«Είμαι πάνω από 45 ετών, μπορώ να κάνω επέμβαση και να μην φοράω γυαλιά;»

Γιατρέ γιατί νιώθω τα μάτια μου κουρασμένα;
25 Αυγούστου 2017
ΠΟΙΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ ΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ LASER; ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ;
27 Οκτωβρίου 2018
Όλα

«Είμαι πάνω από 45 ετών, μπορώ να κάνω επέμβαση και να μην φοράω γυαλιά;»

Διαθλαστικές ανωμαλίες όπως η μυωπία, ο αστιγματισμός, η υπερμετρωπία και η πρεσβυωπία μπορούν πλέον να διορθωθούν, ακόμη και όταν συνυπάρχουν όλες μαζί, μόνο με μία επέμβαση. Ακόμη, αν παράλληλα υπάρχει και καταρράκτης ή δεν υπάρχει καταρράκτης μπορεί να θεραπευτεί και αυτός με την ίδια επέμβαση. Πρόκειται για την διαθλαστική αφαίρεση του κρυσταλλοειδούς φακού (επέμβαση καταρράκτη) και την αντικατάστασή του με ενδοφακό χωρίς κάποιος να έχει ακόμα καταρράκτη. 

Ο καταρράκτης τι σχέση έχει με την διαθλαστική χειρουργική (laser)?

Δύο φακούς έχει ο οφθαλμός, τον κερατοειδή μπροστά και τον κρυσταλλικό πιο μέσα. Αντί να επέμβουμε στον κερατοειδή με το laser (το κάνουμε σε ηλικίες συνήθως κάτω από 45 ετών), μπορούμε να επιλέξουμε την ισχύ του φακού που τοποθετούμε στην θέση του κρυσταλλικού φακού κατά την επέμβαση του καταρράκτη, ώστε να μην έχουμε μυωπία ή υπερμετρωπία (το κάνουμε σε ηλικίες άνω των 45 ετών). Μπορούμε επίσης να τοποθετήσουμε φακό για να διορθώσουμε και τον αστιγματισμό (τορικό), ή, με συμβιβασμούς στην μακρινή όραση, την πρεσβυωπία (πολυεστιακού ενδοφακοί ή monovision – ένα μάτι για μακριά ένα για κοντά).

Η συγκεκριμένη τεχνική της διαθλαστικής αφαίρεσης του κρυσταλλοειδούς φακού αποτελεί τη σύγχρονη τάση στην οφθαλμολογία, κυρίως στην Αμερική και τον τελευταίο καιρό και στην Ευρώπη. Με την τεχνική αυτή αφαιρείται ο κρυσταλλοειδής φακός και αντικαθίσταται με έναν τεχνητό ενδοφακό σε ηλικιες άνω των 45-50, είτε έχει καποιος έστω και λιγο καταρράκτη είτε δεν έχει, που έχει σκοπό να διορθώσει διαθλαστικές ανωμαλίες όπως η μυωπία, υπερμετρωπία, πρεσβυωπία και ο αστιγματισμός. Για τη διόρθωση αυτών των διαθλαστικών ανωμαλιών χρησιμοποιείται ένας μονοεστιακός (βλέπει κάποιος καλά μακριά χωρίς γυαλιά)  ή τορικό (διόρθωση και αστιγματισμού) ενδοφακό. Αν υπάρχει και πρεσβυωπία μπορεί να διορθωθεί με τη χρήση τριεστιακού ενδοφακού στους κατάλληλους ασθενείς.

Στην περίπτωση που πέρα από τις διαθλαστικές ανωμαλίες υπάρχει και καταρράκτης μπορεί να θεραπευτεί και αυτός, γιατί, ούτως ή άλλως, η θεραπεία του καταρράκτη γίνεται με την ίδια τεχνική και την αντικατάσταση του κρυσταλλοειδούς φακού με ενδοφακό.

Οι επεμβάσεις καταρράκτη πλέον θεωρούνται κι αυτές διαθλαστικές. Τα παλιά χρόνια για να βγει ο καταρράκτης απαιτείτο μεγάλη τομή, με πολλά ράμματα. Η αποκατάσταση της όρασης ήταν βραδεία και οι πιθανές επιπλοκές περισσότερες. Εξ ου και είχε επικρατήσει η έννοια του «ώριμου» καταρράκτη, αφού αν δεν ήταν ώριμος η όραση μετά την επέμβαση θα ήταν αρχικά χειρότερη απ’ό,τι πριν! Τώρα πια και η τομή είναι μικρή (δύο των 1.4mm ή μία των 1,8 – 2.5mm περίπου) και η όραση αποκαθίσταται άμεσα. Όποιος έχει έστω και λίγο ελαττωμένη όραση δεν έχει νόημα να περιμένει, καθώς χάνει για το διάστημα της αναμονής σε ποιότητα όρασης και ζωής, ενώ όσο ωριμάζει και σκληραίνει ο καταρράκτης τόσο περισσότερη ενέργεια χρειάζεται για να αφαιρεθεί και τόσο αυξάνεται η πιθανότητα επιπλοκών.

Την επέμβαση αυτή τη χρησιμοποιούμε σήμερα σε άτομα άνω των 45-50 ετών και χωρίς να υπάρχει πραγματικός καταρράκτης, αλλά για να αντιμετωπίσουμε την υπερμετρωπία, την μυωπία ή και τον αστιγματισμό.  Ουδέν κακό αμιγές καλού, η επέμβαση που θα κάνουν για τον καταρράκτη είναι και μία ευκαιρία για να ελαττώσουν την ανάγκη τους για γυαλιά.

Η επέμβαση διαρκεί λίγα μόλις λεπτά και ο ασθενής επιστρέφει την ίδια ημερα στο σπίτι του χωρίς γάζες στο μάτι ή ράμματα. Από την επόμενη ημερα βλέπει πολύ καλά και μπορεί να επιστρέψει κανονικά στις καθημερινές του εργασίες. Μεγάλη σημασία έχει και η επιλογή του φακού που θα βάλουμε στο μάτι. Μπορούμε να διορθώσουμε και την μυωπία και την υπερμετρωπία και τον αστιγματισμό ενώ με τους νέους φακούς διορθώνεται κάποιες φορές και η πρεσβυωπία. Έτσι ο ασθενής μετά την επέμβαση για καταρρακτη δεν θα φοράει γυαλιά.

Εάν επιθυμείτε να απαλλαγείτε από τα γυαλιά και τους φακούς επαφής για πάντα, τα βήματα είναι απλά, σύντομα και ακολουθούν μια διαδικασία που έχει στόχο να σας προσφέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με τον ασφαλέστερο τρόπο.

 Κλείσε το ραντεβού σου για laser μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού, πρεσβυωπίας και για επέμβαση καταρράκτη.

 Διάβασε αξιολογήσεις από άλλους ασθενείς, λεπτομέρειες για την εμπειρία μας και τις υπηρεσίες που προσφέρουμε.

Για να ενημερωθείτε μπορείτε να κλείσετε ραντεβού στo τηλέφωνο 210.97.35.318
Χριστόφορος Γκουντής MD
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Ιατρείο: Λεωφόρος Ανδρέα Παπανδρέου 32 , ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, ΑΤΤΙΚΗ
www.cgoudis.gr
[email protected]

 

 

Comments are closed.