Καταρράκτης ματιών. Σύγχρονη αντιμετώπιση.

Σύγκριση τεχνικών LASER για την διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού
7 Ιουνίου 2016
Μύθοι για το laser μυωπίας
19 Αυγούστου 2016
Όλα

Καταρράκτης ματιών. Σύγχρονη αντιμετώπιση.

Καταρράκτης είναι η θόλωση του φυσικού φακού του ματιού. Η όραση ελαττώνεται και γίνεται θαμπή επειδή το φως δεν μπορεί να περάσει διαμέσου του θολωμένου φακού στο πίσω μέρος του ματιού. Μπορεί να δημιουργηθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά συνήθως εμφανίζεται στις μεγάλες ηλικίες. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί από τραύμα στο μάτι, διάφορα φάρμακα, παρατεταμένη φλεγμονή ή διάφορες ασθένειες, όπως ο διαβήτης. Σήμερα, έχομε στα χέρια μας την τελευταία τεχνολογία της μικρής τομής στην εγχείρηση του καταρράκτη με πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα.
 
 • Η τομή στον κερατοειδή του ματιού είναι μικρότερη από 1,8 χιλιοστά
 • Ελάχιστο χειρουργικό τραύμα στο μάτι, με αποτέλεσμα πιο γρήγορη επούλωση
 • Εξάλειψη της πιθανότητας εμφάνισης χειρουργικού αστιγματισμού.
 • Επιτρέπει την εφαρμογή ασφαιρικού ενδοφακού νέας τεχνολογίας για καλύτερη ποιότητα όρασης.

Σκοπός της εγχείρησης είναι να αντικατασταθεί ο θολωμένος φακός- ο καταρράκτης – με έναν τεχνητό φακό μέσα στο μάτι, ώστε να βλέπετε καλύτερα.

 

Γιατί δεν πρέπει να φοβάστε

 • Ο κύριος λόγος της εγχείρησης καταρράκτη είναι η βελτίωση της όρασης και της ποιότητας ζωής του ασθενούς. Αν είστε ευχαριστημένοι με την όραση σας όταν φοράτε τα γυαλιά σας, καλό θα ήταν να συζητήσετε με τον γιατρό σας.
 • Αν δεν αφαιρέσετε τον καταρράκτη σας η όραση σας θα παραμείνει η ίδια η και θα χειροτερέψει. Πιθανή αναμονή θα έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της οπτικής οξύτητας. Η εγχείρηση θα γίνει πιο δύσκολη εάν η οπτική σας οξύτητα πέσει στο επίπεδο που να αντιλαμβάνεστε μόνο το φως.
 • Περίπου 95 % των ασθενών έχουν καλύτερη όραση μετά την εγχείρηση, εκτός και αν έχουν προϋπάρχοντα προβλήματα, όπως διαβήτη, γλαύκωμα, γεροντική εκφύλιση της ώχρας η άλλη πάθηση του κερατοειδή ή του αμφιβληστροειδή.

Τι είδους αναισθησία θα μου δοθεί

Η αναισθησία που χρησιμοποιείται για την εγχείρηση καταρράκτη είναι τοπική και σπανίως γενική.

 • Η τοπική αναισθησία γίνεται από οφθαλμίατρο και οδηγεί σε μούδιασμα και αναισθησία μόνο του ματιού και γίνεται είτε με σταγόνες σαν και αυτές που χρησιμοποιούνται στα εξωτερικά ιατρεία για μέτρηση της πίεσης του ματιού ή με ένεση γύρω από το μάτι.
 • Η γενική αναισθησία δίνεται από ειδικευμένο αναισθησιολόγο, εάν κριθεί αναγκαία για κάποιο περιστατικό.

Πριν από την εγχείρηση θα σας δοθεί η δυνατότητα να συζητήσετε το είδος της αναισθησίας με τον οφθαλμίατρο που σας εξέτασε. Πάντα στο χειρουργείο υπάρχει αναισθησιολόγος για κάλυψη σε περίπτωση οποιασδήποτε επιπλοκής.

 • Πριν από τη επέμβαση θα σας ενσταλάξουν αναισθητικά και μυδριατικά κολλύρια για να μεγαλώσει η κόρη του ματιού σας, γεγονός απαραίτητο για την εγχείρηση. Η όραση σας θα θολώσει και το μάτι σας θα μουδιάσει. Μην ανησυχήσετε όμως, καθώς είναι φυσιολογικό.
 • Κατά την διάρκεια της εγχείρησης θα πρέπει να ξαπλώσετε ανάσκελα και να μην κινείτε το κεφάλι σας. Η εγχείρηση διαρκεί συνήθως 20 λεπτά, ίσως και λίγο περισσότερο.
 • Η συνηθισμένη μέθοδος αφαίρεσης του καταρράκτη γίνεται με υπερήχους και ονομάζεται φακοθρυψία.
 • Ο χειρουργός μέσα από μια μικρή τομή κατακερματίζει και αναρροφά τον φακό.

Σήμερα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη νέα τεχνολογία με τομή 1.8mm εφαρμόζοντας την τεχνική της φακοθρυψίας. Δια μέσου αυτής της τομής στον κερατοειδή αφαιρείται προσεκτικά ο καταρράκτης (ο θολωμένος φακός). Ένας νέος μόνιμος τεχνητός φακός νέας τεχνολογίας τοποθετείται αντικαθιστώντας μόνιμα τον φακό που έχει αφαιρεθεί. Δεν χρειάζεται να γίνουν ραφές στη μικροσκοπική τομή που γίνεται γιατί κλείνει από μόνη της. Η εγχείρηση γίνεται χρησιμοποιώντας τοπική αναισθησία με σταγόνες στο μάτι.
Μετά την εγχείριση θα αρχίσετε σιγά-σιγά να επανέρχεστε στη φυσιολογική σας ζωή. Αποφεύγετε το κολύμπι και το λούσιμο μαλλιών για 2-3  μέρες.

Για να ενημερωθείτε μπορείτε να κλείσετε ραντεβού στo τηλέφωνo 210.97.35.318
Χριστόφορος Γκουντής MD
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Ιατρείο: Λεωφόρος Ανδρέα Παπανδρέου 32 , ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, ΑΤΤΙΚΗ
[email protected]

Comments are closed.