Κόστος LASER vs Φακοί επαφής
10 Φεβρουαρίου 2016
Τι λένε οι Οφθαλμίατροι που έκαναν στον εαυτό τους Laser ;
22 Φεβρουαρίου 2016
Όλα

Γιατί με ζαλίζουν τα γυαλιά μου;

Πολλές φορές παρατηρείται η αίσθηση ζαλάδας ή και κόπωσης σε αυτόν που κάνει χρήση γυαλιών οράσεως για πρώτη φορά. Οι αιτίες που δημιουργούν τις δυο παραπάνω ενοχλήσεις, ωστόσο, είναι αρκετές.

  • Το πρώτο που σκέφτεται ο ασθενής στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι μήπως υπήρξε κακή εκτίμηση του βαθμού της υπάρχουσας μυωπίας, αστιγματισμού, πρεσβυωπίας, ή υπερμετρωπίας από τον οφθαλμίατρο. Στην περίπτωση ύπαρξης ενοχλημάτων συστήνεται η επανεξέταση.
  • Πιθανή αιτία αποτελεί και η λάθος αντιγραφή της συνταγής από τον οπτικό. Όσον αφορά αυτή την περίπτωση, ελέγξτε εάν τα νούμερα των γυαλιών οράσεως σας είναι διαφορετικά από εκείνα της συνταγής.
  • Άλλη πιθανή αιτία αποτελεί η λάθος τοποθέτηση των κέντρων των φακών από τον οπτικό. Τα οπτικά κέντρα των φακών θα πρέπει να αντιστοιχούν στο κέντρο της κόρης του οφθαλμού. Για να το επιτύχουμε θα πρέπει να πραγματοποιηθούν δυο μετρήσεις. Η πρώτη μέτρηση έχει να κάνει με τον υπολογισμό της διακορικής απόστασης, δηλαδή την απόσταση του κεντρικού άξονα των οφθαλμών. Μια απόσταση που διαφέρει ωστόσο από άνθρωπο σε άνθρωπο και παίζει καθοριστικό ρόλο για την σωστή κατασκευή των γυαλιών οράσεως. Η απόσταση αυτή υπολογίζεται από τον οπτικό ή τον οφθαλμίατρο. Η δεύτερη μέτρηση αφορά το ύψος των κέντρων των φακών από το κάτω μέρος του σκελετού. Το ύψος των κέντρων καθορίζεται αποκλειστικά και μόνο από τον οπτικό. Σε περίπτωση όπου έχουμε διαφορετικό ύψος κέντρων των φακών στους δυο οφθαλμούς, τότε ο ασθενής παρουσιάζει το αίσθημα της ζάλης, καθώς και κόπωση.
  • Πιθανή αιτία ζάλης αποτελεί και ο υψηλός αστιγματισμός, όπου ο ασθενής δεν ανέχεται την μεγάλη διαφορά στο νούμερο ανάμεσα στους δυο οφθαλμούς. Στην συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει να γίνει προσαρμογή στα νούμερα από τον οφθαλμίατρο, ώστε να επιτευχθεί ικανοποιητική όραση.

Για να ενημερωθείτε μπορείτε να κλείσετε ραντεβού στο τηλέφωνο 210.97.35.318

Χριστόφορος Γκουντής MD

Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Ιατρείο: Λεωφόρος Ανδρέα Παπανδρέου 32 , ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, ΑΤΤΙΚΗ

[email protected]

 

Comments are closed.