Πόσο κακό κάνει ο υπολογιστής στα μάτια;
20 Ιουλίου 2015
Διατροφή & Υγεία των Ματιών
28 Ιουλίου 2015
Όλα

Γιατί βλέπω θολά;

Η θόλωση της όρασης μπορεί να προέρχεται από πάρα πολύ απλούς και καλοήθεις λόγους, αλλά μπορεί να σημαίνει και κάτι πάρα πολύ σημαντικό.

Ας ξεκινήσουμε από τα πιο εύκολα.
Ξηροφθαλμία
Συνήθως, η θολερότητα είναι παροδική και βελτιώνεται πολύ με δάκρυα.

Αλλεργίες
Είναι πιο συχνή στη χώρα μας κατά τον Μάρτιο και Απρίλιο, υπάρχει αρκετή φαγούρα, και μετά από τρίψιμο των βλεφάρων να θολώσει η όραση. Εκεί η καλύτερη αγωγή είναι παγωμένες κομπρέσες, συνθετικά δάκρυα και ίσως κάποια αντιαλλεργικά κολλύρια ή και συστηματικά αντιαλλεργικά, σε συνεννόηση με τον οφθαλμίατρο και τον αλλεργιολόγο.

Τραύματα
Θέλουν εξαιρετική προσοχή οι τραυματισμοί, είτε σε σπορ, είτε στο εργασιακό περιβάλλον, είτε από υγρά που μπορεί να χρησιμοποιούμε, που βέβαια σε όλες αυτές τις περιπτώσεις επιβάλλεται να φοράμε προστατευτικά γυαλιά για τα μάτια μας, γιατί είναι ιδιαίτερα ευπαθή.

Να έχουμε ένα διαθλαστικό σφάλμα
Δηλαδή να χρειαζόμαστε γυαλιά μυωπίας, υπερμετρωπίας ή και αστιγματισμού.

Σε ηλικία των 60 και των 70
Ο καταρράκτης, που είναι η πιο συχνή επέμβαση στον άνθρωπο. Στην Ελλάδα, οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν επέμβαση καταρράκτη μεταξύ 72 και 75 ετών και το ευχάριστο είναι ότι επανακτούν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, την όρασή τους και μάλιστα οι περισσότεροι χωρίς να χρειάζονται μετά γυαλιά για μακριά.

Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, για αυτό χρήζει κάθε διαβητικός να εξετάζεται διεξοδικά από τον οφθαλμίατρό του κάθε χρόνο, έτσι ώστε να υπάρχει και καλή συνεννόηση με τον διαβητολόγο και σωστός έλεγχος του σακχάρου, αλλά και αν υπάρξουν προβλήματα του σακχάρου στα μάτια να δοθεί η κατάλληλη αγωγή.

Πάνω από τα 65 έτη, είναι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

‘Ενα πολύ σοβαρό πρόβλημα, είναι η αποκόλληση του αμφιβληστροειδή. Έχει σαν πρόδρομο σύμπτωμα λάμψεις, αστραπές και κάποια αιωρούμενα σωματίδια. Μην πανικοβληθείτε όμως, γιατί μόνο ένας περίπου στους 10.000, με πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο, θα δείξει πραγματικά μερική ή ολική αποκόλληση αμφιβληστροειδή, που είναι κάτι που πρέπει να θεραπευτεί από τον χειρούργο οφθαλμίατρο κατεπειγόντως.

Άλλοι παράγοντες, που δεν είναι οφθαλμολογικοί και μπορούν να μας δώσουν θολή όραση είναι οι ημικρανίες. Πολλές φορές μπορεί να τις αισθανόμαστε και στο βολβό του ματιού, μπορεί να μας θολώσουν την όραση, ή να δώσουν και φωτεινά ερεθίσματα που μοιάζουν με οδοντωτές καμάρες. Εκεί πρέπει να εξαιρεθεί παθολογία του βυθού του ματιού από τον οφθαλμίατρο και συνήθως συνδυάζεται με μια αξονική ή μαγνητική τομογραφία, έτσι ώστε να γίνει εξ ατόπου απαγωγής η διάγνωση των ημικρανιών, οι οποίες φυσικά θα συζητηθούν από τον ή την ασθενή με τον νευρολόγο τους για την καλύτερη αντιμετώπισή τους.
Αυτοί είναι οι κυριότεροι λόγοι που μπορούν να προκαλέσουν θόλωση της όρασης. Βέβαια εδώ δεν μιλήσαμε για το ότι πολλοί άνθρωποι περιγράφουν θολή την όραση όταν βλέπουν διπλά. Εκεί έχει σημασία αν η διπλή όραση είναι από το ένα μάτι, (δηλαδή αν κλείσουν το ένα μάτι τους, το άλλο συνεχίζει να βλέπει διπλά ή κλείνοντας το ένα μάτι η διπλωπία φεύγει). Είναι κάτι που πρέπει να εξετασθεί άμεσα από τον οφθαλμίατρο, καθώς μπορεί να έχει πολλαπλές παθολογικές αιτίες, όπως η μυασθένεια, ένας απλός παιδικός στραβισμός, ένα τραύμα ή ένα μικροαγγειακό επεισόδιο. Σε άτομα που έχουν σάκχαρο και υπέρταση είναι αρκετά συχνό.

Comments are closed.