Τί είναι ο κερατόκωνος;
Πρόκειται για μια συνήθως αμφοτερόπλευρη εκφυλιστική νόσο, στην οποία παρατηρείται παθολογική λέπτυνση των ινών κολλαγόνου του κερατοειδή χιτώνα του οφθαλμού. Αυτό προκαλεί αστάθεια και αλλαγή του σχήματος του κερατοειδή (από σφαιρική σε κωνική μορφή).
Ένας κερατοκωνικός κερατοειδής μπορεί να έχει, πέρα από πολύ λεπτό πάχος και σημαντικά παραμορφωμένη πρόσθια αλλά και οπίσθια επιφάνεια.
Το πάχος του κερατοειδή χιτώνα μπορεί κεντρικά να μειωθεί, από το φυσιολογικό των 550 μικρών περίπου, σε λιγότερο των 300 μικρών.
Η παραμόρφωση αυτή χαρακτηρίζεται από μια μη ομαλή και σημαντικά αυξημένη κυρτότητα, κυρίως στην περιοχή του κώνου. Αυτό δημιουργεί πολύ μεγάλη μυωπία και σημαντικό ανώμαλο αστιγματισμό. Ένας τέτοιος κερατοειδής έχει ως αποτέλεσμα η διάθλαση του φωτός στον οφθαλμό να είναι ανώμαλη και το είδωλο να είναι πολύ ασαφές.
Τι προκαλεί τον Κερατόκωνο;
Η ακριβής αιτία του κερατόκωνου είναι άγνωστη. Υπάρχουν πολλές θεωρίες που βασίζονται στην έρευνα και τη σύνδεσή του με άλλες παθήσεις. Παρόλα αυτά, καμία θεωρία δεν εξηγεί τα πάντα και μπορεί να προκληθεί από έναν συνδυασμό πραγμάτων, με σημαντικότερη τη γενετική (οικογενειακή) προδιάθεση.
Ποια είναι τα συμπτώματα του Κερατόκωνου;
Οι ασθενείς με κερατόκωνο παρουσιάζουν συνήθως τα εξής συμπτώματα:
Η νόσος εξελίσσεται συνήθως με γοργούς ρυθμούς από τα 15-35 χρόνια και στη συνέχεια εξελίσσεται βραδέως. Ξεκινά, δηλαδή, γύρω στα 15 και η εξέλιξή της σταματά (‘παγώνει’) μετά περίπου την ηλικία των 45 ετών.
Συνήθως εμφανίζεται ως μυωπία που αλλάζει συνεχώς με αυξανόμενο αστιγματισμό. Αυτή η αρχική αλλαγή, ευαισθητοποιεί τον οφθαλμίατρο για τη διάγνωση. Κάθε οφθαλμός προσβάλλεται συνήθως σε διαφορετικό βαθμό. Με την εξέλιξη η όραση μπορεί να παραμορφωθεί, καθώς ο κερατοειδής γίνεται πιο κυρτός και ουλοποιείται.
Πως γίνεται η διάγνωση του Κερατόκωνου;
Ο Κερατόκωνος, ιδίως στα πρώτα στάδια μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνώσει και όλα τα παραπάνω συμπτώματα θα μπορούσε να σχετίζονται με άλλα προβλήματα στα μάτια. Η αναγνώριση των συμπτωμάτων δεν μπορεί να γίνει από εσάς.
Η διάγνωση του κερατόκωνου είναι μια ιατρική πράξη που απαιτεί άριστη επιστημονική επάρκεια, σημαντική κλινική εμπειρία, ιδιαίτερη προσοχή στη λεπτομερή εξέταση και σύγχρονο τεχνολογικά διαγνωστικό εξοπλισμό.
Εξετάσεις που θέτουν την διάγνωση του κερατόκωνου, είναι οι εξής:
Ο πιο εξελιγμένος έλεγχος του κερατοειδή γίνεται με ειδική τοπομετρική τρισδιάστατη απεικόνιση με το σύστημα Pentacam. Τα λεπτομερή αποτελέσματα των εξετάσεων αυτών, επεξεργασμένα με ειδικούς αλγόριθμους βοηθούν σε ένα πιο ολοκληρωμένο τρόπο διάγνωσης και παρακολούθησης της εξέλιξης του κερατόκωνου.
Πώς αντιμετωπίζεται ο Κερατόκωνος;
Η αντιμετώπιση του κερατόκωνου έχει ως στόχο, τη σταθεροποίηση της εξέλιξης του και την βελτίωση της όρασης.
Δεν υπάρχει φαρμακευτική αντιμετώπιση του κερατόκωνου.
Οι διαθέσιμες επεμβατικές τεχνικές που επιτυγχάνουν τη σταθεροποίηση του κερατόκωνου ( και χρησιμοποιούνται όταν παρουσιάζεται προοδευτική εξέλιξη ή παραμορφώνεται αρκετά η όραση και δεν μπορεί να βελτιωθεί με γυαλιά ή φακούς επαφής) είναι οι εξής :
Επεμβατική αντιμετώπιση
Οι διαθέσιμες επεμβατικές τεχνικές που επιτυγχάνουν τη σταθεροποίηση του κερατόκωνου (και χρησιμοποιούνται όταν παρουσιάζεται προοδευτική εξέλιξη ή παραμορφώνεται αρκετά η όραση και δεν μπορεί να βελτιωθεί με γυαλιά ή φακούς επαφής) είναι οι εξής :
Διασύνδεση κολλαγόνου (corneal cross linking).
Η δομική σταθερότητα του κερατοειδούς είναι υπεύθυνη για τις βιολογικές και μηχανικές του ιδιότητες. Στον κερατόκωνο, η ελλιπής σύνδεση των ινών κολλαγόνου μεταξύ τους, οδηγεί σε ένα μαλακό και ελαστικό κερατοειδή.
Με τη διασύνδεση κολλαγόνου (corneal cross linking) δημιουργούνται επιπλέον μοριακοί δεσμοί μεταξύ των ινών κολλαγόνου «σκληραίνοντας» τον κερατοειδή.
Η θεραπεία είναι ανώδυνη. Περιλαμβάνει την ενστάλαξη μιας φωτοσυνθετικής βιταμίνης Β2, της ριβοφλαβίνης, στον κερατοειδή και την ακτινοβόλησή του για 10-30 λεπτά, με υπεριώδη ακτινοβολία (UVA).
Κύριος στόχος είναι η σταθεροποίηση του κερατοειδούς, η ελαφρά υποστροφή του κώνου και δυνητικά η βελτίωση της όρασης.
Η μέθοδος αυτή μπορεί να συνδυάζει την διασύνδεση κολλαγόνου με επιφανειακή τοπογραφικά κατευθυνόμενη σμίλευση του κερατοειδούς με laser. Έχει ως στόχο την εξομάλυνση και την σταθεροποίηση του κερατόκωνου, μειώνοντας παράλληλα την μυωπία και τον αστιγματισμό, βελτιώνοντας έτσι την όραση (με γυαλιά, φακούς επαφής ή ακόμα και χωρίς οπτική διόρθωση).
Η θεραπεία είναι αρκετά απλή και ανώδυνη. Γίνεται με τοπική αναισθησία χωρίς να χρειαστεί νοσηλεία.
Μετά την επέμβαση ο ασθενής είναι ελεύθερος να κινηθεί όπως θέλει με ένα μαλακό φακό επαφής που έχει απλώς το ρόλο του επιδέσμου, και συνεχίζει τις δραστηριότητές του με τον οφθαλμό ανοιχτό. Υπάρχει κάποια μικρή ευαισθησία και πιθανός πόνος για τις πρώτες μία-δύο ημέρες. Την 3η περίπου ημέρα αφαιρείται ο προστατευτικός φακός επαφής και ο ασθενής μπορεί να επανέλθει φυσιολογικά, μετά από μία εβδομάδα, σε όλες του τις δραστηριότητες.
PiXL (Photorefractive intrastromal crosslinking).
Διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας, και αστιγματισμού με ενδοστρωματική διασύνδεση κολλαγόνου, χωρίς τη χρήση laser ή αφαίρεση επιθηλίου.
Κερατοπλαστική (μεταμόσχευση κερατοειδούς).
Η μεταμόσχευση κερατοειδούς (κερατοπλαστική) θεωρείται μια από τις πιο συχνές και επιτυχείς επεμβάσεις μεταμόσχευσης.
Κατά την επέμβαση, τμήμα του παθολογικού κερατοειδούς αντικαθίσταται από τμήμα υγιούς κερατοειδούς – δότη (το μόσχευμα προέρχεται από μια τράπεζα μοσχευμάτων οφθαλμού) με σκοπό την αντικατάσταση του πολύ ‘κυρτού’ κώνου.
Μετεγχειρητικά προκαλείται ιατρογενής αστιγματισμός, ο οποίος όμως, μπορεί να διορθωθεί με επέμβαση laser σε δεύτερο χρόνο (τουλάχιστον 12 μήνες από την επέμβαση).
Στρωματική Μεταμόσχευση Κερατοειδούς (DEEP ANTERIOR LAMELLAR KERATOPLASTY).
Στη μέθοδο αυτή επεμβαίνουμε, με εξαιρετική ακρίβεια στο ανώτερο στρώμα του κερατοειδούς δότη. Στη συνέχεια το μόσχευμα μερικού πάχους τοποθετείται πάνω στον κερατοειδή του ασθενή.
Αυτή η διεργασία μπορεί να συνδυαστεί με διασύνδεση κολλαγόνου, το οποίο εφαρμόζεται και στους δύο κερατοειδείς, με στόχο τη μέγιστη σταθεροποίησή τους.
Οι τεχνικές στρωματικής μεταμόσχευσης εφαρμόζονται στον κερατόκωνο όταν η ασθένεια δεν έχει επηρεάσει όλα τα στρώματα του κερατοειδούς και το ενδοθήλιο του ασθενή είναι σε εξαιρετικά υγιή κατάσταση.
Τι μπορείτε να κάνετε αν είστε υπό θεραπεία για Κερατόκωνο;
Οι άνθρωποι αντιδρούν διαφορετικά στην είδηση ότι έχουν κερατόκωνο (KCN). Η έλλειψη γνώσης συχνά δημιουργεί φόβο, έτσι προσπαθήσετε να:
Ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος Γκουντής Χριστόφορος ΜD συνεργάζεται με την υπερσύγχρονη κλινική «ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ» όπου έχουν πραγματοποιηθεί πάρα πολλές επεμάβσεις για κερατόκωνο.
Για να ενημερωθείτε μπορείτε να κλείσετε ραντεβού στo τηλέφωνο 210.97.35.318
Ιατρείο: Λεωφόρος Ανδρέα Παπανδρέου 32 , ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, ΑΤΤΙΚΗ
[email protected]