kataraxtis

Καταρράκτης ματιών. Σύγχρονη αντιμετώπιση. Με τους νέους φακούς μπορούμε να αντιμετώπισουμε Μυωπία, Υπερμετρωπία, Αστιγματισμό και Πρεσβυωπία.

Κάποια στιγμή μετά την ηλικία των 50, είναι πιθανό να ακούσετε το γιατρό να σας λέει «Έχετε καταρράκτη.” Τι είναι όμως ο καταρράκτης;”  Ο καταρράκτης είναι η θόλωση του φακού μέσα στο μάτι, η οποία προκαλεί σταδιακή, χωρίς πόνο, μείωση της όρασης που δεν μπορεί να διορθωθεί με γυαλιά ή φακούς επαφής ή με διαθλαστική χειρουργική επέμβαση όπως είναι το femto-LASIK και το trans-PRK. Η σύγχρονη χειρουργική επέμβαση του καταρράκτη μπορεί να αποκαταστήσει την όραση που χάνεται και συχνά μπορεί να μειώσει την εξάρτησή σας και από τα γυαλιά. Η πρεσβυωπία είναι η αδυναμία του ματιού να εστιάσει στις κοντινές αποστάσεις. Στο παρελθόν, η πιο συχνή λύση είναι να φοράει κάποιος γυαλιά ή ειδικούς πολυεστιακούς φακούς (διπλοεστιακά ή πολυεστιακά γυαλιά) για την πρεσβυωπία. Αλλά στη σύγχρονη εποχή, οι χειρουργικές θεραπείες για την πρεσβυωπία είναι επίσης διαθέσιμες για τους κατάλληλους υποψηφίους.  Αν έχετε καταρράκτη μαζί με πρεσβυωπία, Οι τριεστιακοί φακοί PhysIOL FINE vision και Alcon PANOPTIX, προσφέρουν 3 διαφορετικά σημεία εστίασης – Far (Απω), Intermediate(Μέση) και Near (εγγύς)-εκ τούτου και το όνομα FINEvision- με αποτέλεσμα πραγματικά να παρέχουν στους ασθενείς πλήρη ελευθερία από τα γυαλιά και τους φακούς επαφής.  H μυωπία, η πρεσβυωπία, η υπερμετρωπία, και ο αστιγματισμός μπορούν να διορθωθούν με μία μόνο επέμβαση για να βλέπει κάποιος καθαρά τόσο κοντά όσο και μακριά αμέσως μετά το χειρουργείο του καταρράκτη χωρίς γυαλιά.

Τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται αν έχετε τον τριεστιακό ενδοφθάλμιο φακό και στα 2 μάτια.

-Υπάρχει πιθανότητα να βλέπετε κάποια αντανάκλαση ή φωτοστέφανο γύρω από φώτα, το πρώτο διάστημα μετά την επέμβαση. Αυτό συνήθως βελτιώνεται μέσα στους επόμενους μήνες.

-Τα κλινικά αποτελέσματα έδειξαν ότι χωρίς γυαλιά, η πλειοψηφία των ασθενών πέτυχαν μακρινή όραση 20/25 στους 6 μήνες μετά την επέμβαση.

-Ποσοστό 93% των ασθενών που συμμετείχαν σε κλινική δοκιμή θα επέλεγαν και πάλι την εμφύτευση τριεαστιακού ενδοφθάλμιου φακού.

Ποιοι είναι οι κατάλληλοι υποψήφιοι ασθενείς για να διορθώσουν και την πρεσβυωπία τους με τριεστιακό ενδοφακό;

Κατάλληλος:
1. Να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα γυαλιά, ειδικά τα πολυεστιακά.
2. Εύκολη προσωπικότητα, θετική σκέψη και να έχει υπομονή λίγες εβδομάδες για να συνηθίσει ο εγκέφαλος την νέα οπτική του κατάσταση για να βλέπει μακριά ενδιάμεση και κοντινή απόσταση χωρίς γυαλιά.
3. Θα αποδεχόταν έναν μικρό συμβιβασμό στο μακρινό έτσι ώστε να βλέπει καλά σε μεσαία και κοντινή απόσταση.

Μη κατάλληλος:
1. Άτομα με μη ρεαλιστικές προσδοκίες.
2. Περνάει μεγάλες περιόδους οδήγησης τη νύχτα.
3. Αλλοιώσεις στον βυθό (διαβητικές, ωχροπάθειες), αλλοιώσεις κερατοειδούς.
4. Μη καλή κινητικότητα της κόρης.
5. Χωρίς καθόλου καταρράκτη που έχουν τέλεια οραση για μακριά. Αυτοί οι ασθενείς είναι πιο επιρρεπείς στο να παρατηρήσουν τις μικρές παρενέργειες του τριεστιακού ενδοφακού ιδιαίτερα κατά την διάρκεια νυχτερινής οδήγησης. Ενώ τα άτομα με έναν αρχόμενο καταρράκτη και με μια μικρή μείωση όρασης λόγω του καταρράκτη δεν θα έχουν τέτοια προβλήματα. Για πληροφορίες στο τηλ. 210.97.35.318
Ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος Γκουντής Χριστόφορος ΜD χειρουργεί στην υπερσύγχρονη κλινική «ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΜΜΑ» όπου έχουν πραγματοποιηθεί χιλιάδες επεμβάσεις.

Συχνές ερωτήσεις

Ποιες είναι οι αιτίες του καταρράκτη;

Η πιο κοινή αιτία του καταρράκτη είναι η γήρανση. Συστημικές ασθένειες μπορούν να συσχετιστούν με τον καταρράκτη, όπως ο διαβήτης, φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν καταρράκτη, όπως η κορτιζόνη. Οποιαδήποτε άλλη νόσος στον οφθαλμό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καταρράκτη, π.χ. ραγοειδίτιδα, τραυματισμός στο μάτι, τα παιδιά μπορεί να έχουν γεννηθεί με συγγενή καταρράκτη. Αν έχετε σταδιακή μείωση της όρασης πρέπει να ζητήσετε τη συμβουλή ενός ειδικού. Ένας από τους λόγους για τη μείωση της όρασης δεν είναι μόνο ο καταρράκτης, αλλά θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα που προκαλεί απώλεια της όρασης. Θα μπορούσε να είναι το γλαύκωμα, το σάκχαρο ή άλλα σοβαρά προβλήματα και αυτό είναι πολύ σημαντικό να προσδιοριστεί.

Πότε πρέπει να χειρουργηθώ για καταρράκτη; Πρέπει να έχει ‘ωριμάσει’ ο καταρράκτης και πόσο;

H απάντηση είναι όχι. Αυτό πλέον δεν ισχύει. Η χειρουργική αφαίρεση ενός υπερώριμου και σκληρού καταρράκτη με τις νέες τεχνικές φακοφρυψίας κάνει την επέμβαση πιο δύσκολη και τις πιθανές επιπλοκές πιο συχνές. Ο καταρράκτης πρέπει να χειρουργείται όταν αρχίζει να προκαλεί τέτοια μείωση ή ενόχληση στην όραση η οποία επηρεάζει την ποιότητα της ζωής (π.χ. εξασθενημένη αντίληψη των χρωμάτων, λάμψεις και ακτίνες γύρω από τα φώτα το βράδυ, έντονη θόλωση στον ήλιο κ.λ.π.)Αυτό εξαρτάται σχεδόν πάντοτε από τον ασθενή. Χειρουργούμε μόνο όταν η όρασή σας έχει μειωθεί και έχει γίνει πρόβλημα για την καθημερινότητα σας. Δηλαδή όταν δεν μπορείτε να οδηγήσετε καλά, να δείτε καλά τηλεόραση, να διαβάσετε, τότε είναι η ώρα να κάνετε εγχείρηση καταρράκτη.

Ποια είναι η θεραπεία για τον καταρράκτη;

Η μόνη οριστική θεραπεία για τον καταρράκτη είναι η χειρουργική επέμβαση.

Επέμβαση καταρράκτη: Καθαρή όραση μέσα σε λίγα λεπτά

Η επέμβαση καταρράκτη είναι μια από τις πιο ασφαλείς και αποτελεσματικές χειρουργικές διαδικασίες. Συγκεκριμένα πάνω από 3 εκατομμύρια επεμβάσεις καταρράκτη γίνονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ. Κατά την επέμβαση γίνεται μια μικρή τομή μέσα στο μάτι και εισάγεται ένα εργαλείο που έχει το μέγεθος μύτης μολυβιού, το οποίο διαλύει και απομακρύνει, με την βοήθεια υπερήχων, το θολό φακό. Μόλις αφαιρεθεί ο θολός φακός, εισάγεται μέσω της ίδιας μικροσκοπικής τομής, ένας ενδοφθάλμιος φακός που αντικαθιστά τον καταρράκτη. Ο πολυεστιακός ενδοφακός Acrysof IQ Restor είναι ένας επαναστατικός φακός για την επέμβαση καταρράκτη  αφού επιτρέπει στους ασθενείς να βλέπουν κοντά, σε ενδιάμεση απόσταση και μακριά, χωρίς γυαλιά. Οι περισσότεροι ασθενείς με φακούς Acrysof IQ Restor ανέφεραν ότι δεν ξαναφόρεσαν γυαλιά μετά την εμφύτευση των φακών και στα δυο μάτια τους.

Πόσο καιρό μένω στο νοσοκομείο;

Πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση, όπου ο ασθενής έρχεται και επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια ημέρα, μέσα σε μερικές ώρες.

Πώς γίνεται η χειρουργική επέμβαση για καταρράκτη;

Είναι μια εξελιγμένη διαδικασία που ονομάζεται φακοθρυψία, που επί χρόνια έχει γίνει μία από τις πιο επιτυχημένες και ασφαλείς χειρουργικές επεμβάσεις. Η πλήρης χειρουργική επέμβαση γίνεται μέσω μιας πολύ μικρής τομής. Ο θολός καταρρακτικός φακός σπάει με τον υπέρηχο σε μικρά κομμάτια και αναρροφάται. Μετά αφού όλο το υλικό του καταρράκτη έχει αφαιρεθεί, τοποθετούμε έναν καινούργιο ενδοοφθάλμιο φακό. Τις περισσότερες φορές κάνουμε τη χειρουργική επέμβαση με τοπική αναισθησία, δηλαδή με οφθαλμικές σταγόνες. Ο φακός Acrysof IQ Restor είναι ένας επαναστατικός πολυεστιακός φακός για επέμβαση καταρράκτη και διόρθωση της πρεσβυωπίας, που επιτρέπει στους ασθενείς να βλέπουν κοντά, σε ενδιάμεση απόσταση και μακριά. Μια καινοτόμα οπτική τεχνολογία που ονομάζεται ‘αποδίωση’ κάνει το φακό Acrysof IQ Restor αποτελεσματικό με μοναδικό τρόπο, ειδικά όταν τοποθετείται και στα 2 μάτια. Μια παρόμοια τεχνολογία χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια σε τηλεσκόπια για να βελτιώνεται η ποιότητα της εικόνας. Οι περισσότεροι ασθενείς με φακούς Acrysof IQ Restor ανακαλύπτουν ότι μπορούν πλέον να δουλέψουν στον υπολογιστή, να οδηγούν αυτοκίνητο μέρα ή νύχτα και να παίζουν γκολφ ή τένις με αυξημένη ανεξαρτησία από τα γυαλιά. Οι ασθενείς με αστιγματισμό μπορούν επίσης να βιώσουν πραγματικά καλή όραση σε όλες τις αποστάσεις με τον τορικό πολυεστιακό ενδοφθάλμιο φακό Acrysof IQ Restor Toric.

Πότε η όρασή μου θα αποκατασταθεί πλήρως;

Τελική συνταγή για γυαλιά δίνεται ένα μήνα μετά την επέμβαση. Μπορεί ή να μην χρειάζεται καμία διόρθωση για μακριά, αλλά για την ανάγνωση, θα χρειαστείτε γυαλιά με τους απλούς ενδοφακούς.  Ο φακός Acrysof IQ Restor είναι ένας επαναστατικός πολυεστιακός φακός για επέμβαση καταρράκτη, που επιτρέπει στους ασθενείς να βλέπουν κοντά, σε ενδιάμεση απόσταση και μακριά. Μια καινοτόμα οπτική τεχνολογία που ονομάζεται ‘αποδίωση’ κάνει το φακό Acrysof IQ Restor αποτελεσματικό με μοναδικό τρόπο, ειδικά όταν τοποθετείται και στα 2 μάτια. Μια παρόμοια τεχνολογία χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια σε τηλεσκόπια για να βελτιώνεται η ποιότητα της εικόνας. Οι περισσότεροι ασθενείς με φακούς Acrysof IQ Restor ανακαλύπτουν ότι μπορούν πλέον να δουλέψουν στον υπολογιστή, να οδηγούν αυτοκίνητο μέρα ή νύχτα και να παίζουν γκολφ ή τένις με αυξημένη ανεξαρτησία από τα γυαλιά. Οι ασθενείς με αστιγματισμό μπορούν επίσης να βιώσουν πραγματικά καλή όραση σε όλες τις αποστάσεις με τον πολυεστιακό ενδοφθάλμιο φακό Acrysof IQ Restor Toric

Ποίος είναι ο χρόνος ανάρρωσης;

Στους ασθενείς μας επιτρέπεται να επανέλθουν στην κανονική τους ρουτίνα και δραστηριότητα την ίδια ημέρα. Δεν υπάρχουν περιορισμοί σχετικά με τη διατροφή, την τηλεόραση, το διάβασμα κλπ. Αρχικά μπορεί να έχετε λίγο θολή όραση, ήπια ερυθρότητα ή αίσθηση ξένου σώματος. Μπορείτε να παρατηρήσετε ότι τα χρώματα είναι διαφορετικά. ‘Όλα αυτά είναι στην φυσιολογική μετεγχειρητική πορεία. Καλό είναι να φοράτε γυαλιά ηλίου για να προστατεύσει το χειρουργημένο μάτι από τη σκόνη και τον ήλιο για 1 ή 2 εβδομάδες. Κολύμπι και νερό στα μάτια θα πρέπει να τα αποφεύγετε για δύο εβδομάδες.

Μπορεί ο καταρράκτης να γίνει και πάλι μετά την επέμβαση;

Μετά το χειρουργείο πρέπει να αφήσουμε ανέπαφη την οπίσθια κάψουλα του φυσικού φακού και λειτουργεί σαν ένα μαξιλάρι για να καθήσει επάνω του ο καινούργιος τεχνητός φακός. Σε μερικούς ασθενείς, με την πάροδο του χρόνου, η κάψουλα γίνεται θολή. Αυτό ονομάζεται δευτερογενής καταρράκτης. Τα καλά νέα είναι ότι αν έχετε δευτερογενή καταρράκτη αυτό μπορεί να φύγει μ’ ένα YAGlaser καψουλοτομή. Ένα μικρό άνοιγμα γίνεται στην οπίσθια κάψουλα με λέιζερ, η οποία βοηθά να αποκαταστήσει την όραση σας.

Υπάρχουν κίνδυνοι και επιπλοκές από το χειρουργείο;

Όπως κάθε χειρουργική επέμβαση, υπάρχει ένα μικρό ποσοστό κινδύνου και επιπλοκών, αλλά με τα νεώτερα μηχανήματα και την τεχνογνωσία, αυτά είναι πολύ λιγότερα. Κάποιες από τις επιπλοκές μπορούν να είναι σοβαρές, όπως αιμορραγία, μόλυνση, ή βλάβη στο εσωτερικό του ματιού και ειδικά στον αμφιβληστροειδή.

Laser και Χειρουργική Καταρράκτη:

Oι περισσότεροι ασθενείς νομίζουν ότι το χειρουργείο του καταρράκτη γίνεται με Laser. Στην πραγματικότητα η τεχνική ονομάζεται φακοθρυψία και χρησιμοποιεί την υπερηχητική ενέργεια για να σπάσει τον καταρράκτη σε μικρά κομμάτια.  Ο καταρράκτης χειρουργείται με Laser; Αυτή είναι μια κλασική ερώτηση από τους ασθενείς που πρόκειται να χειρουργηθούν και η απάντηση που λαμβάνουν από τον ιατρό τους είναι ότι η επέμβαση γίνεται με την μέθοδο της φακοθρυψίας. Σήμερα όμως είναι γεγονός ότι τα πρώτα στάδια της εγχείρησης του καταρράκτη  μπορούν να υποβοηθηθούν από ένα τύπο laser, το femtosecond laser. Πιο συγκεκριμένα, αυτό το laser χρησιμοποιείται για τη δημιουργία των κερατικών τομών, της πρόσθιας καψουλόρηξης, δηλαδή του ανοίγματος της πρόσθιας μεμβράνης σάκου που βρίσκεται μέσα ο φακός, αλλά και για τον αρχικό κατακερματισμό του θολωμένου φακού. Λόγω όμως του πάρα πολύ υψηλού κόστους κανένα δημόσιο νοσοκομείο στην Ελλάδα δεν διαθέτει μέχρι αυτή τη στιγμή “Laser για τον καταρράκτη” και κρίνοντας από το πολύ υψηλό κόστος για την απόκτηση ενός τέτοιου μηχανήματος αυτό είναι κάτι που θα αργήσει πολύ να συμβεί.
Ουσιαστικά το femtosecond laser αντικαθιστά το απλό μαχαιρίδιο των 2,2 χιλιοστών και τη λαβίδα διάνοιξης του περιφακίου, ενώ η συνέχεια η ολοκλήρωση της επέμβασης γίνεται με την κλασική μέθοδο της φακοθρυψίας.

Μπορούν και τα δύο μάτια να χειρουργηθούν μαζί;

Σήμερα μπορούμε να κάνουμε και τα δύο μάτια μαζί. Οι περισσότεροι χειρουργοί θα κάνουν το ένα μάτι, και όταν βεβαιωθούν ότι το ένα μάτι έχει επουλωθεί και έχει γίνει καλά, τότε κάνουν και το άλλο μάτι μετά από περίπου 3 έως 4 εβδομάδες.