Διατροφή & Υγεία των Ματιών
Όπως και όλα τα μέρη του σώματος, τα μάτια πρέπει να τρέφονται καταλλήλως. Επίσης, δεν πρέπει να ταλαιπωρούνται περισσότερο από όσο αντέχουν και πρέπει να υπάρχει πάντα ο κατάλληλος φωτισμός. Η κατάλληλη φροντίδα των ματιών περιλαμβάνει μια υγιεινή διατροφή με ικανοποιητικά ποσά βιταμινών και μετάλλων. Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των ματιών. Λαχανικά που είναι πλούσια στα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, τα οποία είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για τα μάτια, είναι το μπρόκολο, το σπανάκι, η κόκκινη πιπεριά, τα μπιζέλια, το λάχανο και το σέλινο.
Θρεπτικά Συστατικά για την Υγεία των Ματιών
> Οι μελέτες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα που περιέχουν αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες C και E, ψευδάργυρο, σελήνιο, χαλκό και μαγγάνιο) μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της μέτριας έντασης σχετιζόμενης με την ηλικία εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και να μειώσουν τον κίνδυνο απώλειας της όρασης.
> Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη ανήκουν στα καροτενοειδή και είναι ευρέως γνωστές για την ικανότητά τους να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης εκφυλιστικών παθήσεων των ματιών. Δημοσιεύονται συνεχώς έρευνες που αποδεικνύουν ότι τα υψηλά επίπεδα λουτεΐνης στον αμφιβληστροειδή και το φακό του ματιού μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης εκφυλιστικών παθήσεων των ματιών, όπως της AMD και του καταρράκτη. Μια πρόσφατη μελέτη στη Γερμανία έδειξε ότι η λουτεΐνη φιλτράρει το μπλε φως πιο αποτελεσματικά από άλλα καροτενοειδή, όπως το καροτένιο και το λυκοπένιο.
> Το εκχύλισμα bilberry (Vaccinium myrtillus) φαίνεται να είναι ωφέλιμο για τα μάτια. Το bilberry έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες κι επομένως μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του οξειδωτικού στρες και των βλαβών που αυτό προκαλεί στο κολλαγόνο των ματιών. Οι ανθοκυανοσίδες (anthocyanosides) στο bilberry έχουν συγγένεια με την οπτική πορφύρα (ροδοψίνη) του αμφιβληστροειδούς που είναι υπεύθυνη για την όραση και τον έλεγχο της προσαρμογής του ματιού από το σκοτάδι στο φως και αντιστρόφως.
> Η ευφρασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πλύσεις σε ευαίσθητα, ερεθισμένα, κόκκινα, κουρασμένα μάτια. Παραδοσιακά έχει χρησιμοποιηθεί ως ένα κατάπλασμα για φλεγμονές των ματιών.
> Η βιταμίνη A είναι απαραίτητη για την πρόληψη της ξηροφθαλμίας και το σχηματισμό της οπτικής πορφύρας, που είναι μια χρωστική των ματιών που εμπλέκεται στη νυχτερινή όραση.
> Η έλλειψη ριβοφλαβίνης (Β2) μπορεί να οδηγήσει σε αίσθηση καψίματος ή κνησμό στα μάτια.
Ακολουθούν 6 από τα πιο ωφέλιμα τρόφιμα για τα μάτια…
Σέσκουλο, σπανάκι και κατσαρό λάχανο
Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, είναι αντιοξειδωτικά που προστατεύουν και διατηρούν υγιή τα κύτταρα -και είναι άφθονα σε αυτά τα σκούρα, φυλλώδη λαχανικά. Δρουν σαν «εσωτερικά γυαλιά ηλίου» που φιλτράρουν επιβλαβή κύματα. Και κάτι ακόμη: έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, που είναι καλή για τα μάτια.
Στρείδια
Η έλλειψη ψευδαργύρου έχει συσχετιστεί με μειωμένη όραση και κακή νυχτερινή όραση, καθώς και με τον καταρράκτη. Με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όμως, μπορείτε να εξασφαλίσετε πολλά οφέλη και να επιβραδύνετε την εξέλιξη της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, η οποία είναι μια συχνή πάθηση σε ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω. Τα στρείδια είναι μια πλούσια πηγή ψευδαργύρου και αν δεν σας αρέσουν ιδιαίτερα, προτιμήστε τον αστακό, το σολομό, το βόειο κρέας ή το γάλα.
Βερίκοκα
Τα βερίκοκα είναι μια καλή πηγή β καροτίνης και λυκοπενίου, δηλαδή καροτενοειδών που μπορούν να βοηθήσουν την προώθηση της καλής όρασης. Το σώμα μετατρέπει τη βήτα καροτίνη σε βιταμίνη Α, η οποία αντιστέκεται στη βλάβη των κυττάρων και των ιστών, συμπεριλαμβανομένου του φακού του ματιού. Το συνεχές οξειδωτικό στρες μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη καταρρακτών ή να βλάψει την παροχή αίματος στα μάτια και να οδηγήσει σε εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Γλυκοπατάτες
Θα πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών που είναι πλούσια σε βιταμίνες C και Α -οι γλυκοπατάτες είναι υψηλά στη λίστα των τροφών για την υγεία των ματιών. Ένα φλιτζάνι γλυκοπατάτες έχει περισσότερο από την απαραίτητη ημερήσια ποσότητα βιταμίνης Α. Παρόμοια οφέλη έχουν και τα καρότα.
Αυγά
Τα αυγά είναι ένα ακόμη τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο. Είναι επίσης καλή πηγή ωμέγα 3 λιπαρών οξέων και λουτεΐνης. Δεν περιέχουν τόσο μεγάλες ποσότητες καροτενοειδών, όπως τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά που προαναφέραμε, αλλά το σώμα είναι σε θέση να απορροφήσει αυτά τα αντιοξειδωτικά καλύτερα, από τα αυγά.
Φύτρα σιταριού
Η βιταμίνη Ε μπορεί να επιβραδύνει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο καταρράκτη. Είναι κορυφαία πηγή βιταμίνης Ε, όπως και άλλες νόστιμες τροφές, όπως τα αμύγδαλα, οι ηλιόσποροι, το φυστικοβούτυρο και η προαναφερθείσα γλυκοπατάτα.