Γιατί δεν πρέπει να φοράω τους φακούς επαφής όλη την ημέρα;

Βλάπτουν τα καλλυντικά τα μάτια;
19 Ιανουαρίου 2016
Ποιος δεν πρέπει να κάνει Laser Μυωπίας;
20 Ιανουαρίου 2016
Όλα

Γιατί δεν πρέπει να φοράω τους φακούς επαφής όλη την ημέρα;

Δεν επιτρέπεται η εφαρμογή τους για πάνω από 6-8 ώρες ημερησίως, ενώ θα πρέπει να τηρούνται καθημερινά οι κανόνες υγιεινής ως προς τον καθαρισμό τους.

Ποιος είναι όμως ο λόγος όλης αυτής της κουραστικής και συνεχής διαδικασίας; Ο λόγος είναι ότι οι φακοί επαφής εμποδίζουν το οξυγόνο να εισέλθει στον οφθαλμό, με τις επακόλουθες βλάβες να μην είναι ορατές με γυμνό μάτι.

Η κατάχρηση των φακών επαφής μπορεί να επιφέρει σοβαρά οφθαλμολογικά προβλήματα, τα οποία ίσως και να μην εμφανίζουν προειδοποιητικές ενδείξεις, οδηγώντας μέχρι και σε απώλεια της όρασης.
Μια από τις πιο σοβαρές οφθαλμολογικές παθήσεις που σχετίζεται με την κατάχρηση των φακών επαφής, είναι η μόλυνση του κερατοειδούς με κίνδυνο την μόνιμη μείωση της όρασης.

Ο κερατοειδής χιτώνας είναι το μοναδικό σημείο του σώματος, που οξυγονώνεται από το περιβάλλον και όχι από τα αγγεία. Οι φακοί επαφής διακόπτουν την τροφοδότηση του οξυγόνου, με αποτέλεσμα τον σχηματισμό νεοαγγείων πάνω στον κερατοειδή για την παροχή οξυγόνου.

Εάν η συγκεκριμένη πάθηση δεν αντιμετωπισθεί, ο κερατοειδής μπορεί να γίνει αδιαφανής εξαιτίας της ύπαρξης μικρών αγγείων.

Comments are closed.