Γιατί πρέπει να αγοράζουμε γυαλιά ΜΟΝΟ από τα καταστήματα οπτικών;

Πρεσβυωπία και LASER
17 Μαΐου 2017
ΚΕΡΑΤΟΚΩΝΟΣ
19 Ιουλίου 2017
Όλα

Γιατί πρέπει να αγοράζουμε γυαλιά ΜΟΝΟ από τα καταστήματα οπτικών;

Γιατί πρέπει να αγοράζουμε γυαλιά ΜΟΝΟ από τα καταστήματα οπτικών;

1.Κάποιοι επιλέγουν ‹‹έτοιμα›› γυαλιά. Είναι φτηνά και πωλούνται οπουδήποτε, από τα περίπτερα μέχρι τις λαϊκές αγορές.Τα έτοιμα γυαλιά δεν είναι καλά για την όραση επειδή κατασκευάζονται σε μαζική παραγωγή, είναι ενός ”μεγέθους’, δηλ. τις περισσότερες φορές είναι ενός σχήματος , πράγμα αδύνατο να εφαρμόσει στο κάθε πρόσωπο. Ο οπτικός, είναι αυτός που θα σας βοηθήσει να διαλέξετε το κατάλληλο για σας, με την σωστή συνταγή που θα σας δώσει ο Οφθαλμίατρός σας, και είναι αυτός που θα το εφαρμόσει στο πρόσωπό σας.

2. Τα έτοιμα γυαλιά πρεσβυωπίας έχουν την ίδια διόρθωση για τους δύο οφθαλμούς (ενώ συνήθως οι βαθμοί δεν είναι ίδιοι στα δύο μάτια).

3. Δεν διορθώνουν τυχόν αστιγματισμό, πράγμα το οποίο είναι σύνηθες στους περισσότερους ανθρώπους.

4. Δεν εξασφαλίζουν όραση από τα οπτικά κέντρα των φακών. Δηλαδή η διακορική απόσταση του ασθενή δεν συμπίπτει με την διακορική των οπτικών κέντρων των φακών στα έτοιμα γυαλιά πρεσβυωπίας. Για τους παραπάνω λόγους είναι πολύ πιθανό να προκαλούν πονοκεφάλους και κόπωση στα μάτια .

5. Οι φακοί των έτοιμων και φθηνών γυαλιών πρεσβυωπίας είναι χυτοί και δεν είναι οπτικά κατεργασμένοι και απαλλαγμένοι από οπτικά σφάλματα με αποτέλεσμα να προκαλούν πονοκεφάλους.

6. Καρκινογόνα υλικά σκελετών: Τα τελευταία δέκα χρόνια, μετά την εμφάνιση των φτηνών γυαλιών πρεσβυωπίας , έχουν καταγραφεί περιστατικά καρκίνου στα σημεία όπου αγγίζουν τα γυαλιά οράσεως στο δέρμα, αυτιά, κρόταφοι, μύτη και την περιοχή γύρω από τα μάτια. Γι’ αυτό και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει βάλει προδιαγραφές (CEN).

7. Τα φτηνά, έτοιμα γυαλιά πρεσβυωπίας είναι χωρίς αντιανακλαστικές επιστρώσεις. Σήμερα κυκλοφορούν στα καταστήματα οπτικών ειδών ειδικές αντιανακλαστικές επιστρώσεις όπου απορροφούν το μπλε φως των έξυπνων συσκευών (tablets, monitors, smart phones, λαμπτήρων led).Νεότερες έρευνες έχουν δείξει ότι το μπλε φως(υψηλής ενέργειας ορατή ακτινοβολία) αυξάνει συσωρευτικά την πιθανότητα εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που δεν είναι αναστρέψιμη.

8. Συχνά κάποιοι πρεσβύωπες δανείζονται τα γυαλιά άλλων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όσων διαπιστώνουν ότι η κοντινή τους όραση έχει αρχίσει να φθίνει είναι μάλλον το ψυχολογικό. Οι περισσότεροι αρνούνται να φορέσουν γυαλιά γιατί έχουν συνδέσει την πρεσβυωπία με τη γήρανση και συνήθως ζητούν τα γυαλιά κάποιου άλλου για να διαβάσουν στα γρήγορα μια ετικέτα, οδηγίες χρήσης ή κάποια είδηση στην εφημερίδα. Οι οφθαλμίατροι, εξηγούν ότι δεν είναι σωστό να χρησιμοποιούμε τα γυαλιά άλλων ακόμη και αν έχουν τον ίδιο βαθμό πρεσβυωπίας με εμάς, καθώς τα μάτια του κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικά και τα γυαλιά κατασκευάζονται με βάση τις προσωπικές προδιαγραφές και ιδιαιτερότητες.

9. Τα έτοιμα γυαλιά πρεσβυωπίας κρατούν τον ασθενή μακριά από τον οφθαλμίατρο με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εντοπιστούν και να θεραπευθούν έγκαιρα διάφορες τυχόν ασθένειες και ειδικά των ματιών που μπορεί να εκδηλωθούν μετά το τεσσερακοστό έτος ηλικίας. (Π.χ γλαύκωμα, παθήσεις ωχράς κηλίδας, παθήσεις αμφιβληστροειδή κ.α. οι οποίες μάλιστα απαιτούν πολυδάπανες θεραπείες).
Ο οφθαλμίατρος ειναι ο ΜΟΝΟΣ που μπορεί να συνταγογραφήσει γυαλιά γιατί ειναι ο μόνος που μπορεί εξετάσει τον ασθενή και να καταλάβει εαν η μείωση της οράσεως οφείλεται σε κάποιο διαθλαστικό σφάλμα και διορθώνεται με γυαλια ή υπαρχει άλλη αιτία. Επίσης μπορεί να ανακαλύψει ασθένειες που ακόμα δεν έχουν δώσει συμπτώματα και να συμβάλει στην πρόληψη των ασθενειών του ματιού.

Comments are closed.