Καταρράκτης ματιών. Σύγχρονη αντιμετώπιση.
19 Ιουλίου 2016
Laser μυωπίας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
15 Σεπτεμβρίου 2016
Όλα

Μύθοι για το laser μυωπίας

LASER  Μύθοι και Παρανοήσεις
Είναι καιρός να εκπαιδεύσουμε τους ασθενείς και τους συναδέλφους ιατρούς ότι στην πραγματικότητα το LASER σήμερα είναι πραγματικά πάρα πολύ καλό.

Απομυθοποίηση ΕΞΙ ΜΥΘΩΝ

  1.  1ος ΜΥΘΟΣ. Οι Οφθαλμίατροι δεν κάνουν laser.   Όπως αναφέρθηκε πρόσφατα σε μια μελέτη από τον Kezirian et al, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26603390   οι χειρουργοί οφθαλμίατροι που ασχολούνται με το laser έχουν  τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν κάνει στον ευατό τους laser σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από μια online έρευνα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε 250 τυχαία επιλεγμένα άτομα χειρουργούς, η ομάδα του Kezirian εντόπισε 107 των ερωτηθέντων που ήταν υποψήφιοι για διόρθωση της όρασης με λέιζερ. Από αυτούς, 67 ανέφεραν ότι είχαν ήδη υποβληθεί σε διόρθωση της όρασης με λέιζερ (LASIK, 65,7% PRK, 34,3%). Επιπλέον, το 91% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα συστήσει την διαθλαστική χειρουργική  για τα πιο κοντινά μέλη της οικογένειάς τους. Σε μια ξεχωριστή έρευνα σε γιατρούς οι οποίοι υποβλήθηκαν σε διόρθωση της όρασης με λέιζερ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24581772, η ικανοποίηση των ασθενών/γιατρών, μεταξύ των 132 ερωτηθέντων, ήταν 95,3% .  Σε αυτό τον πληθυσμό οι γιατροί, 84,8% των συμμετεχόντων που απάντησε σε μια έρευνα με 12-ερώτησεις για την εμπειρία τους μετά από την  διαθλαστική χειρουργική παρατήρησαν σημαντική και βελτιωμένη την ποιότητα της όρασης μετεγχειρητικά σε σύγκριση με την προεγχειρητική όραση που είχαν με τα γυαλιά τους.
  2. 2ος ΜΥΘΟΣ : Οι φακοί επαφής είναι ασφαλέστεροι από το LASER. Το 2009, ο McGee και Mathers  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19878816 σύγκριναν το LASER και την μακροχρόνια χρήση φακών επαφής και διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος απώλειας της όρασης με LΑSER  σε σχέση με τους φακούς επαφής  ήταν περίπου το ίδιος. Αν και σήμερα γνωρίζουμε ότι ποσοστά μόλυνσης από τους φακούς επαφής είναι υψηλότερα απ ‘ότι είναι με το laser.
  3. 3ος ΜΥΘΟΣ : Το LASER χειροτερεύει την νυχτερινή όραση ( φωτοστέφανα- halos -glare). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από τις μελέτες “Patient-reported outcomes with LASIK” (PROWL-1 & 2) results. http://www.fda.gov/downloads/MedicalDevices/ProductsandMedicalProcedures/SurgeryandLifeSupport/LASIK/UCM421192.pdf.   &  http://www.fda.gov/downloads/MedicalDevices/ProductsandMedicalProcedures/SurgeryandLifeSupport/LASIK/UCM421193.pdf.  Η παρουσία halos-glare  και τα φωτοστέφανα μειώθηκαν πάρα πολύ μετά την επέμβαση με LASIK σε σύγκριση με την παρουσία τους προεγχειρητικά με τα γυαλιά. Επιπλέον, κανένας ασθενής με οποιαδήποτε μέγεθος κόρης δεν παρουσίασε προβλήματα στην νυχτερινή όραση μετά την επέμβαση σε σχέση με προηγουμένως .                                                                                                                                                                                          donfig1 (1)   Μια άλλη μελέτη από Tanzer http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23664357 έδειξε ότι το 88% των πιλότων που προσγειώνονται σε αεροπλανοφόρο το βράδυ βρέθηκε ότι η νυχτερινή τους όραση τους να είναι καλύτερα μετά από το femto- LASIK απ’ότι ήταν πριν από την επέμβαση.
  4.  4ος Μύθος : Η ξηροφθαλμία είναι εξαιρετικά κοινή μετά από LASIK.  Οι μελέτες”Patient-reported outcomes with LASIK” (PROWL-1 & 2) http://www.fda.gov/downloads/MedicalDevices/ProductsandMedicalProcedures/SurgeryandLifeSupport/LASIK/UCM421192.pdf.   &  http://www.fda.gov/downloads/MedicalDevices/ProductsandMedicalProcedures/SurgeryandLifeSupport/LASIK/UCM421193.pdf.   εξέτασαν επίσης μετά το LASIK τα συμπτώματα ξηροφθαλμίας. Τρεις μήνες μετά την επέμβαση και στις δύο ομάδες μελέτης, το 23% των ασθενών ανέφερε ήπια ξηροφθαλμία και μόνο το 3% των ασθενών ανέφεραν μέτρια ξηροφθαλμία, και 1% και 3%, αντίστοιχα, ανέφεραν σοβαρή ξηροφθαλμία. Μετα τους 6-μηνες  υπήρξε μια σημαντική μείωση των συμπτωμάτων του ξηρού οφθαλμού και στις δύο ομάδες ασθενών. Συνολικά, η ικανοποίηση των ασθενών ήταν εξαιρετικά υψηλή, με 96% των ασθενών στην πρώτη μελέτη και 98,7% στην δεύτερη εκφράζοντας την ικανοποίησή τους και για την όραση τους.
  5. 5ος ΜΥΘΟΣ : Η ασφάλεια του LASER δεν έχει βελτιωθεί. Μπορούμε εύκολα να επανεξετάσουμε τα αποτελέσματα των πρώτων LASIK, που διενεργήθηκαν από τον Kremer 2001,  και να τα συγκρίνουμε με τα σημερινή αποτελέσματα της LASIK. Στη μελέτη Kremer, το 2482 τα μάτια που είχαν υποβληθεί σε μυωπικό LASIK για τη θεραπεία  -1,00 έως -15,00 D της μυωπίας και έως 5,00 D αστιγματισμού και οι ασθενείς αυτοί παρακολουθήθηκαν για 1 έτος. Έξι μήνες μετά την επέμβαση, 40,5% των οφθαλμών είχε όραση UCVA 20/20 ή καλύτερη, και 90,3% των οφθαλμών είχαν όραση UCVA της 20/40 ή καλύτερη. Στους 12 μήνες, το 32,7% των οφθαλμών είχε όραση UCVA 20/20 ή καλύτερη, και το 87,4%, αντίστοιχα, είχε επιτύχει UCVA 20/40 ή καλύτερη.

     

    Το LASIK έχει διανύσει πολύ δρόμο από την εποχή εκείνη            

    Σε πιο πρόσφατες μελέτες, ένα μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών έχουν επιτύχει όραση 20/20 UCVA, είναι ευχαριστημένοι με την μετεγχειρητική πορεία των αποτελεσμάτων τους, και δεν έχουν βιώσει  συμπτώματα ξηροφθαλμίας μετά από LASIK. Στην πραγματικότητα, φαίνεται ότι υπάρχει μια τάση 10 ετών με συνεχή βελτίωση στην οπτική οξύτητα μετά από LASIK και στην ασφάλεια της μεθόδου. http://www.e-tjo.com/article/S2211-5056(14)00063-5/abstract

    Οι πιο καλές μελέτες που έγιναν ποτέ για την LASIK ήταν οι μελέτες  οι οποίες διεξήχθησαν από το αμερικανικό FDA. “Patient-reported outcomes with LASIK” (PROWL-1 & 2) http://www.fda.gov/downloads/MedicalDevices/ProductsandMedicalProcedures/SurgeryandLifeSupport/LASIK/UCM421192.pdf.   &  http://www.fda.gov/downloads/MedicalDevices/ProductsandMedicalProcedures/SurgeryandLifeSupport/LASIK/UCM421193.pdf. Το 99% και 96% των ασθενών, αντιστοίχως, επιτυγχάνεται 20/20 ή και καλύτερη όραση UCVA  3 μήνες μετεγχειρητικά.

    Σε μια ανασκόπηση της παγκόσμιας  βιβλιογραφίας για την LASIK, στην οποία υπάρχουν 2.915 δημοσιεύσεις και 97 άρθρα  και η οποία περιελάμβανε 68.000 μάτια , οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, κατά μέσο όρο 95,4% των ασθενών ήταν ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματά τους μετά την επέμβαση LASIK. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19344821

  6. 6ος ΜΥΘΟΣ: Οι επιπλοκές στο LASER είναι πολύ συχνές. Το 1999, Stulting et al http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9917775 ανέφεραν ότι το LASIK  έχει επιπλοκές στο περίπου 5% των ασθενών. Ωστόσο, αυτό το ποσοστό επιπλοκών ήταν άμεσα συνδεδεμένο με την εμπειρία του χειρουργού και την χειρουργική ομάδα. Επιπλέον, Melki και Azar http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11578645  ανέφερε το 2001 ότι η πλειονότητα των επιπλοκών στη χειρουργική LASIK ήταν σχετικό με το FLAP. Από την έλευση του femtosecond laser, η συχνότητα εμφάνισης αυτών των επιπλοκών έχει σίγουρα μειωθεί πάρα πολύ.Επίσης σημαντικό να θυμόμαστε είναι ότι στο LASIK οι ενδείξεις έχουν αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια. Στα πρώτα χρόνια του LASIK έκαναν μυωπίες έως -25.00 D,  στις μέρες μας, γνωρίζουμε ότι οι επιπλοκές που σχετίζονται με LASIK είναι πιο πιθανό να συμβεί σε ασθενείς με περισσότερα από -10,00 D μυωπίας γι’αυτό δεν κάνουμε ποτέ laser se ασθενείς με μυωπία πάνω από 10-12 βαθμούς. βαθμούς.. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11772601

Τι συμβαίνει στην ΑΜΕΡΙΚΗ με την μέθοδο LASIK ;

Το 2008,  το FDA των ΗΠΑ έλαβε 140 καταγγελίες από τους ασθενείς LASIK, με δημόσια ακρόαση.  Οι Anti-LASIK ακτιβιστές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να απαγορεύσουν τη διαδικασία στις Ηνωμένες Πολιτείες, με μαρτυρίες συμπεριλαμβανομένων προσωπικών ιστοριών κατάθλιψης, και άλλων ψυχολογικών προβλημάτων. Οι υποστηρικτές της LASIK-συμπεριλαμβανομένων πολλών οφθαλμιάτρων και ασθενών που είχαν κάνει lasik, επίσης, κατέθεσαν σε αυτή την  δημόσια ακρόαση, όπου μιλήσαν για την ασφάλεια της διαδικασίας. ΟΛΟΙ οι  δυσαρεστημένοι ασθενείς είχαν ένα κοινό σημείο, αισθάνθηκαν ότι είχαν εγκαταλειφθεί από τους χειρουργούς τους. Ας μην επιτρέψουμε να συμβεί αυτό σε ασθενείς ξανά.  Προχωρώντας προς τα εμπρός, οι ευθύνες μας πρέπει να είναι η εκπαίδευση των ασθενών για να συνεχιστεί η βελτίωση της ικανοποίησης των ασθενών, στο 100% των ασθενών να δει το ίδιο ή καλύτερα από ό, τι έβλεπαν προεγχειρητικά και, το πιο σημαντικό, να αγκαλιάσουμε τους ασθενείς οι οποίοι είναι δυσαρεστημένοι με την όρασή τους μετά από LASIK και ποτέ να μην επιτρέψουμε να αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι ακομά και όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως θα θέλαμε.

donffig4donfig3 (1)

 

Ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος Γκουντής Χριστόφορος ΜD συνεργάζεται με την υπερσύγχρονη κλινική «ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ» Λ. Κατεχάκη 74 όπου έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 90.000 επεμβάσεις laser. Χρησιμοποιούνται οι μέθοδοι Femtosecond Laser με LDV-Z4 (LASIK με δημιουργία κρημνού –flap- χωρίς λεπίδα) και Transepithelial PRK με το SCHWIND AMARIS 750S.

Για να ενημερωθείτε μπορείτε να κλείσετε ραντεβού στo τηλέφωνο 210.97.35.318
Χριστόφορος Γκουντής MD
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Ιατρείο: Λεωφόρος Ανδρέα Παπανδρέου 32 , ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, ΑΤΤΙΚΗ
www.cgoudis.gr
[email protected]

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Pallikaris I, Papatzanaki M, Stathi EZ, et al. Laser in situ keratomileusis. Lasers Surg Med. 1990;10:463-468.

2. Buratto L, Ferrari M, Genisi C. Keratomileusis for myopia with the excimer laser (Buratto technique): short-term results. Refract Corneal Surg. 1993:9(2 Suppl);130-133.

3. Buratto L, Ferrari M, Genisi C. Myopic keratomileusis with the excimer laser: 1-year follow-up. Refract Corneal Surg. 1993;9:12-19.

4. Kezirian GM, Parkhurst DG, Brinton JP, et al. Prevalence of laser vision correction in ophthalmologists who perform refractive surgery. J Cataract Refract Surg. 2015;41:1826-1832.

5. Pasquali TA, Smadja D, Savetsky MJ, et al. Long-term follow-up after laser vision correction in physicians: Quality of life and patient satisfaction. J Cataract Refract Surg. 2014;40(3):395-402.

6. McGee HT, Mathers WD. Laser in situ keratomileusis versus long-term contact lens wear: Decision analysis. J Cataract Refract Surg. 2009;35(11):1860-1867.

7. FDA website. Patient-reported outcomes with LASIK (PROWL-1) results.http://www.fda.gov/downloads/MedicalDevices/ProductsandMedicalProcedures/SurgeryandLifeSupport/LASIK/UCM421192.pdf. Accessed June 7, 2016.

8. FDA website. Patient-reported outcomes with LASIK (PROWL-2) results.http://www.fda.gov/downloads/MedicalDevices/ProductsandMedicalProcedures/SurgeryandLifeSupport/LASIK/UCM421193.pdf. Accessed June 7, 2016.

9. Tanzer DJBrunstetter TZeber R, et al. Laser in situ keratomileusis in United States Naval aviators. J Cataract Refract Surg. 2013;39(7):1047-1058.

10. Donnenfeld ED, Solomon K, Perry HD, et al. The effect of hinge position on corneal sensation and dry eye after LASIK. Ophthalmology. 2003;110(5):1023-1029; discussion 1029-1030.

11. Kremer FB, Pronesti G, Solat J, et al. Prospective LASIK trial for myopia and myopic astigmatism: 1-year results. Ann Ophthalmol. 2001;33(4):315-322.

12. Yuen KH, Chan WK, Kho J, et al. A 10-year prospective audit of LASIK outcomes for myopia in 37,932 eyes at a single institution in Asia. Ophthalmology. 2010;117(6):1236-1244.

13. Solomon KD, Fernández de Castro LE, Sandoval HP, et al. LASIK world literature review. Ophthalmology. 2009;116(4):691-701.

14. Stulting RD, Carr JD, Thompson KP, et al. Complications of laser in situ keratomileusis for the correction of myopia. Ophthalmology. 1999;106(1):13-20.

15. Melki SA, Azar DT. LASIK complications: Etiology, management, and prevention. Surv Ophthalmol. 2001;46(2):95-116.

16. Sugar A, Rapuano CJ, Culbertson WW, et al. Laser in situ keratomileusis for myopia and astigmatism: Safety and efficacy. Ophthalmology. 2002;109(1):175-187.

Comments are closed.