Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Laser μυωπίας
21 Οκτωβρίου 2016
Η λύση για την πρεσβυωπία
4 Νοεμβρίου 2016
Όλα

Αλλεργική επιπεφυκίτιδα

Αλλεργική επιπεφυκίτιδα είναι φλεγμονή του επιπεφυκότα που προκύπτει από υπερβολική αντίδραση του ματιού όταν έρθει σε επαφή με εξωτερικούς παράγοντες (περιβάλλον ή κολλύρια)που θεωρούνται ξένοι και ο οργανισμός αντιδρά για να τους εξουδετερώσει. Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα συνήθως υπάρχει μαζί με άλλες αλλεργικές εκδηλώσεις όπως ρινίτιδα, άσθμα, έκζεμα. Τα άτομα με ιστορικό αλλεργίας στην οικογένεια έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλώσουν μια μορφή αλλεργίας. Mπορεί να εμφανίζεται εποχιακά, όταν το αλλεργιογόνο βρίσκεται στο περιβάλλον συνεχώς για ορισμένες εποχές και τότε καλείται εποχιακή αλλεργική επιπεφυκίτιδα ή να εκδηλώνεται όλο το χρόνο με εξάρσεις και υφέσεις, αν τα αλλεργιογόνα βρίσκονται μόνιμα στο περιβάλλον, οπότε και ονομάζεται ολοετής αλλεργική επιπεφυκίτιδα.

 

Ποια είναι τα αίτια της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας

Τα πιο συνηθισμένα:

Κολλύρια (η φαρμακευτική ουσία ή πολλές φορές το συντηρητικό του κολλυρίου)
Δερματικές αλοιφές

Τροφές

Καλλυντικά

Αρώματα

Γύρη

Ακάρεα οικιακής σκόνης

Τρίχωμα ή σάλιο των κατοικίδιων ζώων

 

Συμπτώματα της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας

Τα συμπτώματα της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας οφείλονται στην απελευθέρωση ισταμίνης και άλλων δραστικών ουσιών από κύτταρα του επιπεφυκότα και είναι χαρακτηριστικά.

Φαγούρα

Κόκκινα μάτια

Δάκρυσμα

Κάψιμο

Οίδημα βλεφάρων

Οίδημα επιπεφυκότα (τα μάτια φαίνονται σαν να γυαλίζουν).

 

Διάγνωση της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας

Η διάγνωση βασίζεται ουσιαστικά στο ιστορικό του ασθενή και στα συμπτώματα. Μπορούμε να πούμε ότι χωρίς φαγούρα δεν υπάρχει αλλεργία και αν υπάρχει φαγούρα τότε είναι οπωσδήποτε αλλεργία. Η διαπίστωση του αλλεργιογόνου με ειδικές εξετάσεις έχει νόημα γιατί αν το γνωρίζουμε μπορούμε να το αποφύγουμε ή να το εξαφανίσουμε από τη ζωή μας.

Θεραπεία της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας

Η πιο ουσιαστική παρέμβαση στην αλλεργική επιπεφυκίτιδα είναι η αποφυγή του αλλεργιογόνου. Τις μέρες με ισχυρό άνεμο που γύρη μεταφέρεται παντού ή τις μέρες με νέφος οι ασθενείς θα πρέπει να αποφεύγουν την έξοδο από το σπίτι ή να φορούν προστατευτικά γυαλιά. Ο καλός και καθημερινός αερισμός της κατοικίας, των ρούχων και των κλινοσκεπασμάτων, η απομάκρυνση παλιών επίπλων, η αποφυγή μοκέτας  και η παραμονή των ζώων εκτός σπιτιού είναι επίσης καθοριστικοί παράγοντες πρόληψης.

 

 Ανακούφιση από τα συμπτώματα προσφέρουν συχνά:

Κρύες κομπρέσες, τεχνητά δάκρυα και καλό πλύσιμο με κρύο νερό.

Αντι-ισταμινικά κολλύρια.

Κορτιζονούχα κολλύρια.

Μονιμότερη αντιμετώπιση και πρόληψη κρίσεων μπορεί να προσφέρουν

Κολλύρια που σταθεροποιούν τα κύτταρα που ελευθερώνουν τις ουσίες της φλεγμονής (σιτευτικά κύτταρα ή mast-cells). Η χορήγηση των κολλυρίων αυτών πρέπει να ξεκινά πριν την έλευση της εποχής της αλλεργίας και να συνεχίζεται για όλο το διάστημα που διαρκεί.

Φάρμακα από το στόμα (αντι-ισταμινικά) δεν φαίνεται να αποδίδουν και πολλές φορές επιδεινώνουν τα συμπτώματα. Η απευαισθητοποίηση μικρή μόνο θεραπευτική αξία έχει στις αλλεργικές επιπεφυκίτιδες.

Για να ενημερωθείτε μπορείτε να κλείσετε ραντεβού στο τηλέφωνο 210.97.35.318
Χριστόφορος Γκουντής MD
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Ιατρείο: Λεωφόρος Ανδρέα Παπανδρέου 32 , ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, ΑΤΤΙΚΗ
[email protected]

Comments are closed.