«‘Ενα στα πέντε παιδιά ηλικίας 5 ετών πάσχει από κάποια οφθαλμολογική πάθηση»

Χειρουργική διόρθωση της πρεσβυωπίας
17 Ιουνίου 2015
1 στους 1.000 χρήστες φακών επαφής εκδηλώνουν ανά δεκαετία σοβαρή επιπλοκή που θέτει σε κίνδυνο την όραση.
25 Ιουνίου 2015
Όλα

«‘Ενα στα πέντε παιδιά ηλικίας 5 ετών πάσχει από κάποια οφθαλμολογική πάθηση»

«‘Ενα στα πέντε παιδιά ηλικίας 5 ετών πάσχει από κάποια οφθαλμολογική πάθηση» 

«το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν»

Η έγκαιρη ανίχνευση των προβλημάτων όρασης στα παιδιά είναι θεμελιώδης για να βεβαιωθείτε ότι  θα έχουν την σωστή όραση που χρειάζονται για να πάνε καλά στο σχολείο, στον αθλητισμό και σε άλλες δραστηριότητες.

Η όραση είναι αναμφισβήτητα η πιο σημαντική από τις πέντε αισθήσεις. Διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο σε όλη την παιδική ηλικία αλλά και μετά από αυτή. Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί λένε ότι το 80 % από αυτό που τα παιδιά μαθαίνουν στο σχολείο προέρχεται από την σωστή όραση.

Από την παιδική ηλικία υπάρχουν σημαντικοί σταθμοί στην ανάπτυξη της όρασης του παιδιού σας. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της ζωής, ένα μωρό μπορεί να εστιάσει μόνο τα κοντινά αντικείμενα. Αυτά τα αντικείμενα θα τα βλέπει καλά μόνο εάν υπάρχει υψηλή αντίθεση χρωμάτων, όπως μαύρο, λευκό και κόκκινο.

Αλλά από την ηλικία των 6 μηνών, η οπτική οξύτητα του παιδιού σας θα πρέπει να είναι πολύ πιο έντονη, με καλύτερη αντίληψη χρωμάτων και με καλύτερες δεξιότητες στην κίνηση των ματιών και στο συντονισμό χεριού-ματιού.

Για να βεβαιωθείτε ότι τα μάτια του παιδιού σας λειτουργούν σωστά και εργάζονται μαζί ως ομάδα κατά τα πρώτα πολύ σημαντικά χρόνια της διαμόρφωσης της όρασης, το χρονοδιάγραμμα του για την πρώτη εξέταση των ματιών αλλά και για τις μεταγενέστερες εξετάσεις  τις καθορίζει ο οφθαλμίατρος σας. Ο οφθαλμολογικός έλεγχος συστήνεται να γίνεται στις ακόλουθες ηλικίες:

  • Αμέσως μετά την γέννηση
  • Σε ηλικία 6 – 12 μηνών
  • Σε ηλικία 3 – 3½ ετών
  • Σε ηλικία 5 ετών
  • Με την έναρξη της σχολικής ηλικίας μία φορά ετησίως.

Προχωρώντας στα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας ετών, οι γονείς αντιμετωπίζουν μια νέα σειρά από προβλήματα:

  • Τι εξετάσεις πρέπει να έχει μία πλήρη οφθαλμολογική εξέταση των παιδιών;
  • Τι θα συμβεί αν το παιδί μου χρειάζεται μία διόρθωση της όρασης;
  • Η όραση του θα επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου, ή θα βελτιωθεί;
  • Τι είδους γυαλιά θα πρέπει να φορά το παιδί μου;
  • Τι και αν το παιδί δεν θέλει να φορέσει τα γυαλιά του;
  • Μπορεί να φορέσει φακούς επαφής;
  • Είναι δυνατόν το παιδί μου έχει μια μαθησιακή δυσκολία εαν παρουσιάζει πρόβλημα όρασης;
  • Πρέπει να ανησυχώ για το πώς η χρήση του υπολογιστή επηρεάζει τα μάτια του;
    Οι γονείς των παιδιών της σχολικής ηλικίας θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι σχετικά με τις επιλογές διόρθωσης της όρασης, όπως η χρήση φακών επαφής αντί για γυαλιά για τον έλεγχο της μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού και για την χρήση προστατευτικών γυαλιών όταν κάνουν σπορ. Είναι επίσης πάρα πολύ σημαντικό τα παιδιά να φορούν γυαλιά ηλίου ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Φροντίστε για την προληπτική οφθαλμολογική εξέταση του παιδιού σας, γνωρίζοντας ότι σχεδόν ένα στα πέντε παιδιά ηλικίας 5 ετών πάσχει από κάποια οφθαλμολογική πάθηση,  έτσι καταλαβαίνουμε πόσο απαραίτητη είναι η τυπική διαδικασία του οφθαλμολογικού ελέγχου που επιβάλλει η ελληνική πολιτεία σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες. Εξάλλου, και η αμερικάνικη ακαδημία οφθαλμολογίας (AAO) αλλά και η αμερικάνικη ακαδημία παιδιατρικής (AAP) προτείνουν να γίνεται ο οφθαλμολογικός έλεγχος.

Σαν γονείς να θυμάστε: Η ηλικία του 1 έτους είναι η καταλληλότερη για την πρώτη εξέταση. Για όσα παιδιά έχουν περάσει αυτή την ηλικία, μία εξέταση στην ηλικία μεταξύ 3 – 4 χρονών θα αποτρέψει μία μόνιμη απώλεια όρασης  στον μέλλοντα ενήλικα.

 

 

 

 

Comments are closed.