Η μυωπία όπου ο κερατοειδής είναι πολύ κυρτός με συνέπεια να μεγαλώνει η απόσταση ανάμεσα στον κερατοειδή και τον αμφιβληστροειδή.
Η υπερμετρωπία, όπου ο κερατοειδής είναι πολύ επίπεδος με αποτέλεσμα να μικραίνει η απόσταση ανάμεσα στον κερατοειδή και τον αμφιβληστροειδή.
Ο αστιγματισμός, όπου ο κερατοειδής δεν έχει στρογγυλό σχήμα αλλά επίμηκες, κάνοντας τόσο τα κοντινά, όσο και τα μακρινά αντικείμενα να φαίνονται παραμορφωμένα.
Σμιλεύει τον κερατοειδή με τελικό στόχο έναν καλύτερα διαμορφωμένο κερατοειδή που επιτρέπει στο φως να εστιάζεται με ακρίβεια επάνω στον αμφιβληστροειδή. Τα τεχνολογικά και λειτουργικά προσόντα της τεχνολογίας αυτής είναι εξίσου σημαντικά με την σοβαρότητα και εμπειρία του ιατρού που ασχολείται με τις μετρήσεις και την διόρθωση.
Ο υποψήφιος που θέλει να απαλλαγεί από την εξάρτησή του από τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής. Όμως δεν θα πρέπει να πάσχει από κάποια οφθαλμολογική νόσο, όπως κερατόκωνος. Επίσης θα πρέπει να έχει ενημερωθεί για τυχόν επιπλοκές της επέμβασης, όπως λοίμωξη ή οίδημα, μείωση της όρασης στο χειρουργημένο μάτι, οι οποίες όμως είναι πολύ σπάνιες.
Tα femtosecond laser, με εξατομικευμένη σμίλευση για κάθε άτομο και το Transepithelial PRK είναι οι τελευταίες εξέλιξεις.
Αρχικά είναι απαραίτητο το ιστορικό υγείας του ασθενούς (παθήσεις, φάρμακα, αλλεργίες κλπ). Μετά από έναν πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο και λεπτομερείς μετρήσεις, υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία για να γίνει η επέμβαση. Η απόφαση πρέπει πάντα να λαμβάνεται με συζήτηση με τον οφθαλμίατρο που γνωρίζει καλά το ιστορικό του ασθενούς.
Την προγραμματισμένη ημέρα της επέμβασης, ο ασθενής προαιρετικά λαμβάνει ένα καταπραϋντικό χάπι και ξαπλώνει στην κλίνη του laser, όπου του δίνονται σταγόνες τοπικής αναισθησίας στα μάτια ώστε να μην αισθάνεται παρά μόνο μια ελαφρά πίεση κατά την διάρκεια της επέμβασης. Ακολουθεί καθαρισμός των βλεφαρίδων και στερέωσή τους με ειδικό αποστειρωμένο αυτοκόλλητο και με ένα ειδικό εργαλείο κρατάμε το μάτι ανοιχτό (το άλλο μάτι είναι καλυμμένο). Με τη βοήθεια του laser διορθώνουμε το διαθλαστικό σφάλμα και όλη η διαδικασία διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα. Στο σύνολο η διαδιακασία είναι 4-5 λεπτά για κάθε οφθαλμό.
Όχι, ο ασθενής νιώθει μια ελαφρά πίεση και την αίσθηση κρύου υγρού στα μάτια.
Από τις πρώτες ώρες μετά την επέμβαση η όραση είναι εμφανώς βελτιωμένη. Μέσα σε μια βδομάδα για το Lasik και 2 εβδομάδες για το PRK η ζωή χωρίς γυαλιά ή και φακούς επαφής γίνεται πραγματικότητα.
Καταρχήν θα του δοθεί αγωγή με κολλύρια που θα πρέπει να παίρνει ο ασθενής από τις πρώτες μετεγχειρητικές ώρες και για μια εβδομάδα. Την ημέρα της επέμβασης ο ασθενής θα ήταν προτιμότερο να ξεκουραστεί και να αποφύγει από δραστηριότητες όπως υπολογιστής, τηλεόραση. Την επομένη της επέμβασης θα πρέπει να κάνει την πρώτη μετεγχειρητική επίσκεψη στον ιατρό.
Σε ορισμένους ασθενείς με υψηλό βαθμό διαθλαστικού προβλήματος μπορεί να κριθεί απαραίτητη η επανάληψη μέρους της διαδικασίας για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Αυτή πραγματοποιείται συνήθως δύο μήνες μετά την αρχική επέμβαση όπου όλες οι μετρήσεις επαναλαμβάνονται, όπως και πριν την επέμβαση.