Τι είναι κερατόκωνος;

Είναι μια ασθένεια του ματιού, όπου ο κερατοειδής, γίνεται αδύνατος, ακολουθεί προοδευτική λέπτυνση, η οποία εξελίσσεται σταδιακά. Ο κερατοειδής προς τα εμπρός, γίνεται σε σχήμα κώνου. Αυτό προκαλεί παραμόρφωση και θόλωση της εικόνας. Συνήθως αυτή η ασθένεια είναι και στα δύο μάτια, αν και η σοβαρότητα μπορεί να ποικίλει μεταξύ των δύο ματιών. Ο κερατόκωνος προσβάλλει περίπου 1 στα 7000 άτομα. Η αιτία δεν είναι γνωστή αν και η γενετική προδιάθεση μπορεί να υπάρχει.

Ποια είναι τα συμπτώματα του κερατόκωνου;

Μπορεί να εμφανίζεται ως συχνή αλλαγή στα γυαλιά. Όταν η νόσος εξελίσσεται, η όραση επιδεινώνεται και δεν μπορεί να βελτιωθεί πλέον με γυαλιά. Επίσης προκαλεί παραμόρφωση της όρασης με πολλαπλές εικόνες, και ευαισθησία στο φως.

Ποια είναι η θεραπεία για τον κερατόκωνο;

Οι φακοί επαφής κάνουν μόνο για την αρχική φάση της ασθένειας. Σε προχωρημένους κερατόκωνους ο φακοί επαφής δεν μπορούν να βελτιώσουν την όραση ούτε να σταματήσουν την εξέλιξή τους. Η διασύνδεση κολλαγόνου είναι η μόνη θεραπεία για να σταματήσει την εξέλιξη του κερατόκωνου. Βασίζεται στην υπεριώδη Α (UVA, 365 nm) και την ριβοφλαβίνη. Αυτά αλλάζουν τις βιομηχανικές ιδιότητες του κερατοειδούς, αυξάνοντας την αντοχή του κατά σχεδόν 300%. Αυτή η αύξηση της αντοχής του κερατοειδούς έχει δείξει να σταματάει την εξέλιξη του κερατόκωνου σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αντιστρέψει τις αλλαγές που συμβαίνουν στον κερατόκωνο κατά 20 έως 30 τοις εκατό.

Τι είναι η διασύνδεση κολλαγόνου ή collagen cross linking;

Η διασύνδεση κολλαγόνου είναι μια μη χειρουργική θεραπεία για τον κερατόκωνο, που χρησιμοποιεί μια ουσία που ονομάζεται ριβοφλαβίνη και υπεριώδη ακτινοβολία (UVA, 365nm). Σε εκτεταμένες πειραματικές μελέτες, οι ερευνητές έδειξαν μια σημαντική αύξηση της αντίστασης του κερατοειδούς στην ασθένεια.

Ποιος είναι ο κατάλληλος υποψήφιος για διασύνδεση κολλαγόνου στον κερατόκωνο;

Ασθενείς με κερατόκωνο που εξελίσσεται τοπογραφικά.

Ελάχιστο πάχος του κερατοειδούς από 400 microns

Οι μέγιστες καμπύλοτητες να είναι <60 D

Καμία άλλη ασθένεια του κερατοειδούς

Οι ασθενείς να είναι ηλικίας άνω των 16 ετών

Πώς γίνεται η θεραπεία;

Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία με οφθαλμικές σταγόνες. Το επιφανειακό επιθήλιο του κερατοειδούς απομακρύνεται, και τοποθετούμε την Ριβοφλαβίνη σε οφθαλμικές σταγόνες για 30 λεπτά πάνω στον κερατοειδή. Το μάτι στη συνέχεια εκτίθεται στην UVΑ για 30 λεπτά. Μετά τη θεραπεία, εφαρμόζεται και ένας φακός επαφής για την καλύτερη επούλωση του κερατοειδούς. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για νοσηλεία μετά τη θεραπεία. Ωστόσο, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε κολλύρια και να ξεκουραστεί για 2-3 ημέρες.

Πότε μπορώ να επιστρέψω στην εργασία μου;

Η όρασή σας θα παραμείνει θολή για 2-3 ημέρες μετά τη θεραπεία. Έτσι, μπορείτε να εργαστείτε μετά από 3 ημέρες.

Πότε θα βελτιωθεί την όραση μου μετά την επέμβαση;

Η όρασή σας θα αρχίσει να βελτιώνεται σταδιακά μετά από ένα μήνα. Οι αλλαγές αυτές συνεχίζουν ακόμη μέχρι και ένα έτος μετά τη θεραπεία.

Θα εξακολουθώ να χρειάζομαι γυαλιά και τους φακούς επαφής μετά τη θεραπεία;

Ναι, η επέμβαση δεν αλλάζει την διαθλαστική δύναμη του ματιού. Γίνεται όχι τόσο για να καλυτερέψει η όραση αλλά για να ΜΗΝ χειροτερέψει.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της θεραπείας με την διασύνδεση κολλαγόνου;

Με αυτή την θεραπεία είναι γνωστό ότι μπορούμε να σταματήσουμε την εξέλιξη του κερατόκωνου αλλά οι ασθενείς θα συνεχίσουν να φορούν γυαλιά ή φακούς επαφής. Ο κύριος στόχος αυτής της θεραπείας είναι να σταματήσει την εξέλιξη του κερατόκωνου, και με αυτόν τον τρόπο να αποτρέψει περαιτέρω επιδείνωση της όρασης και την ανάγκη για μεταμόσχευση κερατοειδούς.