Laser μυωπίας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
15 Σεπτεμβρίου 2016
Υπάρχουν κίνδυνοι μετά το LASER μυωπίας;
23 Σεπτεμβρίου 2016
Όλα

Κερατόκωνος, διάγνωση και θεραπεία

Τι είναι κερατόκωνος;

Είναι μια ασθένεια του ματιού, όπου ο κερατοειδής, γίνεται αδύνατος, ακολουθεί προοδευτική λέπτυνση, η οποία εξελίσσεται σταδιακά. Ο κερατοειδής προς τα εμπρός, γίνεται σε σχήμα κώνου. Αυτό προκαλεί παραμόρφωση και θόλωση της εικόνας. Συνήθως αυτή η ασθένεια είναι και στα δύο μάτια, αν και η σοβαρότητα μπορεί να ποικίλει μεταξύ των δύο ματιών. Ο κερατόκωνος προσβάλλει περίπου 1 στα 7000 άτομα. Η αιτία δεν είναι γνωστή αν και η γενετική προδιάθεση μπορεί να υπάρχει.

Ποια είναι τα συμπτώματα του κερατόκωνου;

Μπορεί να εμφανίζεται ως συχνή αλλαγή στα γυαλιά. Όταν η νόσος εξελίσσεται, η όραση επιδεινώνεται και δεν μπορεί να βελτιωθεί πλέον με γυαλιά. Επίσης προκαλεί παραμόρφωση της όρασης με πολλαπλές εικόνες, και ευαισθησία στο φως.

Ποια είναι η θεραπεία για τον κερατόκωνο;

Οι φακοί επαφής κάνουν μόνο για την αρχική φάση της ασθένειας. Σε προχωρημένους κερατόκωνους ο φακοί επαφής δεν μπορούν να βελτιώσουν την όραση ούτε να σταματήσουν την εξέλιξή τους.

Η μέθοδος αυτή συνδυάζει την διασύνδεση κολλαγόνου με επιφανειακή τοπογραφικά κατευθυνόμενη σμίλευση του κερατοειδούς με laser. Έχει ως στόχο την εξομάλυνση και την σταθεροποίηση του κερατόκωνου, μειώνοντας παράλληλα την μυωπία και τον αστιγματισμό, βελτιώνοντας έτσι την όραση (με γυαλιά, φακούς επαφής ή ακόμα και χωρίς οπτική διόρθωση).

Σήμερα, αποτελεί μια διεθνώς αναγνωρισμένη τεχνική, με πλήθος δημοσιεύσεων  σε διεθνή περιοδικά και παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια. Η θεραπεία είναι αρκετά απλή και ανώδυνη. Γίνεται με τοπική αναισθησία χωρίς να χρει­αστεί νοσηλεία.

Μετά την επέμ­βαση ο ασθενής είναι ελεύθερος να κινηθεί όπως θέλει με ένα μα­λακό φακό επαφής που έχει απλώς το ρόλο του επι­δέσμου για 3 ημέρες, και συνεχίζει τις δραστηριότητές του με τον οφθαλμό ανοιχτό. Υπάρχει κάποια μικρή ευαισθησία  για τις πρώτες μία-δύο ημέρες. Την 3η περίπου ημέρα αφαιρείται ο προστατευτικός φακός επαφής και ο ασθενής μπορεί να επα­νέλθει φυσιολογικά, μετά από μία εβδομάδα, σε όλες του τις δραστηριότητες.

Η διασύνδεση κολλαγόνου είναι η μόνη θεραπεία για να σταματήσει την εξέλιξη του κερατόκωνου. Βασίζεται στην υπεριώδη Α (UVA, 365 nm) και την ριβοφλαβίνη. Αυτά αλλάζουν τις βιομηχανικές ιδιότητες του κερατοειδούς, αυξάνοντας την αντοχή του κατά σχεδόν 300%. Αυτή η αύξηση της αντοχής του κερατοειδούς έχει δείξει να σταματάει την εξέλιξη του κερατόκωνου σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αντιστρέψει τις αλλαγές που συμβαίνουν στον κερατόκωνο κατά 20 έως 30 τοις εκατό.

Στο Οφθαλμολογικό μας κέντρο για την αντιμετώπιση του κερατoκώνου χρησιμοποιείται το πιο εξελιγμένο μηχάνημα AVEDRO που ολοκληρώνει τη θεραπεία σε 3 λεπτά αντί για 30 που χρειάζεται η παλαιότερη μέθοδος.

Το AVEDRO είναι το πιο εξελιγμένο σύστημα για τη διασύνδεση κολλαγόνου του κερατοειδούς (Cross-Linking) και έχει μειώσει το χρόνο της θεραπείας. Η διαδικασία αυτή επιτυγχάνεται με τη χρήση υψηλότερης απόδοσης ισχύος, με αύξηση της ενέργειας UV-A και μείωση του χρόνου έκθεσης στο λιγότερο δυνατό χρόνο, μόλις 3 λεπτά.

Γίνεται στο χώρο μας εύκολα και ανώδυνα. Με τη θεραπεία αυτή ο κερατοειδής γίνεται λιγότερο ελαστικός με αποτέλεσμα τη σταθεροποίηση του κερατοκώνου και σε κάποιες περιπτώσεις τη βελτίωση της όρασης του ασθενή.

Με τη μέθοδο αυτή, μπορούμε να αποφύγουμε την εξελικτική διαδικασία αυτών των παθολογικών καταστάσεων που εάν αφεθούν ενδέχεται να οδηγήσουν στην ανάγκη για μεταμόσχευση του κερατοειδούς.

Μια νέα θεραπεία της νόσου και μάλιστα μη παρεμβατική φαίνεται σήμερα να κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος και να γίνεται αποδεκτή από την παγκόσμια οφθαλμολογική κοινότητα γιατί καθώς φαίνεται σταθεροποιεί τη δομή του κερατοειδούς και τελικά ελαττώνει την πτώση της όρασης. Οι ενδοκερατικοί δακτύλιοι είναι πολύ μικρά και λεπτά ενθέματα τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν στη διαθλαστική χειρουργική, αλλά πρόσφατα χρησιμοποιήθηκαν και για την αντιμετώπιση του κερατόκωνου. Η επέμβαση της ένθεσης των ενδοστρωματικών δακτυλίων γίνεται με τοπική αναισθησία, με τη χρήση του Femtosecond Laser και διαρκεί περίπου 5 λεπτά. Με την τοποθέτηση τους ομαλοποιείται η επιφάνεια του κερατοειδούς, βελτιώνοντας την όραση διορθωμένης με τα γυαλιά. Τα αποτελέσματα στην όραση είναι αντιληπτά σε λιγότερο από 24 ώρες μετά την επέμβαση.

Πρόκειται για μικροσκοπικά ενθέματα από πλαστικό υλικό που τοποθετούνται με μικροχειρουργική επέμβαση  μέσα στον κερατοειδή χιτώνα αλλά εκτός της κοιλότητας του οφθαλμού. Η ένθεση τους γίνεται στην περιφέρεια του κερατοειδούς και εκτός της οπτικής ζώνης του κερατοειδούς. Με την εισαγωγή τους πετυχαίνουμε την μηχανική ενίσχυση και την αύξηση της τάσης των ινιδίων του κολλαγόνου του στρώματος του κερατοειδή. Με τον τρόπο αυτό βελτιώνεται η ομαλότητα του κερατοειδούς και αντίστοιχα η όραση του ασθενούς. Συνήθως παρά την βελτίωση ο ασθενής χρειάζεται να συνεχίσει να κάνει χρήση γυαλιών όρασης.

 

Τι είναι η διασύνδεση κολλαγόνου ή collagen cross linking;

Η διασύνδεση κολλαγόνου είναι μια μη χειρουργική θεραπεία για τον κερατόκωνο, που χρησιμοποιεί μια ουσία που ονομάζεται ριβοφλαβίνη και υπεριώδη ακτινοβολία (UVA, 365nm). Σε εκτεταμένες πειραματικές μελέτες, οι ερευνητές έδειξαν μια σημαντική αύξηση της αντίστασης του κερατοειδούς στην ασθένεια.

Ποιος είναι ο κατάλληλος υποψήφιος για διασύνδεση κολλαγόνου στον κερατόκωνο;

Ασθενείς με κερατόκωνο που εξελίσσεται τοπογραφικά.

Ελάχιστο πάχος του κερατοειδούς από 400 microns

Οι μέγιστες καμπύλοτητες να είναι <60 D

Καμία άλλη ασθένεια του κερατοειδούς

Οι ασθενείς να είναι ηλικίας άνω των 16 ετών

Πώς γίνεται η θεραπεία;

Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία με οφθαλμικές σταγόνες. Το επιφανειακό επιθήλιο του κερατοειδούς απομακρύνεται, και τοποθετούμε την Ριβοφλαβίνη σε οφθαλμικές σταγόνες για λίγα λεπτά πάνω στον κερατοειδή. Το μάτι στη συνέχεια εκτίθεται στην UVΑ για λίγα λεπτά. Μετά τη θεραπεία, εφαρμόζεται και ένας φακός επαφής για την καλύτερη επούλωση του κερατοειδούς. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για νοσηλεία μετά τη θεραπεία. Ωστόσο, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε κολλύρια και να ξεκουραστεί για 2-3 ημέρες.

Πότε μπορώ να επιστρέψω στην εργασία μου;

Η όρασή σας θα παραμείνει θολή για 2-3 ημέρες μετά τη θεραπεία. Έτσι, μπορείτε να εργαστείτε μετά από 3 ημέρες.

Πότε θα βελτιωθεί την όραση μου μετά την επέμβαση;

Η όρασή σας θα αρχίσει να βελτιώνεται σταδιακά μετά από ένα μήνα. Οι αλλαγές αυτές συνεχίζουν ακόμη μέχρι και ένα έτος μετά τη θεραπεία.

 

Ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος Γκουντής Χριστόφορος ΜD συνεργάζεται με την υπερσύγχρονη κλινική «ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ» όπου έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 90.000 επεμβάσεις laser. Χρησιμοποιούνται οι μέθοδοι Femtosecond Laser με LDV-Z4 (LASIK με δημιουργία κρημνού –flap- χωρίς λεπίδα) και Transepithelial PRK με το SCHWIND AMARIS 750S.

Για να ενημερωθείτε μπορείτε να κλείσετε ραντεβού στο τηλέφωνο 210.97.35.318

Χριστόφορος Γκουντής MD
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Ιατρείο: Λεωφόρος Ανδρέα Παπανδρέου 32 , ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, ΑΤΤΙΚΗ
[email protected]
www.cgoudis.gr

Comments are closed.