα των ανθρώπων ή να βλέπει λεπτομέρειες όπως μικρά γράμματα.

Παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια , αν αυτό συμβαίνει τότε νέα αιμοφόρα αγγεία σχηματίζονται στο μάτι. Δυστυχώς, αυτά τα νέα αιμοφόρα αγγεία είναι αδύναμα. Ως αποτέλεσμα, αυτά τα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να αιμορραγούν πολύ εύκολα και προκαλούν αιμορραγίες μέσα στο μάτι και αργότερα ινώσεις με ελκτική αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς.

Τι μπορώ να κάνω για να μειώσω τον κίνδυνο απώλειας της όρασης από τον διαβήτη;

Διατηρώντας το σάκχαρο και την αρτηριακή υπέρταση σε φυσιολογικά επίπεδα είναι δύο βασικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την απώλεια της όρασης. Το τσιγάρο αυξάνει την αρτηριακή σας πίεση και αυξάνει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα σας, το οποίο καθιστά πιο δύσκολο τον έλεγχο του διαβήτη σας.

Ποια είναι η θεραπεία για την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια;

Τα περισσότερα προβλήματα που απειλούν την όραση από την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια μπορούν να αντιμετωπιστούν με θεραπεία λέιζερ αν δοθεί αρκετά νωρίς. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε, ωστόσο, ότι η θεραπεία με λέιζερ μπορεί να διατηρηθεί μόνο την όραση που έχετε.

Ποιος είναι ο ρόλος της φλουοροαγγειογραφίας;

Αυτή η διαγνωστική διαδικασία περιλαμβάνει την έγχυση φλουοροσείνης σε μία από τις φλέβες του βραχίονα και τη λήψη φωτογραφιών από την αγγείωση του αμφιβληστροειδούς και του χοριοειδούς. Αυτό παίζει ένα σημαντικό ρόλο στη διάγνωση της αμφιβληστροειδοπάθειας, το σχεδιασμό της θεραπείας με λέιζερ και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της εν λόγω θεραπείας

Πώς γίνεται η θεραπεία με λέιζερ;

Οι κόρες των οφθαλμών διαστέλλονται και τοποθετούμε ένα φακό επαφής στο μάτι σας. Το λέιζερ συνήθως δεν προκαλεί δυσφορία.

Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις στη διαχείριση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας;

Είναι οι αντι-αυξητικοί παράγοντες (αντι-VEGF). Ενδοϋαλοειδικές ενέσεις μέσα στην κοιλότητα του βολβού. ‘Ετσι μειώνουμε το οίδημα της ωχράς κηλίδας, που είναι υγρό στο πίσω μέρος του οφθαλμού και παρουσιάζεται στο διαβήτη ή την απόφραξη φλέβας του αμφιβληστροειδούς ή σε άλλες παθήσεις της ωχράς όπως είναι η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς.
Μπορεί η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια να γίνει απειλητική για την όραση;

Προσωρινά διαθλαστικά σφάλματα εμφανίζονται επειδή τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλά. Αυτό συμβαίνει λόγω της διόγκωσης του φακού του ματιού και η όραση θα καθαρίσει χωρίς θεραπεία αμέσως μετά τον έλεγχο του σακχάρου. Αυτό που θα επηρεάσει όμως την όραση περισσότερο είναι το αν ο διαβήτης θα προκαλέσει αλλοιώσεις στην περιοχή του αμφιβληστροειδούς και ειδικά στην περιοχή της ωχράς. Αυτό θα μπορέσει να το δει ο οφθαλμίατρός σας μετά από την βυθοσκόπηση.

Σημαντικά σημεία για να θυμόμαστε

Η έγκαιρη διάγνωση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας είναι πολύ σημαντική . Να κάνετε τουλάχιστον μία οφθαλμολογική εξέταση κάθε χρόνο.

Καλό σάκχαρο, έλεγχος στην αρτηριακή πίεση και της χοληστερόλης μειώνει τον κίνδυνο του διαβήτη που σχετίζονται με απώλεια όρασης.

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο του διαβήτη και σχετίζεται με απώλεια όρασης.

Να τρώτε υγιεινά και να κάνετε άσκηση.