shutterstock_305011835

Laser μυωπίας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.
Τι είναι η Διαθλαστική Χειρουργική;

Η διαθλαστική χειρουργική είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει χειρουργικές επεμβάσεις που διορθώνουν κοινά προβλήματα όρασης όπως είναι η μυωπία, η υπερμετρωπία, ο αστιγματισμός και η πρεσβυωπία. Το laser μπορεί να είναι μία πολύ επιτυχής επέμβαση όταν γίνεται στους σωστούς ασθενείς, αλλά δεν είναι για όλους. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν υγιή μάτια και έχουν διαθλαστικές ανωμαλίες (μυωπία, υπερμετρωπία ή / και αστιγματισμού) είναι καλοί υποψήφιοι για χειρουργική επέμβαση με Laser.

Συχνές ερωτήσεις

Η διαθλαστική χειρουργική με μια γρήγορη ματιά

Το ανθρώπινο μάτι λειτουργεί όπως μια φωτογραφική μηχανή. Εστιάζει την εικόνα στον αμφιβληστροειδή στον οποίο είναι συγκεντρωμένοι οι φωτοϋποδοχείς, όπως ο φακός της φωτογραφικής μηχανής στο φιλμ. Αυτό το καταφέρνει κυρίως μέσω του κερατοειδούς και του φακού του ματιού. Η εστίαση των ακτίνων του φωτός στον αμφιβληστροειδή, καλείται διάθλαση. Τις περισσότερες φορές το σχήμα του κερατοειδούς και του ματιού δεν είναι τέλειο, με συνέπεια να μην εστιάζεται η εικόνα στον αμφιβληστροειδή και συνεπώς να έχουμε θολή όραση. Οι διαθλαστικές ανωμαλίες διακρίνονται στη μυωπία, στην υπερμετρωπία και στον αστιγματισμό. Η μυωπία, είναι η κατάσταση που οι ασθενείς βλέπουν καλά κοντά, αλλά θολά μακριά. Αντίθετα, στην υπερμετρωπία, οι ασθενείς χρειάζονται γυαλιά οράσεως τόσο για κοντά όσο για μακριά. Τέλος, ο αστιγματισμός, είναι η παραμόρφωση της εικόνας λόγω ύπαρξης ανωμαλιών στον κερατοειδή ή στο φακό. Συνήθως, συνυπάρχει μυωπία με αστιγματισμό ή υπερμετρωπία με αστιγματισμό. Τα γυαλιά όρασης και οι φακοί επαφής αντιμετωπίζουν τις ως άνω διαθλαστικές ανωμαλίες, αποκαθιστώντας την όραση. Το laser τροποποιεί το σχήμα του κερατοειδούς αντικαθιστώντας τα γυαλιά όρασης και τους φακούς επαφής.

Laser μυωπίας και ρεαλιστικές προσδοκίες

Το laser επιτρέπει σε πολλούς ανθρώπους να κάνουν τις περισσότερες από τις καθημερινές εργασίες τους χωρίς να φορούν διορθωτικούς φακούς. Ωστόσο, εκείνοι που ελπίζουν να επιτύχουν τέλεια όραση και για μακριά και για κοντά διατρέχουν τον κίνδυνο να απογοητευτούν. Ο καθένας αναπτύσσει πρεσβυωπία και την ανάγκη να φοράει γυαλιά ανάγνωσης όταν γίνει 45 ή 50 ετών. Επομένως εάν έχει γίνει πλήρη διόρθωση για μακριά, μηδενιστεί δηλαδή η μυωπία σας τότε σίγουρα θα χρειαστείτε γυαλιά για τη διόρθωση της πρεσβυωπίας τη στιγμή που θα αναπτυχθεί.  Αν είστε μύωπες και έχετε ηλικία (>40) και ακόμη δεν χρειάζεστε γυαλιά, κάνοντας laser μπορεί να σημαίνει ότι θα χρειαστείτε για το διάβασμα γυαλιά σε μικρότερη ηλικία από ό, τι θα είχατε βάλει εάν δεν είχατε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση λέιζερ. Αν κάνετε Laser πάνω από την ηλικία των 40 ετών και ενδιαφέρεστε για τη διόρθωση της πρεσβυωπίας σας (δηλαδή, μειώνοντας την εξάρτησή σας από τα γυαλιά ανάγνωσης), τότε μπορείτε να εξετάσετε μαζί με τον Οφθαλμίατρό σας μια στρατηγική που ονομάζεται monovision. Η τεχνική αυτή διορθώνει την όραση σας για να επιτρέψει να βλέπετε κοντά με το ένα μάτι και μακριά με το άλλο. Αυτό σημαινει ότι κάθε μάτι εργάζεται ανεξάρτητα και όχι μαζί. Με την τεχνική αυτή, ο εγκέφαλος μαθαίνει να «κοιτάει» ταυτόχρονα σε διαφορετικές αποστάσεις. Θα πρέπει να το δοκιμάσετε πρώτα, με τη χρήση φακών επαφής. Οι φακοί επαφής είναι πραγματικά ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβουμε πραγματικά εάν το monovision κάνει για εσάς ή όχι.

Laser Μυωπίας - Μύθοι & Πραγματικότητες

ΜΥΘΟΣ. Οι Οφθαλμίατροι δεν κάνουν laser.

13938512_753272271482651_1836733005248770215_n

Όπως αναφέρθηκε πρόσφατα σε μια μελέτη από τον Kezirian et al, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26603390   οι χειρουργοί οφθαλμίατροι που ασχολούνται με το laser έχουν  τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν κάνει στον ευατό τους laser σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από μια online έρευνα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε 250 τυχαία επιλεγμένα άτομα χειρουργούς, η ομάδα του Kezirian εντόπισε 107 των ερωτηθέντων που ήταν υποψήφιοι για διόρθωση της όρασης με λέιζερ. Από αυτούς, 67 ανέφεραν ότι είχαν ήδη υποβληθεί σε διόρθωση της όρασης με λέιζερ (LASIK, 65,7% PRK, 34,3%). Επιπλέον, το 91% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα συστήσει την διαθλαστική χειρουργική  για τα πιο κοντινά μέλη της οικογένειάς τους. Σε μια ξεχωριστή έρευνα σε γιατρούς οι οποίοι υποβλήθηκαν σε διόρθωση της όρασης με λέιζερ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24581772, η ικανοποίηση των ασθενών/γιατρών, μεταξύ των 132 ερωτηθέντων, ήταν 95,3%. Σε αυτό τον πληθυσμό οι γιατροί, 84,8% των συμμετεχόντων που απάντησε σε μια έρευνα με 12-ερώτησεις για την εμπειρία τους μετά από την  διαθλαστική χειρουργική παρατήρησαν σημαντική και βελτιωμένη την ποιότητα της όρασης μετεγχειρητικά σε σύγκριση με την προεγχειρητική όραση που είχαν με τα γυαλιά τους.

ΜΥΘΟΣ : Οι φακοί επαφής είναι ασφαλέστεροι από το LASER.

Το 2009, ο McGee και Mathers  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19878816 σύγκριναν το LASER και την μακροχρόνια χρήση φακών επαφής και διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος απώλειας της όρασης με LΑSER  σε σχέση με τους φακούς επαφής  ήταν περίπου το ίδιος. Αν και σήμερα γνωρίζουμε ότι ποσοστά μόλυνσης από τους φακούς επαφής είναι υψηλότερα απ ‘ότι είναι με το laser.

ΜΥΘΟΣ : Το LASER χειροτερεύει την νυχτερινή όραση (φωτοστέφανα- halos -glare).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από τις μελέτες «Patient-reported outcomes with LASIK» (PROWL-1 & 2) results. http://www.fda.gov/downloads/MedicalDevices/ProductsandMedicalProcedures/SurgeryandLifeSupport/LASIK/UCM421192.pdf.  &  http://www.fda.gov/downloads/MedicalDevices/ProductsandMedicalProcedures/SurgeryandLifeSupport/LASIK/UCM421193.pdf.  Η παρουσία halos-glare  και τα φωτοστέφανα μειώθηκαν πάρα πολύ μετά την επέμβαση με LASIK σε σύγκριση με την παρουσία τους προεγχειρητικά με τα γυαλιά. Επιπλέον, κανένας ασθενής με οποιαδήποτε μέγεθος κόρης δεν παρουσίασε προβλήματα στην νυχτερινή όραση μετά την επέμβαση σε σχέση με προηγουμένως .                                                                                                                   Μια άλλη μελέτη από Tanzer http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23664357 έδειξε ότι το 88% των πιλότων που προσγειώνονται σε αεροπλανοφόρο το βράδυ βρέθηκε ότι η νυχτερινή τους όραση τους να είναι καλύτερα μετά από το femto- LASIK απ’ότι ήταν πριν από την επέμβαση.

Μύθος: Το laser είναι επώδυνo.

Πραγματικότητα: To λέιζερ δεν προκαλεί πόνο. Εάν είστε ανήσυχοι πριν τη διαδικασία, ο χειρουργός σας μπορεί να σας δώσει ένα ήπιο ηρεμιστικό για να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.

Μύθος: Μπορεί να χάσω την όραση μου μετά από το Laser.

Πραγματικότητα: To Laser επηρεάζει μόνο την μπροστινή επιφάνεια του ματιού, σοβαρές επιπλοκές είναι πάρα πολύ σπάνιες.

Μύθος: Εάν έχετε μια κακή έκβαση από τη χειρουργική επέμβαση LASIK, τίποτα δεν μπορεί να γίνει για να επιλυθεί.

Πραγματικότητα: Περισσότερο από το 98% των ασθενών που έχουν κάνει Laser είναι ικανοποιημένοι με την έκβασή τους. Επίσης, παρενέργειες, όπως η ξηροφθαλμία συνήθως είναι προσωρινές και μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία.

Μύθος: Το Laser είναι μια νέα μέθοδος, τόσο οι μακροπρόθεσμες παρενέργειες αλλά και οι επιπλοκές τoυ είναι άγνωστες.

Πραγματικότητα: Το Laser εισήχθη στη δεκαετία του 1980, και η πρώτη θεραπεία που εκτελείται στις Ηνωμένες Πολιτείες συνέβη το 1987 (πάνω από 28 χρόνια). Σημαντικές επιπλοκές είναι πολύ σπάνιες.

Μύθος. Οι επιπλοκές στο LASER είναι πολύ συχνές.

Το 1999, Stulting et al http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9917775 ανέφεραν ότι το LASIK  έχει επιπλοκές στο περίπου 5% των ασθενών. Ωστόσο, αυτό το ποσοστό επιπλοκών ήταν άμεσα συνδεδεμένο με την εμπειρία του χειρουργού και την χειρουργική ομάδα. Επιπλέον, Melki και Azar http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11578645  ανέφερε το 2001 ότι η πλειονότητα των επιπλοκών στη χειρουργική LASIK ήταν σχετικό με το FLAP. Από την έλευση του femtosecond laser, η συχνότητα εμφάνισης αυτών των επιπλοκών έχει σίγουρα μειωθεί πάρα πολύ. Επίσης σημαντικό να θυμόμαστε είναι ότι στο LASIK οι ενδείξεις έχουν αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια. Στα πρώτα χρόνια του LASIK έκαναν μυωπίες έως -25.00 D,  στις μέρες μας, γνωρίζουμε ότι οι επιπλοκές που σχετίζονται με LASIK είναι πιο πιθανό να συμβεί σε ασθενείς με περισσότερα από -12,00 D μυωπίας γι’αυτό δεν κάνουμε ποτέ laser se ασθενείς με μυωπία πάνω από 12 βαθμούς.

Μύθος: To Laser διορθώνει μόνο μυωπία, δεν μπορεί να διορθώσει υπερμετρωπία ή αστιγματισμό.

Πραγματικότητα: Το laser μπορεί να διορθώσει όλες τις κοινές διαθλαστικές ανωμαλίες (μυωπία, υπερμετρωπία και τον αστιγματισμό). To Laser θεραπεύει τον αστιγματισμό εξαιρετικά καλά. Μάλιστα ασθενείς ιδίως με υψηλό αστιγματισμό έχουν πολύ καλύτερη ποιότητα όρασης μετά από επέμβαση διαθλαστικής χειρουργικής σε σχέση με την όραση που είχαν με τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής τους.

Μύθος: Μια επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση σημαίνει ότι ποτέ δεν θα χρειαστώ γυαλιά ή φακούς επαφής.

Πραγματικότητα: Το Laser δεν εμποδίζει την εξέλιξη των συνήθων μεταβολών γήρανσης στα μάτια, έτσι σε κάποιο σημείο μετά την ηλικία των 45, θα χρειαστεί πάρω γυαλιά ανάγνωσης, όπως και οποιοσδήποτε άλλος.

fb_top5_lasik_myths

Πώς θα νικήσω το φόβο μου για το χειρουργείο;
alcon-fear-hed-700x235

Οι περισσότεροι άνθρωποι που σχεδιάζουν να κάνουν Laser δεν ξέρουν τι να περιμένουν, το οποίο αυξάνει περαιτέρω το «παράγοντα φόβο.» Για κάποιους, οι φόβοι τους είναι αρκετά ισχυροί έτσι ώστε να τους αποτρέψει να κάνουν το laser. Η αλήθεια είναι, ότι το Laser είναι μια κοινή και ασφαλής διαδικασία. Απλώς κατανοώντας τι είναι το Laser και τι να περιμένουμε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας είναι αρκετό για να φύγουν οι περισσότερα, αν όχι όλοι, οι φόβοι.  Κάθε χειρουργική επέμβαση ενέχει κάποιο βαθμό ρίσκου. Δεδομένου οτι αυτές οι επεμβάσεις γίνονται σε υγιή μάτια τα περιθώρια ρίσκου είναι πολύ στενά. Υπολογίζουμε πως στην Ελλάδα χειρουργούνται περίπου 20.000 περιστατικά το χρόνο. Οι επεμβάσεις αυτές είναι δημοφιλείς ακριβώς γιατί εάν διενεργηθούν με τις σωστές ενδείξεις και τεχνολογικά εξελιγμένο εξοπλισμο, είναι εξαιρετικά ασφαλείς. Eπεμβάσεις που διενεργούνται σε προσεκτικά επιλεγμένους ασθενείς και ολοκληρώνονται χρήση συσκευής laser τελευταίας τεχνολογίας το ρίσκο συνοψίζεται στην εξαιρετικά σπάνια πιθανότητα λοίμωξης του κερατοειδή. Η πιθανότητα υπολογίζεται σε λιγότερο από 1:5000 που αξίζει να σημειωθεί πως είναι πολλαπλά χαμηλότερη από τον αντίστοιχο κίνδυνο μακροχρόνιας χρήσης φακών επαφής. Ακόμα και αυτή η επιπλοκή ωστόσο είναι αντιμετωπίσιμη με αντιβιοτικά κολλύρια. Δεν είναι τυχαίο ότι πολύ αυστηροί οργανισμοί όπως είναι η NASA, το Αμερικανικό Ναυτικό επιβάλουν την χρήση τους εαν πραγματοποιηθούν επεμβάσεις μυωπίας σε πιλότους.

nasa_military_intralase

Τι θα πρέπει να περιμένουμε πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά την επέμβαση;

Τι να περιμένουμε πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά την επέμβαση διαφέρουν από γιατρό σε γιατρό και ασθενή σε ασθενή.  Αν κάποιος αποφασίσει να προχωρήσει σε επέμβαση με Laser, θα χρειαστεί μια πλήρη εξέταση από τον οφθαλμίατρο για να διαπιστώσει αν είστε καλός υποψήφιος για Laser. Εάν φοράτε φακούς επαφής, θα πρέπει να τους βγάλετε για τουλάχιστον 1 εβδομάδα. Θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας για όλα τα φάρμακα που παίρνετε, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων που τυχόν μπορεί να είναι είστε αλλεργικοί. Την ημέρα πριν από την επέμβαση, θα πρέπει να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε: κρέμες, λοσιόν, μεικ απ, αρώματα. Αυτά τα προϊόντα, κατά μήκος των βλεφαρίδων μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβαση. Επίσης, πριν από τη χειρουργική επέμβαση, θα πρέπει να μεριμνήσει κάποιος για τη μεταφορά σας προς το κέντρο που θα γίνει η επέμβαση και για την πρώτη επίσκεψη παρακολούθησης σας. Την ημέρα της χειρουργικής επέμβασης, ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει κάποιο φάρμακο για να σας κάνει να χαλαρώσετε. Επειδή αυτό το φάρμακο μειώνει την ικανότητά σας να οδηγείτε και επειδή η όρασή σας μπορεί να είναι θολή, βεβαιωθείτε ότι κάποιος μπορεί να σας φέρει στο σπίτι μετά την επέμβαση.

Κατά τη διάρκεια εγχείρησης.

Η χειρουργική επέμβαση θα πρέπει να διαρκέσει λιγότερο από 5 λεπτά. Θα ξαπλώσετε ανάσκελα σε μια αίθουσα που περιέχει το σύστημα λέιζερ. Το σύστημα λέιζερ περιλαμβάνει ένα μεγάλο μηχάνημα με ένα μικροσκόπιο που συνδέονται με μια οθόνη υπολογιστή. Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα ειδικό μηχάνημα για να δημιουργήσει ένα flap (σαν καπάκι) στον κερατοειδή (Femto-Lasik). Η όραση σας θα σκοτεινιάσει για λίγα δευτερόλεπτα, ενώ μπορεί να αισθάνεστε μία πίεση κατά τη διάρκεια αυτού του μέρους της διαδικασίας.  Eαν επιλέξουμε την μέθοδο Trans-PRK όπου ακόμα και το επιθήλιο του κερατοειδούς αφαιρείται με το λέιζερ, κανένα εργαλείο δεν ακουμπά το μάτι και η επέμβαση γίνεται με απείρως μεγαλύτερη ακρίβεια και ευκολία. Από την πλευρά του ασθενούς αυτό μεταφράζεται σε ελάχιστο χρόνο παραμονής στο χειρουργείο, ταχύτερη ανάρρωση και αποκατάσταση της όρασης. Το λέιζερ θα τοποθετηθεί πάνω από το μάτι σας και θα σας ζητηθεί να κοιτάζετε σε ένα πράσινο φωτάκι. Αυτό δεν είναι το λέιζερ που χρησιμοποιείται για την αφαίρεση ιστού από τον κερατοειδή. Αυτό το φως είναι θα σας βοηθήσει να κρατήσει το μάτι σας σταθερό σε ένα σημείο μόλις το λέιζερ αρχίσει να εφαρμόζεται.  Σε αυτό το σημείο της χειρουργικής επέμβασης, μπορείτε να αντιληφθείτε νέους ήχους και μυρωδιές. Ο παλμός του λέιζερ κάνει έναν ήχο καθώς το λέιζερ αφαιρεί ιστό από τον κερατοειδή χιτώνα, μερικοί άνθρωποι έχουν αναφέρει μια μυρωδιά παρόμοια με την καύση των μαλλιών. Ένας υπολογιστής ελέγχει την ποσότητα της ενέργειας λέιζερ που πέφτει στο μάτι σας. Πριν από την έναρξη της χειρουργικής επέμβασης, ο γιατρός σας θα έχει προγραμματίσει τον υπολογιστή να αφαιρέσει ένα συγκεκριμένο ποσό ιστού που βασίζεται στις μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά την αρχική αξιολόγηση σας. Πολλές φορές στο Femto Lasik και πάντα στο trans-PRK ένας θεραπευτικός φακός επαφής θα τοποθετηθεί πάνω από το μάτι σας στο τέλος της διαδικασίας, για προστασία, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ράμματα. Είναι σημαντικό για σας να μην τρίψετε τα μάτια σας τις πρώτες ημέρες μετά το χειρουργείο.

Μετά τη χειρουργική επέμβαση τα πιο σημαντικά συμπτώματα είναι η ξηροφθαλμία και το αισθάνεστε σαν να υπάρχει κάτι μέσα στο μάτι, σαν σκουπιδάκι. ‘Όλα αυτά είναι πολύ φυσιολογικά και παροδικά. Η όρασή σας κατά πάσα πιθανότητα θα είναι θολή τις πρώτες ημέρες. Επιπλέον, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε μία ευαισθησία στο φως. Αυτά τα συμπτώματα θα βελτιωθούν σημαντικά μετά από λίγες ημέρες. Θα χρειαστούν για τις πρώτες εβδομάδες αρκετά τεχνητά δάκρυα για να βοηθήσει στην ενυδάτωση του κερατοειδούς. Για την πρόληψη της λοίμωξης, μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε έως και δύο εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση ή μέχρι ο γιατρός σας να σας συμβουλεύσει διαφορετικά πριν από τη χρήση λοσιόν, κρέμες, ή make-up γύρω από το μάτι. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε το κολύμπι και τη χρήση υδρομασάζ ή τζακούζι για 2 εβδομάδες. Τα έντονα αθλήματα επαφής, όπως η πυγμαχία, ποδόσφαιρο, καράτε, κ.λπ., δεν πρέπει να επιχειρηθούν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση. Είναι σημαντικό να προστατεύετε τα μάτια σας από οτιδήποτε που θα μπορούσε να τα βλάψει ειδικά τον πρώτο μήνα. Κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά την επέμβαση, η όρασή σας μπορεί να παρουσιάζει διακυμάνσεις. Μπορεί να χρειαστούν από τρεις έως έξι μήνες για να σταθεροποιηθεί η όραση μετά τη χειρουργική επέμβαση. Για την πλήρη αποκατάσταση της όρασης χρειάζονται λίγες ημέρες για την μέθοδο trans PRK και 24 ώρες για το femto-LASIK.

Femto-lasik, η πιο προηγμένη εξέλιξη και ασφαλής μέθοδος διόρθωσης της μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού
Femto-lasik, η πιο προηγμένη εξέλιξη και ασφαλής μέθοδος διόρθωσης της μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού

Z-LASIK_Logo_CMYK

To femtosecond laser χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει το flap του κερατοειδούς με περισσότερο έλεγχο, ακρίβεια και ασφάλεια. Οποιαδήποτε επέμβαση LASIK έχει βασικά δύο κύρια στάδια, πρώτα είναι να δημιουργηθεί ένα πολύ λεπτό «καπάκι» το flap στην εξωτερική επιφάνεια του κερατοειδούς (μπορεί να δημιουργηθεί είτε με λεπίδα από ένα μηχανικό μικροκερατόμο ή τα τελευταία χρόνια χωρίς λεπίδα με το femtosecond laser) και στη συνέχεια το Excimer Laser αναδιαμορφώνει τον κερατοειδή, προκειμένου να μην ξαναφορέσουμε ποτέ γυαλιά. Ως εκ τούτου, το Femto-Lasik είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία του κρημνού, η υπόλοιπη διαδικασία με το Excimer Laser είναι ίδια και στις δύο. ‘Ενα Femtosecond είναι ένα εκατομμυριοστό του νανοδευτερόλεπτο και είναι μια μέτρηση που χρησιμοποιείται στην τεχνολογία λέιζερ.

Η ποιότητα της όρασης μετά την επέμβαση είναι καλύτερη από ποτέ. Το πιο σύγχρονο Laser  για την διόρθωση της Μυωπίας, Υπερμετρωπίας και Αστιγματισμού σήμερα είναι το SCHWIND Amaris , διορθώνοντας ένα βαθμό μυωπίας σε μόλις 1,5 sec.

 • Δεν χρειάζεται καμία γενική αναισθησία ή ένεση, αλλά μόνο τοπική αναισθησία με σταγόνες.
 • Ανώδυνη
 • Διάρκεια επέμβασης, λιγότερο από 10 λεπτά.
 • Δεν βάζουμε γάζες στο μάτι μετά την επέμβαση.
 • Και τα δύο μάτια τα κάνουμε την ίδια ημέρα.
 • Βλέπουμε πολύ καλά μετά από λίγες ώρες
 • Δεν χρησιμοποιείται «λεπίδα» όπως στην LASIK

Είναι μια άκρως εξειδικευμένη, ιατρική διαδικασία που χρησιμοποιεί την πιο προηγμένη τεχνολογία για την ελαχιστοποίηση των μετεγχειρητικών φλεγμονών με καλύτερα και γρηγορότερα οπτικά αποτελέσματα.

Η εμπιστοσύνη στην τεχνολογία αυτή επαληθεύεται από το γεγονός ότι η ΝΑΣΑ συστήνει την αποκλειστική χρήση της νέας τεχνολογίας στους αστροναύτες της και στους πιλότους μαχητικών αεροσκαφών. Πάνω από 30 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο  και πάνω από 12 εκατομμύρια μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες  έχουν επιτύχει άριστη όραση μέσω του LASIK. Άνθρωποι από όλα τα επαγγέλματα και τα κοινωνικά στρώματα, βλέπουν πια καθαρά χωρίς την ταλαιπωρία των γυαλιών ή των φακών επαφής

Μπορούμε να διορθώσουμε μέχρι και 12 βαθμούς για μυωπία, 6 βαθμούς για υπερμετρωπία και 6 βαθμούς για αστιγματισμό.

Οι ασθενείς που θα χειρουργηθoύν με Femto-LASIK θα παρατηρήσουν  μια σημαντική και άμεση βελτίωση της όρασης μέσα στις πρώτες  ώρες μετά την θεραπεία (12 ώρες). Θα είστε σε θέση να επιστρέψετε στην εργασία σας μετά από μία ημέρα.

 

Μαρτυρία ασθενούς μετά από Laser Υπερμετρωπίας και αστιγματισμού με την μέθοδο Femto-Lasik

Δημήτριος Μακρής

Η δικιά μου εμπειρία λοιπόν είναι η εξής, στην αρχή ήμουνα πάρα πολύ προκατειλημμένος, είχα κάνει κανα δυο επισκέψεις και σε άλλους γιατρούς αλλά δε μου κέρδισαν την εμπιστοσύνη. Με το που γνώρισα το συγκεκριμένο γιατρό τον κύριο Χριστόφορο Γκουντή μου έβγαλε μία θετική αύρα από τον επαγγελματισμό του και την κατάρτιση του, με έπεισε πως δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα. Η δική μου περίπτωση βέβαια ήταν ηυπερμετρωπία και ο αστιγματισμός που διορθώνεται λίγο πιο δύσκολα σε σχέση με την μυωπία όπως μου εξήγησε ο ιατρός και γι’αυτό τον λόγο μου πρότεινε την πιο σύγχρονη μέθοδο που είναι το Femto-LASIK για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. ‘Ετσι λοιπόν από το πρώτο ραντεβού και μετά από πολύωρη εξέταση στο ιατρείο του με έκανε να νιώσω σιγουριά και κανονίσαμε αμέσως να κάνουμε την επέμβαση μετά από 1 εβδομάδα. Δεν σας κρύβω ότι ήμουνα πάρα πολύ φοβισμένος, γενικά με τα χειρουργεία δεν τα πάω καλά και όταν ήρθε η μέρα που πήγα στην κλινική ήμουν πάρα πολύ αγχωμένος. Όταν όμως είδα τον ιατρό μου ηρέμησα γιατί μπόρεσε να με καθησυχάσει και μου εξήγησε ότι όλα θα πήγαιναν καλά και δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα. Τελικά από την ώρα που μπήκαμε στο χειρουργείο μέχρι την στιγμή που βγήκαμε δεν κατάλαβα πως πέρασε η ώρα, δεν πόνεσα καθόλου ενώ κατά την διαάρκεια της επέμβασης μου εξηγούσαν αναλυτικά για το τι κάνουν κάθε στιγμή. Μετά από λίγη ώρα βγήκα έξω και ήμουν σαν να μην είχα χειρουργηθεί. Τα μάτια μου δεν ήταν καθόλου κόκκινα και το σημαντικότερο απ’όλα έβλεπα για πρώτη φορά χωρίς γυαλιά!! Τελικά όλα ήταν μια ιδέα και αυτό που θέλω να προσθέσω που μου έκανε και τρομερή εντύπωση είναι ότι αμέσως μετά το χειρουργείο που συνήθως όλοι οι άλλοι βλέπανε θολά, εγώ έβλεπα πάρα πολύ καλά, εννιά στα 10 και κατάλαβα ότι ήμουν σε πάρα πολύ καλό στάδιο. Γι’αυτούς τους λόγους τον συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους όχι μόνο για τις ιατρικές του γνώσεις αλλά και για την υποδειγματική συμπεριφορά στους ασθενείς. Χριστόφορε σ” ευχαριστώ πάρα πολύ για όλα εκτός από γιατρός μου τώρα είσαι και φίλος .
Με εκτίμηση
Δημήτριος Μακρής

1920108_10152008063403528_111062755_n

Γιατί σήμερα προτιμούμε την trans-PRK σε συνδυασμό με Μιτομυκίνη-C (MMC);

Έχω χειρουργήσει πολλούς ασθενείς με trans-PRK σε συνδυασμό με την MMC, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για 20-30 δευτερόλεπτα μετά το λέιζερ για να αποτρέψει την «κακή» ουλοποίηση, θόλωση (Ηaze) του κερατοειδούς. Η προσωπική εμπειρία είναι πολύ καλή γιατί είναι μία μέθοδος εύκολη για τον ιατρό και πολύ αποτελεσματική για τον ασθενή. Τα πλεονεκτήματα της trans-PRK είναι ότι τα αποτελέσματα της είναι τα ίδια με εκείνα για το LASIK, υπάρχει λιγότερη ξηροφθαλμία σε σύγκριση με τη LASIK, δεν υπάρχουν επιπλοκές με το Flap, η χρήση της MMC έχει μειώσει το Haze και η επιφάνεια του κερατοειδούς χρειάζεται κατά μέσο όρο 2,5 ημέρες για να ξαναφτιαχτεί.

Μαρτυρία ασθενούς μετά το LASER μυωπίας με την μέθοδο trans PRK.

«Μεσα σε 10′ χωρις υπερβολη πεταξα μια «κακια» συνηθεια απο πανω μου. Τελος φακοι επαφης, γυαλια, αλλεργιες με το παραμικρο!
Η διαδικασια ηταν εξαιρετικα απλη, ανωδυνη τελειως κ χωρις κανενα αγχος!
Η οποια ενοχληση προσωρινη που κρατησε μολις 2 μερες! Ακολουθωντας πιστα τις λεπτομερεστατες μετεγχειρητικες οδηγιες σου, πλεον απολαμβανω το θαυμα της ορασης χωρις βοηθεια!!
Σ’ευχαριστω παρα πολυ γι’αυτο που εκανες!!
Μυλωνά Βασιλική
Χειρουργός Οδοντίατρος 

14341588_10208833979918522_1321457412_n

Να κάνω Femto-Lasik ή Trans-PRK ;
Να κάνω Femto-Lasik ή Trans-PRK;

LASIK_eye_surgery_vs_PRK

To ποια μέθοδο θα κάνετε στο μάτι σας θα το αποφασίσει ο εξειδικευμένος στην διαθλαστική χειρουργική Οφθαλμίατρος. Δεν υπάρχει καλή ή κακή μέθοδος, παλιά ή καινούργια, και οι δύο είναι πολύ καλές και έχουν ενδείξεις και αντενδείξεις.

Σύγκριση τεχνικών LASER

Να κάνω Trans PRK ή Femto-Lasik ;

Trans PRK με το SCHWIND AMARIS 750S.

Ονομάζεται και no touch PRK, καθώς το LASER εφαρμόζεται απευθείας στον κερατοειδή, αφαιρώντας το επιθήλιο με απόλυτη ακρίβεια και τροποποιώντας την καμπυλότητά του. Έτσι, η διαθλαστική ανωμαλία διορθώνεται άμεσα χωρίς κανένα επιπλέον χειρισμό (όπως είναι η μηχανική αφαίρεση του επιθηλίου στο κλασσικό PRK ή η δημιουργία flap στο LASIK). Η μέθοδος αυτή διατηρεί όλα τα πλεονεκτήματα του κλασσικού PRK ενώ έχει πιο μικρή διάρκεια. Επιπλέον, προσφέρει ταχύτερη αποκατάσταση της όρασης, μειώνοντας αισθητά τις ενοχλήσεις των πρώτων 24ώρων μετά την επέμβαση καθώς η επούλωση του επιθηλίου είναι πιο γρήγορη.

 1. Δεν προϋποθέτει κάποια τομή στον κερατοειδή.
 2. Εφαρμόζεται ακόμα και σε κερατοειδείς που θεωρούνται «λεπτοί» ή που έχουν κάποια σημαντική ανωμαλία.
 3. Υπάρχει μικρή πιθανότητα υποστροφής του αποτελέσματος, ιδιαίτερα σε υψηλές μυωπίες.
 4. Δεν χρησιμοποιείται για διόρθωση υπερμετρωπίας και μεγάλων βαθμών αστιγματισμού.
 5. Η επάνοδος της φυσιολογικής όρασης είναι πιο αργή σε σχέση με το LASIK.
 6. Χρησιμοποιείται για μυωπίες κάτω των 7 βαθμών.
 7. Το βράδυ μετά την επέμβαση, μπορεί να παρουσιαστεί πόνος στα μάτια.
 8. Απαιτείται χρήση κολλυρίων (αντιβίωση και κορτιζόνη) για περίπου δύο μήνες.

Femto-LASIK με LDV-Z4 (LASIK με δημιουργία κρημνού –flap- χωρίς λεπίδα)

Είναι μια άκρως εξειδικευμένη, ιατρική διαδικασία που χρησιμοποιεί την πιο προηγμένη τεχνολογία για την ελαχιστοποίηση των μετεγχειρητικών φλεγμονών με καλύτερα και γρηγορότερα οπτικά αποτελέσματα. Η εμπιστοσύνη στην τεχνολογία αυτή επαληθεύεται από το γεγονός ότι η ΝΑΣΑ συστήνει την αποκλειστική χρήση της νέας τεχνολογίας στους αστροναύτες της και στους πιλότους μαχητικών αεροσκαφών. Πάνω από 30 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο  και πάνω από 12 εκατομμύρια μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες  έχουν επιτύχει άριστη όραση μέσω του LASIK. Άνθρωποι από όλα τα επαγγέλματα και τα κοινωνικά στρώματα, βλέπουν πια καθαρά χωρίς την ταλαιπωρία των γυαλιών ή των φακών επαφής Μπορούμε να διορθώσουμε μέχρι και 12 βαθμούς για μυωπία, 6 βαθμούς για υπερμετρωπία και 6 βαθμούς για αστιγματισμό. Οι ασθενείς που θα χειρουργηθoύν με Femto-LASIK θα παρατηρήσουν  μια σημαντική και άμεση βελτίωση της όρασης μέσα στις πρώτες  ώρες μετά την θεραπεία (12 ώρες). Θα είστε σε θέση να επιστρέψετε στην εργασία σας μετά από μία ημέρα.

 1. Δημιουργία ενός κρημνού (flap), με την νέα τεχνολογία Femtosecond Laser.
 2. Yπαρχει ένας σχετικός περιορισμός, εφαρμογής της μεθόδου, εάν ο κερατοειδής είναι πολύ λεπτός (κάνουμε trans-PRK).
 3. Η σμίλευση είναι πάρα πολύ σταθερή και ένας οφθαλμός που έχει υποβληθεί σε επέμβαση LASIK έχει μικρότερες πιθανότητες να χρειαστεί επανεπέμβαση.
 4. Αποτελεί την κύρια τεχνική που εφαρμόζεται σε υπερμετρωπίες και υψηλούς αστιγματισμούς.
 5. H όραση επανέρχεται σε πολύ καλά επίπεδα μέσα σε λίγες ώρες.
 6. Μπορεί να εφαρμοστεί για μυωπίες από το ελάχιστο όριο, συνήθως 1 μέχρι και σχεδόν 12 βαθμούς.
 7. Είναι ανώδυνη τεχνική.
 8. Απαιτεί πολύ μικρό χρονικό διάστημα θεραπείας με κολλύρια (αντιβίωση και κορτιζόνη), συνήθως μία εβδομάδα.

Ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος Γκουντής Χριστόφορος ΜDσυνεργάζεται με την υπερσύγχρονη κλινική «ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ» όπου έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 90.000 επεμβάσεις laser. 
Τι λένε οι αθενείς μας για εμάς; Όλες οι αξιολογήσεις είναι από επαληθευμένους ασθενείς που έχουν κλείσει ραντεβού μέσω doctoranytime.gr
http://www.doctoranytime.gr/d/Ofthalm…/Gkoyntis-Hristoforos…

Για να ενημερωθείτε μπορείτε να κλείσετε ραντεβού στο τηλέφωνο 210.97.35.318
Χριστόφορος Γκουντής MD
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Ιατρείο: Λεωφόρος Ανδρέα Παπανδρέου 32 , ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, ΑΤΤΙΚΗ
[email protected]

 

Ποιο είναι το κόστος της διαδικασίας του Laser;
1373539072

Το κόστος της χειρουργικής επέμβασης LASIK μπορεί να ποικίλει, ανάλογα με τον τύπο του Laser (Femto-Lasik, Trans-PRK) που θα επιλέξετε, την ικανότητα και την εμπειρία του χειρουργού σας. Συχνά θα δείτε διαφημίσεις που προσφέρουν το Laser με σημαντικές εκπτώσεις στις τιμές αυτές, αλλά να είστε πάρα πολύ προσεκτικοί: αυτές οι χαμηλές τιμές μπορεί να σημαίνει ότι η χειρουργική επέμβαση σας δεν θα περιλαμβάνει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και πολύ πιθανό δεν περιλαμβάνονται οι μετεγχειρητικές επισκέψεις ή ακόμα και σ’ένα μικρό ποσοστό αν χρειαστείτε επανεπέβαση το κόστος αυτής. Το κόστος του LASER  είναι υποπολλαπλάσιο του κόστους των φακών επαφής ή των γυαλιών για τη διάρκεια της ζωής μας. Η διαθλαστική χειρουργική συμφέρει σε κάθε περίπτωση σε σύγκριση με το κόστος των φακών επαφής.

Θα γίνει ζημιά εαν κινηθώ κατα την διάρκεια του Laser;

Είναι εύλογη η απορία αρκετών ασθενών εάν θα προκληθεί κάποια βλάβη στο μάτι τους σε περίπτωση που κινηθούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εφαρμογής του laser. Όμως η τεχνολογία έχει μεριμνήσει και τα σύγχρονα μηχανήματα, που χρησιμοποιούνται στη διαθλαστική χειρουργική σήμερα, είναι εξοπλισμένα με eye tracker, δηλαδή ένα σύστημα εντοπισμού των κινήσεων του οφθαλμού που χειρουργείται. Στις μικρές κινήσεις του οφθαλμού, το laser ακολουθεί και προσαρμόζεται, ενώ σε περίπτωση μεγάλης κίνησης η διαδικασία διακόπτεται. Άρα η διαδικασία είναι απόλυτα ασφαλής ακόμα και στην περίπτωση της κίνησης του ασθενούς για οποιονδήποτε λόγο.

Μπορούν και τα δύο μάτια να γίνουν στην ίδια επέμβαση;

Ναι, οι περισσότεροι χειρουργοί εκτελούν διαδικασία Laser και στα δύο μάτια στον ίδιο χρόνο.

Ποιες είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να κάνω laser;

– Να έχετε συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας σας.
– Να μην έχετε χρόνιες παθήσεις του κερατοειδούς ή του αμφιβληστροειδούς.
– Να μην έχετε διαφορά (>0.75)  στη συνταγή των γυαλιών σας για τουλάχιστον έναν (1) χρόνο.
– Εάν είστε γυναίκα, να μην είστε έγκυος και να μη θηλάζετε.

Εάν είστε χρήστης φακών επαφής, τότε θα πρέπει να μην τους φοράτε για τουλάχιστον 1 εβδομάδα.
Αν πληροίτε τις προϋποθέσεις αυτές, μπορείτε να προχωρήσετε στον απαραίτητο προεγχειρητικό έλεγχο στο ιατρείο μας, όπου θα γίνει μία σειρά από μετρήσεις και εξετάσεις για να διερευνηθεί η γενικότερη υγεία των ματιών σας. Με βάση τα αποτελέσματα του ελέγχου, θα συζητήσουμε μαζί όλες τις λεπτομέρειες της επέμβασης. Έχετε υπόψη ότι ένα μικρό ποσοστό των υποψήφιων για laser, δεν μπορεί να προχωρήσει στην επέμβαση λόγω των αποτελεσμάτων του προεγχειρητικού ελέγχου και γι αυτό θεωρείται απαραίτητος.

Πριν το Laser ο ιατρός θα σας πάρει ένα λεπτομερές ιστορικό, θα κάνει έναν ενδελεχή έλεγχο ο οποίος θα περιλαμβάνει την διάθλαση, δηλαδή έλεγχο των βαθμών στα γυαλιά σας, μέτρηση του πάχους κερατοειδούς-παχυμετρία, χαρτογράφηση-τοπογραφία κερατοειδούς, τη μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης, αξιολογεί τα βλέφαρα, ποιότητα και ποσότητα των δακρύων, αν υπάρχει στραβισμός, το μέγεθος της κόρης, βυθοσκόπηση για τον έλεγχο του αμφιβληστροειδή στην περιφέρια και κάνει διάθλαση με κυκλοπληγία. Εάν είστε χρήστη φακών επαφής, τότε θα πρέπει να μην τους φοράτε για τουλάχιστον 1 εβδομάδα.

Πώς δουλεύει ένα από τα πιο σύγχρονα Laser Μυωπίας σήμερα;
Πώς δουλεύει ένα από τα πιο σύγχρονα Laser Μυωπίας σήμερα;

Home-Page-Slider-3

Οι διαθλαστικές επεμβάσεις έχουν εξελιχθεί περαιτέρω το τελευταίο διάστημα. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας των laser οι επεμβάσεις διόρθωσης της μυωπίας το τελευταίο διάστημα είναι ακόμα πιο ασφαλής. Κι αυτό γιατί τα σύγχρονα laser μπορούν να σμιλεύσουν τον κερατοειδή με 750 μικροσκοπικούς παλμούς το δευτερόλεπτο! Διορθώνοντας ένα βαθμό μυωπίας σε μόλις 1,5 δευτερόλεπτο. Οι ασθενείς επωφελούνται από τη μικρή διάρκεια της επέμβασης, έχουν λιγότερο άγχος, ο κερατοειδής εκτίθεται για πολύ λίγο χρόνο ώστε να μην αφυδατώνεται και η επούλωση να γίνεται ταχύτερα. Επίσης διαθέτουν ιχνηλάτη(eye tracker) ο οποίος μπορεί να κάνει μέχρι και 1050 μετρήσεις το δευτερόλεπτο και να «κλειδώνει» σε πραγματικό χρόνο τις κινήσεις του ματιού σε έξι διαστάσεις αντισταθμίζοντας κάθε παρέκκλιση του σε χρόνο τριών χιλιοστών του δευτερολέπτου (0.003sec)! Τα laser τελευταίας γενιάς διαθέτουν τεχνολογία δυο επιπέδων ενέργειας (dual fluence) και λογισμικό για την “έξυπνη” κατανομή των παλμών του (intelligent thermal control). Ο «έξυπνος» έλεγχος κατανομής θερμικής ενέργειας στον κερατοειδή είναι απόλυτος σεβασμός στους περιβάλλοντες ιστούς κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά εξασφαλίζουν απόλυτη ακρίβεια στην τοποθέτηση των παλμών laser, εξαιρετική ασφάλεια και πολύ καλά αποτελέσματα.

Laser Mυωπίας ή Φακοί επαφής;

shutterstock_321197147

Μέχρι πρόσφατα, οι περισσότεροι ασθενείς – συμπεριλαμβανομένων πολλών ιατρών – υποστήριζαν ότι το λέιζερ για την διόρθωση της μυωπίας ήταν πιο επικίνδυνο από ό, τι να φοράει κάποιος φακούς επαφής. Τελικά είναι το Laser Μυωπίας ασφαλέστερο από τους φακούς επαφής; Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η απώλεια της όρασης που σχετίζεται με τους φακούς επαφής είναι συχνότερη σε σχέση με το laser. Σύμφωνα με ερευνητές από το Oregon Health and Science University ο κίνδυνος μόλυνσης των ματιών που ονομάζεται κερατίτιδα ήταν 1 στα 100 άτομα που φορούσαν καθημερινά φακούς επαφής για 30 χρόνια και 1 στους 2000 άνθρωπους έχασαν κάποιο % όρασης, λόγω της μόλυνσης. Ο κίνδυνος απώλειας της όρασης μετά από διαθλαστική χειρουργική ήταν 1 στους 1.250. Η απώλεια της όρασης δηλαδή ήταν μικρότερη στους ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε Laser από ό, τι στους ασθενείς που φορούσαν φακούς επαφής. Ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος ιδιαίτερα εάν έχουν κοιμηθεί με αυτούς.  Η χειρουργική επέμβαση των ματιών με λέιζερ είναι μια σχετικά λιγότερο επικίνδυνη διαδικασία απ’ ότι δείχνει αυτή η μελέτη. Χάρη στην τεχνολογία που εξελίσσεται, όπως τα ταχύτερα λέιζερ, χωρίς «λεπίδα», femto LASIK, πιο εξειδικευμένους χειρουργούς, την καλύτερη διαλογή των ασθενών οι επέμβασεις λέιζερ στα μάτια δεν ήταν ποτέ τόσο ασφαλής όσο είναι σήμερα.

Το κόστος του LASER  είναι υποπολλαπλάσιο του κόστους των φακών επαφής ή των γυαλιών για τη διάρκεια της ζωής μας. Η διαθλαστική χειρουργική συμφέρει σε κάθε περίπτωση σε σύγκριση με το κόστος των φακών επαφής.

Με βάση τον σχεδιασμό τους, οι φακοί επαφής- ένα ξένο σώμα για το μάτι- απαιτούν ένα χέρι για να τοποθετηθούν στον οφθαλμό. Αυτό εισάγει μια πιθανότητα μόλυνσης που δεν έχει παρατηρηθεί με το Laser ή τα γυαλιά. Αν φοράτε σήμερα φακούς επαφής, ακολουθήστε αυτά τα μέτρα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης:

• Να φοράτε τους φακούς σας όπως ακριβώς προβλέπεται

• Μην χρησιμοποιείτε ξανά και ξανά το ίδιο διάλυμα φακών επαφής

• Μην καθαρίζετε τους φακούς επαφής με οτιδήποτε άλλο εκτός από το διάλυμα (ΟΧΙ νερό βρύσης)

• Μην κοιμάστε με τους φακούς επαφής

• Αντικαταστήστε την θήκη των φακών επαφής σας τακτικά

Για τη μείωση του ήδη χαμηλού κινδύνου της χειρουργικής επέμβασης ματιών λέιζερ, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

• Διαλέξτε έναν χειρούργο που χρησιμοποιεί μόνο την τελευταία λέξη της τεχνολογίας

• Μην αφήνετε το κόστος να είναι ο πρωταρχικός παράγοντας στην επιλογή ενός ιατρού

• Ενημερώστε τον ιατρό σας για όλο το ιατρικό ιστορικό σας, ακόμη και αν νομίζετε ότι δεν είναι σχετικό με το θέμα σας.

• Ακολουθήστε όλες τις συμβουλές του ιατρού σας

Ο κερατοειδής μου είναι λεπτός, μπορώ να κάνω Laser με Lasik; Ποιες είναι οι άλλες επιλογές για να βγάλω τα γυαλιά;

Υπάρχoυν κάποια κριτήρια επιλογής με βάση το πάχος του κερατοειδούς και την τοπογραφία της πρόσθιας και της οπίσθιας επιφάνειας του κερατοειδούς. Μερικά μάτια με λεπτούς κερατοειδείς δεν είναι κατάλληλα για λέιζερ με Lasik, μπορούν όμως να επωφεληθούν από την trans- PRK. Αυτές οι διαδικασίες έχουν το μειονέκτημα να έχουν λίγη περισσότερη μετεγχειρητική ενόχληση και λίγο μεγαλύτερο χρόνο στην ανάκτηση της όρασης-περίπου 10 ημέρες. Αλλά έχουν τα ίδια αποτελέσματα με το Lasik και το μεγάλο πλεονέκτημα να μην υπάρχει flap στον κερατοειδή.

Τι είναι το LASIK;

Τι είναι το LASIK;

are-you-candidate-slider

Αποτελεί την πιο δημοφιλή και συχνότερα εφαρμοζόμενη τεχνική εδώ και περίπου 25 έτη.
Στην τεχνική LASIK, διαχωρίζεται το ανώτερο στρώμα του κερατοειδούς (δημιουργία κρημνού/Flap) με femtosecond laser και στη συνέχεια γίνεται η σμίλευση του κερατοειδούς με Excimer laser. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την επανατοποθέτηση του κρημνού/flap στην αρχική του θέση αφήνοντας την επιφάνεια του οφθαλμού σχεδόν άθικτη.

 • Το πρώτο βήμα, είναι ο διαχωρισμός του ανώτερου στρώματος του κερατοειδούς (1/5 σε πάχος), για την δημιουργία ενός κρημνού (flap), με την νέα τεχνολογία Femtosecond Laser.  Έτσι, δίνεται η δυνατότητα κατασκευής του flap με μεγάλη ακρίβεια, χωρίς να χρησιμοποιείται πια νυστέρι.
 • Το δεύτερο βήμα είναι η σμίλευση του κερατοειδούς με Excimer Laser, για τη διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας ή/και αστιγματισμού σε βαθύτερα στρώματα του κερατοειδούς.
 • Τέλος, το κομμάτι του κερατοειδούς (flap) που έχει υποστεί το διαχωρισμό ξανατοποθετείται στην αρχική του θέση, με αποτέλεσμα η επιφάνεια του οφθαλμού να είναι σχεδόν άθικτη.

Αρχικά, το Excimer Laser εφευρέθηκε από την εταιρία IBM, προσανατολισμένο στην τεχνολογία του μικροτσίπ. Στην Οφθαλμολογία εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά το 1983, για την αφαίρεση ουλοποιητικού ιστού από τον κερατοειδή. Σήμερα, εκατομμύρια επεμβάσεις με τεχνικές Laser έχουν πραγματοποιηθεί σε όλες τις χώρες. Μετά από πολυετή έρευνα, η επέμβαση διόρθωσης της όρασης με Laser εγκρίθηκε από το FDA το 1995. Εκτιμάται ότι περισσότερες από 1.500.000 τέτοιες επεμβάσεις γίνονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ.
Το Εxcimer Laser ενεργεί μέσω αφαίρεσης κερατοειδικού ιστού με εκπληκτική ακρίβεια. Δεν μεταφέρει θερμότητα και γι’ αυτό λέγεται «κρύο» Laser. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένας κερατοειδής τέλεια διαμορφωμένος, που επιτρέπει στο φως να εστιάζεται με ακρίβεια επάνω στον αμφιβληστροειδή.

Τα femtosecond laser είναι laser που χρησιμοποιούν παλμό πάρα πολύ μικρής χρονικής διάρκειας 10-16/sec. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μια πολύ μικρή ποσότητα ενέργειας να εφαρμόζεται για πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα και να δημιουργεί στους ιστούς μια μικροσκοπική αλλαγή που μοιάζει με «έκρηξη».

Η κλινική τους εφαρμογή στον κερατοειδή του ματιού έχει βρει άνθιση γιατί αυτή η τεχνολογία μπορεί να καθοδηγηθεί, έτσι ώστε να εφαρμοστεί σε συγκεκριμένο βάθος και θέση. Μία από τις πιο σημαντικές τους εφαρμογές είναι στις επεμβάσεις διαθλαστικής χειρουργικής και συγκεκριμένα στην επέμβαση LASIK για διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού.  Στις επεμβάσεις αυτές, τα femtosecond lasers αντικατέστησαν το μηχανικό μικροκερατόμο,ένα εργαλείο που χρησιμοποιούταν από το χειρουργό για τη δημιουργία του κερατοειδικού κρημνού, του λεγόμενου flap.

Τα πλεονεκτήματα του femtosecond laser σε σύγκριση με το μηχανικό μικροκερατόμο έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με την ακρίβεια στη δημιουργία του flap. Mε τη χρήση του femtosecond laser, όλες οι παράμετροι προγραμματίζονται ήδη πριν από την έναρξη του χειρουργείου και η ακρίβεια του αποτελέσματος είναι, με τον τρόπο αυτό, εγγυημένη.

Τα femtosecond laser δείχνουν να είναι η πιο συχνή επιλογή επεμβάσεων LASIK παγκοσμίως και στην χώρα μας. Σίγουρα προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Δεν είναι τυχαίο ότι πολύ αυστηροί οργανισμοί όπως είναι η NASA, το Αμερικανικό Ναυτικό επιβάλουν  την χρήση τους εαν πραγματοποιηθούν επεμβάσεις μυωπίας σε πιλότους.

Ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος Γκουντής Χριστόφορος ΜD συνεργάζεται με την υπερσύγχρονη κλινική «ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ» όπου έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 90.000 επεμβάσεις laser. Χρησιμοποιούνται οι μέθοδοι Femtosecond Laser με LDV-Z4 (LASIK με δημιουργία κρημνού –flap- χωρίς λεπίδα) και Transepithelial PRK με το SCHWIND AMARIS 750S.

Τι λένε οι αθενείς μας για εμάς; Όλες οι αξιολογήσεις είναι από επαληθευμένους ασθενείς που έχουν κλείσει ραντεβού μέσω doctoranytime.gr
http://www.doctoranytime.gr/d/Ofthalm…/Gkoyntis-Hristoforos…

Τι είναι το Trans-PRK ;
Τι είναι το Trans-PRK ;

home-page-slider-41-1

Είναι μία μέθοδος για την διόρθωση της μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού χωρίς το άγγιγμα του ανθρώπινου χεριού. Είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για όλους τους ασθενείς οι οποίοι θα ήθελαν τα οφέλη της διαθλαστικής χειρουργικής χωρίς τα μειονεκτήματα του Flap από την Lasik και για εκείνους που είναι ακατάλληλoi για την LASIK. Η περαιτέρω βελτίωση του αλγορίθμου των Laser τελευταίας γενιάς για τις επιφανειακές διαθλαστικές επεμβάσεις οδήγησε στην μοναδική διαθλαστική επέμβαση Trans-PRK όπου ακόμα και το επιθήλιο του κερατοειδούς αφαιρείται με το λέιζερ. Κανένα εργαλείο δεν ακουμπά το μάτι και η επέμβαση γίνεται με απείρως μεγαλύτερη ακρίβεια και ευκολία. Από την πλευρά του ασθενούς αυτό μεταφράζεται σε ελάχιστο χρόνο παραμονής στο χειρουργείο, ταχύτερη ανάρρωση και αποκατάσταση της όρασης. ‘Εχει τα ίδια αποτελέσματα με το Lasik και το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι να μην υπάρχει flap στον κερατοειδή. Η Trans-PRK είναι σήμερα η μόνη «No-Touch» Excimer-Laser θεραπεία και γίνεται με το νέο SCHWIND-AMARIS Laser με το οποίο προσωπικά χειρουργώ τους ασθενείς μου.

home-page-slider-3

Ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος Γκουντής Χριστόφορος ΜD συνεργάζεται με την υπερσύγχρονη κλινική «ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ» όπου έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 90.000 επεμβάσεις laser. Χρησιμοποιούνται οι μέθοδοι Femtosecond Laser με LDV-Z4 (LASIK με δημιουργία κρημνού –flap- χωρίς λεπίδα) και Transepithelial PRK με το SCHWIND AMARIS 750S.
Τι λένε οι αθενείς μας για εμάς; Όλες οι αξιολογήσεις είναι από επαληθευμένους ασθενείς που έχουν κλείσει ραντεβού μέσω doctoranytime.gr
http://www.doctoranytime.gr/d/Ofthalm…/Gkoyntis-Hristoforos…

Για να ενημερωθείτε μπορείτε να κλείσετε ραντεβού στο τηλέφωνο 210.97.35.318
Χριστόφορος Γκουντής MD
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Ιατρείο: Λεωφόρος Ανδρέα Παπανδρέου 32 , ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, ΑΤΤΙΚΗ
[email protected]

Μαρτυρία ασθενούς μετά από transPRK

Δέσποινα Δάβη Υποπλοίαρχος

13934753_10209334768819110_3418844318223228257_n

Τον κύριο Γκουντη τον γνώρισα μέσω ίντερνετ πριν ενα χρόνο Ενώ βρισκόμουν με το καράβι στην Ιταλία. Μία μέρα που είχα βάρδια κι ενω φορούσα φακούς επαφής λόγω μυωπίας κάτι μπήκε στο μάτι μου και την επόμενη μέρα πρηστηκε. Ο οφθαλμίατρος που επισκέφθηκα στην Ιταλία διέγνωσε ραγόειδιτιδα και με τα φάρμακα που μου έδωσε χειροτευρευα και θα χρειαζόταν να αφήσω τη δουλειά μου. Έτσι έστειλα μήνυμα στον κύριο Γκουντη με φωτογραφιες κι όλα τα συμπτώματα…ο κυριος Γκουντης χωρις να με ξερει….με βοηθησε τοσο πολυ…ωρες ατελειωτες μου εξηγουσε την κατασταση….μου έδωσε σωστές οδηγίες και διάγνωση μιας και ειχα τραυματική απόπτώση επιθηλιου κερατοειδούς….έκδορα δηλαδή από ενα σκουπιδακι που πήγε στον φακό επαφής και το ετριψα. Το μάτι μου ήταν μια χαρά μέσα σε 4 ημέρες κι εγώ συνέχισα τη δουλειά μου κανονικα. Πριν λίγες ημέρες αποφασισα να κανω laser γιά τη μυωπία, για να αποφύγω τέτοιου είδους ατυχήματα στο μέλλον.. ..άλλα και για να ξεφορτωθώ επιτέλους τα γυαλιά και τους φακούς επαφής. Ο κύριος Γκουντης μου εξήγησε λεπτομερεστατα τη διαδικασία…το πριν και το μετά…. Η όλη διαδικασία διήρκησε λίγα λεπτά….κανενας πόνος.. ..παρα μονο μια ενοχληση τις πρώτες δύο ημέρες….και η αίσθησή του να ξυπνάς το πρωί και να τα βλέπεις όλα καθαρά μετά από τόσα χρόνια….άνεπαναληπτη . Ευχαριστώ για όλα κύριε Γκουντη.