Όραση και χρώμα
5 Αυγούστου 2015
Πώς επηρεάζει η λειτουργία του θυρεοειδή τα μάτια;
6 Αυγούστου 2015
Όλα

Κριθαράκι στο μάτι

Το κριθαράκι στο μάτι (κριθή) είναι αποτέλεσμα μόλυνσης από το βακτήριο του σταφυλόκοκκου. Το βακτήριο αυτό ζει και αναπαράγεται φυσιολογικά στην επιδερμίδα μας, στην πλειονότητα των περιπτώσεων χωρίς να προκαλεί προβλήματα ή επιπλοκές. Το κριθαράκι στο μάτι μπορεί να είναι είτε εσωτερικό είτε εξωτερικό. Το κριθαράκι στο εσωτερικό του ματιού είναι αποτέλεσμα λοίμωξης των μεϊβομιανών αδένων. Οι αδένες αυτοί βρίσκονται στα βλέφαρα και παράγουν ένα λιπαρό υγρό. Το υγρό αποτελεί συστατικό του στρώματος δακρύων που καλύπτει το μάτι. Το κριθαράκι στο εξωτερικό του ματιού μπορεί να οφείλεται σε λοίμωξη του θύλακα της βλεφαρίδας (το μικροσκοπικό άνοιγμα στο οποίο αναπτύσσεται η βλεφαρίδα), σε λοίμωξη του σμηγματορροϊκού αδένα (ο αδένας αυτός βρίσκεται στο θύλακα της βλεφαρίδας και παράγει μια λιπαρή ουσία που ονομάζεται σμήγμα, η οποία κρατά τη βλεφαρίδα ενυδατωμένη) ή σε λοίμωξη του αποκρινούς αδένα (ο αδένας που παράγει ιδρώτα κοντά στο θύλακα της βλεφαρίδας). Το κριθαράκι στο μάτι μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα της βλεφαρίτιδας (φλεγμονή στο άκρο του βλεφάρου), η οποία εκδηλώνεται με το πρήξιμο, το κοκκίνισμα, τη φαγούρα και τον πόνο στα μάτια
Εάν το κριθαράκι δεν υποχωρήσει μετά από 4-5 ημέρες ή αν τα συμπτώματα επιδεινωθούν, επισκεφθείτε το γιατρό σας. Εάν χρειαστεί, θα σας χορηγήσει αντιβιοτικά ή ειδική αλοιφή με στεροειδή. Σε κάποιες περιπτώσεις, απαιτείται χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθεί το κριθαράκι.

Πώς θα ξεχωρίσετε το κριθαράκι από το χαλάζιο

Αρκετοί συγχέουν το κριθαράκι στο μάτι με το χαλάζιο, όμως οι δύο παθήσεις απαιτούν διαφορετικές μεθόδους αντιμετώπισης, γι’ αυτό και επιβάλλεται να γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που τις διαφοροποιούν.

Τα βασικότερα συμπτώματα που θα σας υποδείξουν ότι πρόκειται για κριθαράκι στο μάτι είναι τα εξής:

– κοκκίνισμα, ευαισθησία κατά την ψηλάφηση, οίδημα και πόνος στο βλέφαρο

– μικρού μεγέθους εξάνθημα επάνω στο βλέφαρο, περιμετρικά του ματιού ή στις εσοχές του ματιού

– ερεθισμός του ματιού και έκκριση δακρύων

– ευαισθησία στο φως

– δυσφορία όταν ανοιγοκλείνουν τα μάτια

– πύον στο κέντρο του εξανθήματος

Δεν υπάρχει ειδική εξέταση που να παρέχει επίσημη διάγνωση για το κριθαράκι στο μάτι. Ο οφθαλμίατρος θα το αναγνωρίσει αποκλειστικά από τα χαρακτηριστικά του συμπτώματα. Αν και μοιάζουν ως προς κάποια στοιχεία, το κριθαράκι στο μάτι και το χαλάζιο έχουν ορισμένα διακριτά χαρακτηριστικά:

– σε αντίθεση με το κριθαράκι στο μάτι, το χαλάζιο συνήθως δεν προκαλεί πόνο

– το χαλάζιο εμφανίζεται εσωτερικά στο βλέφαρο και όχι εξωτερικά

– το χαλάζιο εξελίσσεται με πιο αργό ρυθμό απ’ ότι το κριθαράκι και μπορεί να επιμείνει για αρκετούς μήνες

– το χαλάζιο μπορεί να είναι αρκετά μεγαλύτερο σε μέγεθος σε σύγκριση με το κριθαράκι

 

Comments are closed.