Θεραπεία με Laser στα μάτια: Ποια είναι τα προβλήματα;

Τι είναι ο αστιγματισμός;
4 Νοεμβρίου 2015
Laser Mυωπίας ή Φακοί επαφής;
16 Νοεμβρίου 2015
Όλα

Θεραπεία με Laser στα μάτια: Ποια είναι τα προβλήματα;

Η θεραπεία με τη χρήση λέιζερ για τις διαθλαστικές ανωμαλίες της όρασης όπως για παράδειγμα η μυωπία, γίνεται όλο και περισσότερο δημοφιλής.

Το γεγονός ότι ο ασθενής μετά από μια επέμβαση με λέιζερ, μπορεί να μη χρειάζεται τα γυάλια ή φακούς επαφής, είναι ένα σοβαρό πλεονέκτημα.

Η διάρκεια της επέμβασης αυτής είναι πολύ σύντομη και η όραση επανέρχεται σχεδόν αμέσως με το Lasik και σε 2 εβδομάδες με το PRK.

Οι θεραπείες με λέιζερ είναι κατά γενικό κανόνα ασφαλείς. Υπάρχουν όμως ορισμένες επιπλοκές που πιθανόν να παρουσιαστούν. Είναι σημαντικό οι ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε μια τέτοια θεραπεία να είναι πλήρως ενήμεροι για τους πιθανούς κινδύνους.

Επιπρόσθετα αποδεικνύεται ότι ένα από τα κυριότερα προβλήματα που συνοδεύει τις θεραπείες αυτές, είναι το γεγονός ότι οι ασθενείς αναμένουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που τελικά στην πραγματικότητα συμβαίνουν.

Η μη πλήρωση των προσδοκιών των ασθενών μετά από μια επέμβαση με λέιζερ, είναι πηγή απογοήτευσης όπως επίσης και προβλημάτων ή έντασης με το γιατρό τους.

Για τους λόγους αυτούς, είναι απαραίτητο ο γιατρός προτού προχωρήσει σε μια θεραπεία με λέιζερ, να αφιερώσει αρκετό χρόνο για να ενημερώσει λεπτομερώς και διεξοδικά τον ασθενή για τους κινδύνους και τις προσδοκίες που μπορεί να έχει από τη συγκεκριμένη θεραπεία.

Ο γιατρός στη διεξοδική ανάλυση που θα κάνει για το συγκεκριμένο περιστατικό, θα εξετάσει κατά πόσο υπάρχουν αντενδείξεις για τη θεραπεία αυτή. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες δεν είναι ορθό να γίνεται μια τέτοια θεραπεία.

Οι ασθενείς με καταρράκτη, γλαύκωμα, σοβαρές ανωμαλίες του κερατοειδούς χιτώνα, διαβήτη ή με προβλήματα στο ανοσοποιητικό του οργανισμού δεν είναι καλοί υποψήφιοι για επέμβαση με λέιζερ.

Ασθενείς με χρόνιες παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, οι γυναίκες που εγκυμονούν ή θηλάζουν είναι προτιμότερο να μην υποβάλλονται στις θεραπείες αυτές.

Δεν είναι ορθό να γίνεται επέμβαση με λέιζερ σε έφηβους κάτω των 18 ετών διότι το πρόβλημα όρασής τους όπως για παράδειγμα η μυωπία τους, πιθανόν ακόμη να μην έχει σταθεροποιηθεί.

Την τελική απόφαση θα την πάρει ο ασθενής μαζί με τον γιατρό του ο οποίος πρέπει να του προσφέρει όλη την αναγκαία πληροφόρηση και τη δική του εμπειρία.

Για να ενημερωθείτε μπορείτε να κλείσετε ραντεβού στα τηλέφωνα 2109735318 κιν 6942427744

 Ιατρείο Λεωφόρος Ανδρέα Παπανδρέου 32 Ηλιούπολη

 Χριστόφορος Γκουντής MD

 Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Comments are closed.